BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Cara Membuat Chapati




Semasa ke NSK beli barang dapur, beli sekali tepung attar hajat tu nak buat chapati. Kiranya ni nak sokong usaha hsbd yang sedang berkira-kira nak jaga makan.. konon nya la.. :)


Sampai2 kat rak bahagian tepung, nampak ada satu je tepung attar yang tinggal.. yang bukan saiz sekilo punya tapi plastik yang 2.5 kg... aishh ni macam nak suruh buat chapati hari-hari nih..


Masa tengah Q bayar, senyum2 le kat Aci yang tengah beratur depan saya. Bila berbalas senyum tu, saya ringan kan mulut tanya, "Aci nak buat chapati kena taruk air panas ke?"

"Tader, tader... air suam saja masuk.. air jangan kasi panas.. tader cantek itu chapati..."

Alhamdulillah dapat ilmu dari Aci. Balik google lagi cari..


Jom tengok video ni.. saya senyum sensorang tengok.. hehe




Ok kita tengok pulak video aci ni buat chapati...



dan yang ni..(teringin nak dapatkan roller macam tu.. )



Tu la rupa chapati yang buat semalam. Makan dengan gulai ayam.. alhamdulillah lembut je rotinya.... sume suka, kenyang dan mintak buat lagi... :)


Update: Khusus buat Mona yang maybe takleh nak access you-tube kat ofis..


RESEPI CHAPATI

1 cawan tepung atta
garam secubit dua
air suam secukupnya
minyak untuk sebatikan doh. *lebihkurang 3 sudu besar*


CARA NAK BUAT CHAPATI:

  1. Satukan tepung atta dengan garam dan air suam, gaul hingga jadi doh yang lembut.
  2. Renjiskan sedikit demi sedikit minyak sampai doh jadi sempurna, agak licin dan dah tak brape melekat di jari.
  3. Perapkan sekejap bawah mangkuk selama 10 - 15 minit.
  4. Mula panaskan kuali leper*kuali kena betul2 panas semasa memasak chapati*
  5. Bahagikan doh pada 8 bebola. Bulat2kan dan leperkan. Celup dua tiga kali dalam tepung attar semasa mencanai *agar tidak melekat di jari/penggelek.
  6. Mulakan memasak chapati dengan api yang kecil.

APA AKAN JADI SEMASA MEMASAK CHAPATI?
  • Akan kelihatan gelembung2 selepas seminit dua dimasak.
  • Terbalikkan, biar kelihatan lagi gelembung2 seperti yang mula2 tadi.
  • Terbalikkan lagi (second round) kemudian tekan2 permukaan chapati dengan sodep... kita boleh nampak chapati pakat2 menggelembung naik.. :)
  • Terbalikkan yang sebelah lagi (final).
  • K dah siap, angkat dari kuali.
  • Chapati yang dah siap disapu dengan sedikit minyak sapi... waktu ni terbit aroma yang wangiii sesangat... :)
  • Terus mencanai chapati yang seterusnya hingga habis.
  • Sedia untuk dihidangkan dengan gulai ayam atau kuah sardin.. :))
Sekian, Wassalam.

Wednesday

Chicken Chop di Cafe Mahallah Ali


Alhamdulillah semalam lari kejap ke uia untuk selebret befday kakak, anaknda Nur Farihin. Hepi Sweet 19th anakku... semoga bertambah TAQWA...amin ya rabbal a'lamin..

Mama tak sempat nak buat kek pun, just singgah beli hadiah je kat kakak. Hadiah bersama pulak tu ngan papa iaitu sehelai T-Shirt Muslimah kaler biru firus...cantik.... :) Shilah pun bagi boxes yang colourful, cantik dan praktikal... senang kakak nak baling barang-barang dalam tu... haha

Selebret befday kakak kat Cafe Mahallah Ali yang terkenal sedap-sedap makanannya. Abang yang suka rekemen Cafe Ali kat kita kan.. Hari tu kita dah rasa Nasik Arabnya, kali ni kita terai Chicken Chop nya pulak.. ley la compare sedap kat Ali ke sedap kat Cafe Zubair.. *tapi rasa cam lagi sedap ciken cop kita... he he* Jus manggo ais blended nya semalam teramat la best. Air Yogurt yang jadi buah mulut kawan2 abang pun boleh tahan best, kan...

Kenyang makan Chicken Chop semalam... Rite kakak, mama tulis kat blog sebagai kenangan selebret befday kakak kat Cafe Ali. Nanti kakak n abang balik cuti raya haji kita buat Nasi Dagang InsyaAllah. Balik dari uia semalam, mama papa n shilah singgah jumpa Ba'an kat pick-up point Petronas Jalan Ulu Kelang untuk ambik 5kg beras Nasik Dagang yang Ba'an tolong beli masa balik Kelantan. Ba'an bawak nise kapong lagi 3 plastik wat tambah yang hari tu. Oh jenuh la mama wat bubur n pengat kalu camni... :)

Happy befday kakak... :)


Tuesday

Nise Kapong dan Bubur Jagung



Alhamdulillah dapat bekalan Nise Kapong aka Manisan Kampung baru-baru ini. Nise Kapong tu sebutan dalam pelat kelate. Ianya manisan buatan orang kampung dalam bentuk kerek(digelungkan). Tu sebab ada juga yang memanggil nise ni dengan nama Gula Kerek. Lebihkurang sama dengan Nise Siam(nise dari Thailand) tapi nise siam dibentuk dalam kerek yang lebih kecil(boleh tengok di SINI).

Dah lama stok nise kehabisan. Boleh je kalu saya nak beli Gula Melaka yang 'ketul-ketul' tu kat sini, tapi sebab tunggu nise kapong dari kelate, tu yang sanggup tak makan pengat walau hati duk teringat-ingat nak makan pengat.. hehe. Jadi bila kakak yang duk kelate bawak nise yang saya pesan hari tu, sukanya hati sebab dapat nise yang ori kali ni, nise kapong yang extra besar dan tebal.


Dapat nise terus buat Bubur Jagung yang mabeles... alhamdulillah... :)



Monday

Rai-kan Kak Salmah dengan Pulut Seri Muka


Alhamdulillah, pagi semalam rumah kami dikunjungi Kak Salmah, salah seorang kakak saya yang tinggal di PJ. Kak Salmah datang bersama anak menantu serta dua orang cucu. Walaupun dah dimaklumkan kak salmah nak datang hari Ahad, tapi saya duk ingat petang. Jadi saya dengan mood hari minggunya relek je, 'tok berloghak alah mano' masuk dapur..

Kul 10 baru mula kukus Pulut Seri Muka.. tak sangka pulak tiba-tiba Shalimi anak kak Salmah kol kata dah sampai Rawang dah. "Ya Allah, apa nak hidang ni?", mula menggelabah bila pk tak sempat nak buat apa yang plan nak buat. Dah citer kat hsbd sebelum tu, plan nak bergulai ayam + nasi minyak.. pastu nak kirai la sikit roti jala wat pelengkap gulai. Pastu kuehnya pulak muffin yang best ever tu dengan Pulut Seri Muka (yg ni je selamat kukus).

Tapi pulut seri muka lom boleh hidang sebab baru masak dan masih lembik. Yalah plannya nak makan petang. Sudahnya hidang kek buah ngan cookies raya je... :)

Tapi masa cepat berlalu, dalam tengah borak2 tu jam dah tunjuk dekat pukul 12. Saya pun lari jap ke dapur nak cuba tengok dah boleh potong ke Seri Muka. Ohh alhamdulillah, agak2 boley la.. jadi terus hidang pada kak salmah walaupun rupa-paras seri muka kurang cantik sebab kueh belum pejal.. :)
Tapi mujurlah semua nampak suka makan..
laris, tegheh satu loyang.. alhamdulillah.


Jam bergerak lagi. Excuse lagi ke dapur buat Macaroni Tomyam. Tu je lah yang sempat terjah buat sambil2 layan borak ngan kak salmah yang ikut ke dapur. Kak Salmah pun minat orkid, time saya masak kak salmah keluar tengok2 pokok2 dan rumah orkid saya.. (tapi time ni okidnya tak berbunga, mogok ke aper...semua pasu duk sebok lebat dengan daun je.. ha ha)

Orite, siap macaroni tomyam walaupun hanya dalam versi sempoi-sempoi jeh.. he he (tak banyak akseseri hanya masuk kobis ngan ayam je) Takpe lah janji ada yang dapat dihidang time makan tengahari tu.

TQ kak salmah datang ziarah. Didoakan agar kak Salmah sihat sentiasa... aminn


~~~~~~~~~~~~

Pulut Seri Muka (Resepi 2)

Bahan lapisan pulut:
Satu cawan setengah pulut
santan cair paras2 tenggelam pulut
sesudu besar gula
sedikit garam


Bahan lapisan atas:
Setengah cawan tepung kastard
3/4 cawan gula
sesudu besar tepung ubi
santan pekat 2 cawan
sebiji telor
secubit dua garam
pes daun pandan(mesin 5 helai daun pandan + sedikit santan dari 2 cawan tu)
sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya:

  1. Kukus pulut selama 15 minit.
  2. Bila masak, tekan2kan biar padat pulut. Kukus lagi selama 5 minit.
  3. Sementara itu campurkan kesemua bahan dalam satu mangkuk, kepok2kan sebelum dicurah kesemuanya ke dalam blender jus. Blend biar sebati.
  4. Masak sekejap atas dapur supaya likat sikit sebelum dituang ke atas pulut.
  5. Kukus kueh selama 20 minit.
  6. Tunggu sejuk dan pejal baru dipotong-potong.

Thursday

Gulai Kawah Daging Cincang


"Nanti anak2 balik, mama wat lagi ek... kakak suka nih...."

Kata2 yang bagaikan peransang untuk kembali gigih buat gulai kawah... ha ha

Saya buat pakai daging lembu cincang... alhamdulillah best gulai kawoh guna daging cincang ni. Nak dapatkannya, kena la pegi pasar pagi2. Kalu tak, memang awal-awal lagi orang dah rebut.. :)



RESEPI GULAI KAWAH

Bahan2nya:

  • Daging lembu cincang tempatan setengah kg(direbus hingga empuk, jangan sampai kering air.. airnya nak guna)
Nota: Cara sebenar, masukkan daging selepas rempah sempurna ditumis. Kira semua sekali tugas buat dalam satu kawah tu je... Saya rebus dulu sebab dapat pendekkan masa bergulai. Nak empukkan daging cincang jimat masa dan wang ringgit kalau guna rice cooker. Maklumlah gas sekarang dah RM26 satu tong.. kalu nak tunggu daging empuk alamat jenuh tukar gas... :)
  • rempah gulai Kelate/tenganu 3 sudu besar
  • # bawang merah besar(bawang India) 2 labu
  • # halia 1 setengah inci
  • # bawang putih 2 ulas
  • # cili kering 5 tangkai direndam, dibersihkan
  • rempah 4 sekawan(kulit kayu manis +++)
  • santan dari setengah biji kelapa ~ saya dah tak beli pati santan dah, now beli kelapa parut, blend sendiri.. banyak dapat santan *fyi idea berjimat-cermat ni datang dari sorang kawan :))*
  • asam keping 1
  • garam secukup rasa
  • manisan/gula melaka secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
bahan bertanda # dimesin sekali


Cara membuatnya:

  1. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dengan bahan yang dimesin. Dikacau-kacau sebentar sebelum dimasukkan rempah gulai yang telah dijadikan pes(campur sedikit air masak)
  2. Biarkan rempah betul2 masak... guna api kecil, jangan sampai hangit... kalu hangit...habis.. dah tak sedap gulai, hilang wanginya..
  3. Kemudian masukkan daging bersekali dengan air rebusannya. Kacau-kacau biar bersalut dengan rempah di dalam periuk.
  4. Masukkan asam keping diikuti dengan santan. Godek2kan santan dan air rebusan daging biar bercampur.
  5. Biarkan gulai masak dengan menggunakan api kecil. Kacau kadang-kadang takut santannya berbintil.. dah nanti tak elok jadi gulai...
  6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan manisan.

info: Satu lagi gulai yang best sangat kalau buat pakai daging cincang ni ialah GULAI DARAT... kalu rasa tawar-tawar mulut, memang sedap makan nasik lauk gulai darat..
:)


Wednesday

Ikan Masin import dari Kelate

Alhamdulillah baru-baru ini dapat banyak bekalan ikan masin yang dibawa khas dari kelate. Selalunya terpaksa beli ikan masin Selar Kuning tu kat sini je kalau terputus bekalan. Harga mahal kemain RM2 dapat dalam 5 @ 6 ekor je yang kecik-kecik. Tu yang pesan kat kakak mintak bawak mari time datang kL.

Banyakkk... suka sangat.. InsyaAllah tahanlah untuk stok sebulan dua.. :)

Cara nak simpan ikan masin agar tahan lama... seeloknya simpan tempat beku dalam peti. Kalau simpan bawah, lama2 ikan masin akan jadi kering betul2 kering sampai nampak bergaram. Makanya saya ikut cara orang2 yang berniaga kat pasar tu yang simpan ikan masin dalam tempat beku. Bungkus tebal2 dulu dengan paper kemudian ikat kemas dalam plastik baru disimpan dalam freezer. InsyaAllah ikan masin akan kekal fresh berbulan-bulan.

Ni lauk faveret kitaorang pakai ikan masin Selar Kuning ni...

untuk resepi sila klik gambar...

Thursday

Pavlova untuk kakak


Hmmm.... masih lagi citer pavlova.. :)

Weekend pegi ziarah kakak, 2 in one sambil hantar abang... jadi berkelah lah sume bawah gazebo kat Mahallah kakak.... makan nasik berlauk-kan hati pedal goreng kicap, kari ikan tenggiri dan kacang panjang goreng sambal.

Minumnya pula air nyor muda yang papa ambik fresh dari pokok... alhamdulillah :)

Dessertnya sudah tentulah Pavlova.. khas untuk kakak yang dah dua minggu tak dapat balik..
Tapi deco atas pavlova ala-ala kadar je ya kak, boh kiwi je stoberi nya takde... mama n shilah dah mmutar cari kat tesco n Grand Union... takde..

Takpe deco tak cantik pun tetap best kan... :)

Saturday

Chocolate Pavlova sambut abang balik




Petang semalam buat pavlova lagi... Tapi kali ni tambah buat yang perisa coklat, atas permintaan Shilah.

Jadi tak pepasal ada 2 bijik pavlova sambut anak bujang saya balik dari Gombak kelmarin. Alhamdulillah, boleh tahan best yang rasa coklat tu.


Yang kesiannya kakak lah... Kakak lom dapat rasa lagi pavlova sebab tak balik minggu ni. Jumaat petang kakak still ada kelas, pagi Sabtu pulak ada test. Kesian anakku.. takpe nanti mama buat lagi hari lain InsyaAllah
...


PAVLOVA COKLAT

Chocolate Pavlova Recipe: (Joyofbaking.com)

6 biji (180 grams)puteh telor (saiz besar)

1/4 sudu kecil cream of tartar(saya tak letak)

1 1/4 cawan (250 grams) gula

1 sudu kecil cuka

1 sudu kecil vanilla

1 sudu kecil tepong jagung

3 sudu besar serbuk koko

55 gram semi-sweet or bittersweet chocolate, chopped


Topping:

1 cawan (240 ml) heavy whipping cream

1 sudu besar (14 grams) granulated white sugar

Fresh Fruit - raspberries, blackberries, strawberries, and kiwi fruit are some good choices


Cara buat Pavlova Coklat:

  1. Pukul puteh telor sampai kembang dan jadi kental.
  2. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi.
  3. Masukkan tepung jagung, serbuk koko dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je.
  4. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata.
  5. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik.
  6. Sendukkan adunan puteh telor memenuhi bulatan yang ditandakan.
  7. Bakar pada suhu 140' C selama sejam.
  8. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. baru dikeluarkan.
  9. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream, parutan coklat masakan dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba... :))



Friday

Solok Lada pakai Lada Solok


Assalamualaikum.
Jom baca/dengarkan Surah al-Kahfi hari ini... Jumaat 9 Zulkaedah 1432H

*******

Semalam masa semak lauk dalam peti nampak ada belen ikan sardin (hari tu beli tiga ekor, adik yang jual ikan tu caj sampai 3 inggit... ish.. maknanya singgit sekor... Tu yang berani beli takat 3 je, tujuan untuk nak buat sambal nasik dagang). Pakai dua je sebab buat nasik dagang pun dalam sekilo beras je. Jadi yang belen tu, ambik keluar, defroskan... Teringat lada solok ada belen empat lima tangkai lagi... just nice boleh wat Solok Lada.

Cantik lada solok tu, saiz besar sikit dari yang biasa beli... yang speselnya nampak macam plastik.. cantik... :)


Resepi Solok Lada leh tengok kat SINI...

ghupe sebelum dimasak...


Thursday

Sagupal




Sagupal ni menu faveret waktu petang. Sedap dan tak jemu makan bila buat stail pengat2 camni... Kalau ada sagu, boleh la cuba buat Sagupal ya.. Sagupal ni nak lebih sedap kena boh inti tapi yang tunjuk gambar kali ni takde boh inti. Stok kacang habis sudaa.. :)

Bahan:
1 cawan sagu
RM1 @ 3/4 cawan pati santan + air masak
gula secukup rasa
secubit garam
2 helai daun pandan

Inti:
1/2 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya
**rebus sampai empuk kacang kemudian kepal2kan.


Cara buatnya:

Campurkan sagu dengan air panas menggelegak. Kacau2 dan bentukkan bulat2. Kalau ada inti masukkan inti ke dalamnya kemudian rebus sampai masak(didihkan dulu air dalam periuk sebelum dimasukkan sagupal *sama cam rebus onde-onde*). Angkat, toskan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam santan yang telah dimasak dengan gula, secubit garam dan daun pandan.


Tuesday

Roti Canai lagi....


Menu yang mengenyangkan di pagi hari.. alhamdulillah.

Untung, buat sekilo tepung gandum cap Sauh dapat dalam 27 biji roti canai/roti boom. Tunjuk cara nak buat roti canai dulu pernah citer kat SINI...


Selalu tu,abih2 pun larat buat takat sekilo je, tak larat nak uli
dan canai kalau buat lebih dari sekilo. Semalam mujurlah anak saya Shilah yang nak tolong uli-kan. Lepas siap di-uli, diperap semalaman, pagi ni baru canai dan mula menebar... alhamdulillah dah makin terer sikit bab tebar roti canai neh... :)


Saturday

Pavlova... maveles!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum.


Rancangan kuali di sini agak lama cuti ek. Dapur tak berasap ke? Eh tak lah... berasap tu berasap tapi break jap citer-citer pasal masak kat blog.. bz sikit... Laman rumah pun alhamdulillah hari ni baru sampai seru nak keluar tengok2. Dua-dua bersemangat... saya dan suami jadi semangat nak keluar siram2 pokok dan cuba rawat memana pokok yang dah hampir KO sebelum ianya betul2 KO cam yang dah banyak KO tuh.. ouh tidakk..

Ok, hari ni nak tunjuk menu omputeh yang saya google cari dua tiga hari lepas. Pavlova, selama hari ni tak pernah tau pun pasal dia. Alhamdulillah lepas baca dua tiga blog blogger yang citer pasal Pavlova ini, terus hati tu jatuh cinta. Terima kasih ye semua for introducing, daripada tak tau dah jadi tau.

Malam semalam buat untuk kali ke-2 untuk hidang pada kakak, abang ipar dan anak2 sedara yang datang berkunjung. Lepas dinner, terus saya keluarkan Pavlova sebagai dessert. Everybody excited... alhamdulillah. Tapi yang buat semalam tak ambik gambar lah. Gambar yang tunjuk ni Pavlova yang festaim buat, dulu kelmarin. Amboi, maknanya dua hari berturut-turut buat Pavlova.




Mari kita tengok video yang tunjuk step-by-step camane nak buat Pavlova ni.



Resepi Pavlova
(dari Joyofbaking.com)



4 biji puteh telor (size A)

1 cawan gula

1/2 sudu teh vanila *saya lupa taruk*

1 sudu teh cuka masakan

1/2 sudu besar tepung jagung


Topping:

1 cawan heavy cream/thickened cream/whipping cream...mane-mane le

1 1/2 sudu besar gula *saya tak taruk sebab whipping cream dah manis (brand RICH kotak biru)*

1/2 sudu teh vanilla *saya tak taruk*

Fresh fruit - buah kiwi/strawberries/raspberries/blackberries/passion fruit/peaches/pineapple/lain-lain buah ikut citarasa.



Cara buat pavlova:

  1. Panaskan oven beserta loyang yang disapu margerin pada suhu 140C.
  2. Pukul puteh telor sampai kembang dan jadi kental.
  3. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi.
  4. Pukul sehingga adunan rasa licin di jari, tiada lagi kesan butiran gula.
  5. Masukkan tepung dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je.
  6. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata.
  7. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik.
  8. Sapu margerin pada bulatan yang ditanda.
  9. Sendukkan adunan puteh telor memenuhi bulatan-bulatan.
  10. Bakar pada suhu 140' C selama sejam.
  11. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. kemudian baru dikeluarkan.
  12. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba... :))

**********

Mini Pavlova



Menu A - Z