Alhamdulillah baru-baru ini dapat banyak bekalan ikan masin yang dibawa khas dari kelate. Selalunya terpaksa beli ikan masin Selar Kuning tu kat sini je kalau terputus bekalan. Harga mahal kemain RM2 dapat dalam 5 @ 6 ekor je yang kecik-kecik. Tu yang pesan kat kakak mintak bawak mari time datang kL.
Banyakkk... suka sangat.. InsyaAllah tahanlah untuk stok sebulan dua.. :)
Cara nak simpan ikan masin agar tahan lama... seeloknya simpan tempat beku dalam peti. Kalau simpan bawah, lama2 ikan masin akan jadi kering betul2 kering sampai nampak bergaram. Makanya saya ikut cara orang2 yang berniaga kat pasar tu yang simpan ikan masin dalam tempat beku. Bungkus tebal2 dulu dengan paper kemudian ikat kemas dalam plastik baru disimpan dalam freezer. InsyaAllah ikan masin akan kekal fresh berbulan-bulan.
Ni lauk faveret kitaorang pakai ikan masin Selar Kuning ni...
untuk resepi sila klik gambar...
Wednesday
Ikan Masin import dari Kelate
Posted by fzi at 10:42
Labels: Gulai Ikan Masin
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
8 comments:
akhirnya..akak on jua...hahaha
saya nak salin resepi akak..cik abg suka makan gulai ni...salu kata arwah mak die suka masakkan untuk die
Nampak macam sedap aje.Kalau diganti dengan ikan masin lain boleh tak dan tak payah rebus.Cuma rendam aje dlm air utk menghilangkan rasa masinnya. Lepas tu bubuh belimbing buluh. Sedapkan.Terliur pulak....Maklum belum makan tengahari lagi.
she..
tu ler.. InsyaAllah berasap balik dapur ciber.. he he
Terai le buat gulai kunyit kkuah ikan kering ni she, memang best.. yang tak lalu InsyaaAllah jadi lalu.. :)
mona..
memang best gulai ni.. tapi kita tak biasa pulak terai pakai ikan masin lain.. ikan kering jenis lain beli untuk goreng je biasa..
...boleh kot, terai le.. :)
Ikan tu, kita pun kadang time terlupa rendam gitu je.. tak rebus..
Gulai ni memang sedap dan menjadi antara penyebab seseorang itu makan nasi lebih dari sepinggan, mungkin boleh sampai 3 pinggan. Berat badan 80kg mungkin boleh meningkat kepada 83.5kg dlm jangkawaktu yg singkat.
gulai ikan masin ni kalau letak sikit nenas lagi up rasa dia kan kak. manis2 wangi ikan masin. alamk sedap nyer....
Pa..
Haha.. siap tulis berat badan.. maklum orang baru balik check-up kat spital semalam.. hehe
izah...
betul tu.. memang sedap masuk nenas sekali.. kalau dah masuk nenas, takyah dah nak taruk asam keping kan.. dah complete rasa.. :)
Post a Comment