Alhamdulillah...keep buat kek marble yang over sedap..hehe.. Alhamdulillah resepi kek marble yang terbaik bagi saya. Ni resepi orang dulu2 yang time belum timbul zaman internet lagi nih. Yang time buat pakai sukat2 cawan, yang kepok pun pakai senduk kayu atau pengepuk kue apam yang besi berpusar tu. Saya modify la sikit sukatan sebab pakai timbangan digital kann... Senang untuk rujukan anaknda bila sukatan dah accurate ni... ๐๐
Catatan buat anak2 ku... Ini kek faveret mama sejak dulu๐๐๐
Resepi dan cara membuatnya, kopipes dari blog Matahati saya di SINI.....
Sudi2 la melawat sana ya๐ธ
RESEPI KEK MARBLE ORANG DULU-DULU
5 biji telur gred B
275g margerin planta/butter
230g gula
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar (umbu) serbuk koko
beberapa titik pewarna pink
Cara membuatnya:
- Panaskan oven dan loyang yang dah disapu margerin pada suhu 160'C.
- Pukul marjerin dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur satu persatu.Pukul lagi sehingga kembang.
- Masukkan esen vanila dan susu pekat di ikuti dengan tepung dan baking powder.
- Bahagikan adunan pada nisbah 2:1:1; 2 bahagian warna ori, satu pink dan satu coklat.
- Keluarkan loyang, alas dengan kertas.
- Sendukkan satu bahagian adunan yang ori. Kemudian lapiskan dengan yang berwarna pink di-ikuti dengan yang berwarna coklat.Kemudian tutupkan balik dengan warna ori.
- Lorek2kan dengan lidi mengikut kreativiti masing2.Bakar selama 45- 50 minit (dengan suhu dinaikkan ke 170'C) atau sehingga masak.
Sekian..wassalam.