BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday

Kacang Panjang Goreng Sambal


Ini satu lagi menu faveret bila ada stok kacang panjang.

Kalau buat masak kari/bergulai, menu yang satu ini selalu ikut mengambil tempat di meja hidangan. Sedap bila goreng kacang panjang ala-ala bersambal ni, rasa berpalut bila makan ngan kuah2 yang berlemak tu.

Caranya senang je.... tapi di n3 kan juga khusus buat anak2 perempuan ku yang dua orang kat rumah tu...heheh


Bahan2nya:

  • kacang panjang seikat/RM1 dipotong menyerong *saya selalunya curi simpan 4 -5 urat darinya untuk rezef buat campur2 masak sayur lemak/buat masuk dalam gulai nasi berlauk*
  • cili merah 3 - 4 tangkai
  • bawang merah besar 1 labu
  • seulas kecil bawang puteh
  • garam
  • gula
Cara:
  1. Blend cili merah, bawang merah dan bawang puteh.
  2. Tumis kesemuanya hingga agak garing kemudian tambahkan garam dan gula. Lebihkan sedikit gula untuk rasa yang ada manis2 sikit...
  3. Akhir sekali baru dimasukkan kacang panjang...balik2kan sebentar sahaja, tutup api.

Menu A - Z