BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday

Kari Ikan Tenggiri




"Waaa...mama masak kari ek?"

Itulah soalan regular Shilah tiapkali saya duk menumis rempah untuk buat kari ikan. Bau rempah kari + rempah campur + daun kari secara tak langsung membuka rahsia apa menu masakan untuk hari tu. So kalu kena hari mengari ikan, tak leh nak buat suprise....siang2 lagi sume dah tahu....hehe

Saya suka kari kepala ikan.... kalu jumpa kepala ikan merah yang fresh dekat pasar, fikiran terus terbayang kari kepala ikan. Tapi kekadang tukar guna isi ikan tenggiri.... kalu mengari ikan tenggiri ni isi banyak dan puas makan.... kenyang sampai ke petang.... heheh


Resepi Kari Ikan Tenggiri
Bahan2nya:

  • ikan tenggiri 3 keping
  • pati santan setengah cawan
  • rempah kari ikan 2 paket kecil *3 sudu besar umbu*
  • sedikit rempah campur *boleh dapat dari kedai runcit India*
  • bawang merah besar 1 labu
  • bawang puteh 3 ulas
  • halia 1 inci
  • daun kari 2 tangkai
  • buah tomato 2 biji (sebiji dibelah 2, sebiji lagi dipotong dadu)
  • bendi
  • air asam jawa
  • garam
  • gula
Cara:
  1. Bawang merah, bawah putih, halia dan rempah campur di tumbuk kasa-kasa (tak lumat). Leraikan daun kari kemudian dilecek2kan lebihkurang dalam lesung tadi.
  2. Tumiskan kesemua yang ada dalam lesung.
  3. Bila dah agak garing masukkan rempah kari yang dijadikan pes terlebih dulu *campur dgn sedikit air*
  4. Biarkan bahan tumisan masak betul baru dimasukkan ikan.
  5. Balik-balikkan ikan kemudian masukkan air asam jawa dan buah tomato yang dipotong dadu. Biarkan sebentar dengan periuk bertutup.
  6. Tambahkan santan dan sedikit air masak, bergantung pada banyak mana kuah yang diingini. Masak dengan api yang kecil.
  7. Kemudiian masukkan bendi diikuti dengan buah tomato yang dibelah 2.
  8. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  9. Tutup periuk dan biarkan masak sedikit masa lagi sebelum ditutup api.

Jom kita mengari pulak hari ni..... :))

Menu A - Z