BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Pengat Pise La Pulok...

Lepas post pasal pengat ubi stelo hari tu, kali ni nak tunjuk pengat pise la pulok...heheh

Saya semalam gi pasar ngan cik abang pagi-pagi lagi.... bukan apa, dah acap kali pegi kul 9 lebih, ikan pun tinggal yang belen-belen je....Tak boleh jadi nih! So lepas antar anak masuk kerja untuk shif pagi kul 8, terus masuk parking dalam pasar. Lepas selamat beli lauk-lauk sume baru ingat nak ke Restoran Salam Sentosa, breakfast... :)

Dah habih beli lauk, kami pun terus menuju ke keta. Masa melintas depan orang jual pisang, terpandang pisang abu cantik2 belaka. Hah apa lagi.... papa terus angkat kening bagi isyarat, suh beli pisang.

So makan pengat pise la kami kemaghing untuk menu petang......hehe



***resepi pengat pise seghupo dengan pengat ubi stelo tu deh... :))


Thursday

Pengat Ubi Stelo

Ini antara menu petang yang tak boleh tinggal... asyik rasa nak makan benda2 manis je.... itu yang jadi gelisah kalu tengok stok manisan dah nak habis. Pegi pasar terus melilau-lilau mata cari brother yang jual manisan Siam tu.... nak kena selalu top-up bekalan manisan kat rumah...kalu tak, payah bila tiba2 tengok takde manisan time nak buat pengat...hehe

Bila buat pengat ubi, saya suka pakai ubi stelo kaler merah. Lebih manis rasa ubinya berbanding ubi stelo kaler puteh. Oppps lupa nak citer, ubi stelo tu kalu di luar kelate, orang kenal dengan nama ubi keledek lah.


Resepi, dah tentu semua sedia maklum...senang kan, masuk2 je semua bahan, tunggu masak je... tapi saya tuliskan juga resepi khusus untuk rujukan anak2 terchenta.... hihi


Resepi Pengat Ubi Stelo
Bahan2nya:

  • ubi stelo
  • santan pekat satu cawan
  • manisan Siam 2 - 3 karet *tambah gula kalu kurang manis*
  • setengah sudu teh garam
  • daun pandan disimpul
  • setengah cawan pulut + daun pandan + air *ditanak*
Cara membuatnya:
  1. ubi stelo di potong dadu
  2. cairkan manisan + secawan air + daun pandan
  3. masukkan ubi
  4. masak sampai empuk baru masukkan santan.
  5. tambahkan air untuk lebihkan kuah
  6. bila kuah dah menggelegak dan nampak cantik *berpalut dengan ubi* bolehlah ditutup api dapur
  7. ...dah siap dan bolehlah dihidangkan bersama pulut wat minum petang.. :D


Cara tanak pulut pakai rice-cooker:

Pulut seeloknya lepas di basuh bersih direndam dulu sekejap. Rendam 15 minit pun dah ok. Sebelum mula on rice-cooker gantikan air baru untuk tanak pulut. Paras air biar lebih sikit je dari paras pulut. Jangan banyak macam nak masak nasik, nanti pulut jadi lembik.. tak sedap nanti makan ngan pengat. Masukkan sehelai daun pandan yang disimpul kemudian barulah di-ON kan rice-cooker. Tak payah masuk garam.
Wassalam.


Monday

Rojak Mee Kelate lagi.....



"Papa teringin nak makan 2 benda...Rojak Mee ngan Nasi Goreng..."

Ohh papa teringat sangat la tu nak makan sampai tiba2 je sebut nak makan 2 menu tu masa kitaorang ramai2 duk tengok citer Boys Over Flowers *citer Korea di 8tv yang tengah hot di masa kini... :)* dua tiga malam lepas. Saya hanya berpaling, senyum dan angguk2 je tanda setuju sebab masa tu duk fokus tengok Gu Jun Pyo dengan Jan Di. Citer faveret saya ngan anak2 tuh, tiap2 malam takleh miss.... heheh

Masa iklan baru cakap...."k pa, nanti mama buat ek... :))


Jadi semalam selamat la sudah buat Rojak Mee Kelate lagi.... Kalu rasa nak makan memang kena buat sendiri sebab payah nak cari kat sini orang jual rojak mee yang pure kelate punya. Yang jual2 tu ada yang nampak sama, tapi bila rasa, frust sebab rasa tak serupa....huuuu

Kalu ada yang minat nak buat Rojak Mee Kelate ni jemput tengok resipinya dekat SINI ya.... timakasih :D


Friday

Pajeri Nenas



Salam di pagi Jumaat buat semua rakan2 yang dimuliakan Allah.

Nak cerita pasal pajeri hari ni. Sebenarnya tak kira... pajeri nenas ke, pajeri terong ke, dua-dua memang best. Kalu lecah2 mulut meme jeligho sangat makke nasik kalu ada pajeri nih.... :)

Itu yang bila tiapkali terpandang nenas madu dekat pasar/pasaraya, memang selalu tergoda nak beli. Nak balik masak pajeri. Cuma malas sikit bab nak kupas kulitnya lah. Ambik masa nak buang sume mata nenas yang tajam-tajam tu....hehe



Resepi Pajeri Nenas*boleh digunapakai untuk terong sekali*
Bahan2:

  • setengah biji nenas di potong nipis2
  • rempah 4 sekawan *bunga cengkih dan kawan2*
  • bawang merah besar 1 labu dimayang
  • bawang puteh 1 ulas dimayang
  • halia dimayang
  • santan pekat
  • rempah kari daging
  • kerisik
  • sedikit udang kering ditumbuk
  • cili merah 2 @ 3 tangkai ditumbuk
Cara:
  1. Tumis rempah 4 sekawan, kemudian diikuti dengan bawang merah, bawang puteh dan halia.
  2. Masukkan rempah daging. Biarkan betul2 masak rempahnya.
  3. Kemudian masukkan udang kering dan cili merah yang ditumbuk.
  4. Bila tumisan dah masak elok, masukkan pula santan.
  5. Masak dengan menggunakan api yang kecil.
  6. Masukkan kerisik dan kacau biar mesra.
  7. Akhirnya baru masukkan nenas/terung.
  8. Perasakan dengan garam dan gula.
  9. Masak hingga nenas/terong jadi lembik sedikit baru rasa berpalut.
Sekian.... wassalam.


Tuesday

Banana Split

...mmmm....pagi eskrim...petang eskrim....malam pun makan eskrim lepas dinner...

Sementara stok masih ada, sume duk ngulang2 makan eskrim.... eskrim beli je...tak reti buat sendiri....resipi nya ada, tapi biasa lah kalu dah awal2 lagi letak sign-board 'mim alif lam sin' kat kepala tu....memang kompem takde nak buatnya..... heheh

"Banana Split satu!!", amboi sedapnya sume meng'oder'.... :)

...ni mama citer satu2 cane nak serve banana split nih... pasni sume bangun buat sendirik... :))


  • eskrim
  • pisang berangan dibelah dua
  • cream wafer stick
  • choc. rice
  • crackers *any kropok yang sesuai*
  • sedikit karamel/madu
  • buah peach dlm tin *kalu ada*
p/s....
***kalu ikut akak suka makan eskrim ngan tapai... kalu nak tau cane nikmatnya, cuba try test tengok... :))
***kalu nak tau rahsia banana split yang sedap, sila klik di SINI...


Monday

Jeruk Kedondong pulok.....



"Wah lebatnya kedondong....."


Minggu lepas terperasan kedondong kat luar pagar boleh tahan lebat buahnya kali ni. Itu yang rasa tok de de nok wat jeruk....mmmm.... best!

Kira kira... ada la dalam 50 biji jumlah kesemuanya...boley la tu.... cukup lah buat sapaa ajak (sampaikan hajat)......hehe... Hirisan2 terakhirnya baru habis semalam, nampak papa yang duk perabih, makan sambil duduk2 layan internet... :)

Tapi jeruk kali ni agak kurang cantik sikit finishing. Sebabnya, saya terlewat sehari menjeruk. Buahnya, papa dah siap2 tolong ambik sehari sebelumnya. Ni kes menangguh punya pasal...duk tangguh...tangguh... Jadi bila dah terlewat sehari tu, alahai....buahnya jadi kecut la sikit lepas siap dijeruk...huuuu

....dah la cili merah pun abih stok nak hiris masuk dalam jeruk.... bila takde kaler merah cili tu, lagi la tambah tak berapa menyerlah jeruk ku.....huuuu

Walau apa pun.... syukurlah rasa dia tetap tip-top.....tetap sedap dan rangup even keterampilan agak kurang cantik... hehe

Bagi yang belum pernah terai buat jeruk, jemput tengok cara2nya dekat SINI... rite tq!

Thursday

Gulai Darat

Assalamualaikum wrt...
Bertemu kita di tahun baru 2010...alhamdulillah....

Lagi.... menu daging lagi kita kali ni. Bergulai darat lah pulak! Tapi saya buat gulai pakai daging lembu cincang... Kalu ada yang bertanya camne gulai ni boleh digelar Gulai Darat...maka tidak lah dapat hamba nak menjawabnya.... tok tahu salsiloh...hehe

Bila sebut 'daging cincang' ni pula, teringat pesanan kawan kelate saya sorang tu, "kalu nok cari daging cicce ni, kena gi ppagi sikik ppasar.... Ma kalu tettu nok daging cicce keno ttolok deghumoh puko 7 lagi....kalu lambak tok dde kkito, ppagi lagi oghe beghebuk nok daging cicce nih..." :D

Sedap kalau dapat bergulai darat ni sekali-sekala. Tak nak buat guna daging cincang, nak ganti dengan ayam atau daging lembu biasa pun boleh.... no hal.....hehe


Resepi Gulai Darat
Bahan2nya:

  • setengah kilo daging lembu cincang
  • santan RM1
  • lada kering 3 - 4 tangkai **
  • rempah ketumbar setengah sudu besar **
  • 7 - 8 biji lada puteh/hitam **
  • kunyit hidup **
  • 4 - 5 ulas bawang merah **
  • 1 ulas bawang puteh **
  • halia **
  • 1 hiris lengkuas
  • 1 serai diketuk
  • 2 sudu besar kerisik
  • garam
  • manisan
  • asam keping
  • daun kesum
Cara:
  1. Tumbuk bahan yang bertanda **, kemudian gaul dengan daging, serai dan lengkuas.
  2. Masak sampai kering air.
  3. Masukkan santan.
  4. Masukkan asam keping.
  5. Perasakan dengan garam dan manisan.
  6. Dekat nak angkat baru dibubuh nyior goreng(kerisik) dan daun kesum.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

Menu A - Z