BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Teresek Kacang Panjang

Salam semua...

Nak tunjuk menu kelate yang agak popular iaitu Teresek atau sebutan yang betulnya TE + RARE*sebutan bahasa Inggeris* + SACK*sebutan bahasa Inggeris*  atau dalam pelat kelate saya just panggil Teghesek.  Asal2nya berguru dengan seorang akak yang satu ketika dulu pernah jadi jiran kami di Kelantan. Semua panggil akak tu dengan gelaran Umi.  Wallahu'alam kat mana umi sekarang, dah lama terputus hubungan... moga sentiasa dalam perlindungan Allah... aminnn

Best teresek ni.... jelira makan nasik, kebetulan hari tu saya tambah goreng ikan terubuk masin yang neighbour sebelah umah kasi.  Uishh... tak pasal2 terpaksa la menambah makan nasik... hehe


RESEPI TERESEK KACANG PANJANG

Bahan2nya:
  • hati pedal, tekak dan kaki ayam(potong kecil/dadu)
  • kacang panjang (dipotong menyerong)
  • bawang merah besar1 labu **
  • bawang puteh 1 ulas **
  • halia muda 2 inci **
  • dua tiga hiris lengkuas **
  • cili kering dua tiga tangkai (direndam, basuh bersih) **
  • rempah kari 1 sudu besar
  • kerisik setengah cawan
  • garam
  • manisan
  • santan RM1 @ 3/4 cawan*campur air masak*
Cara2nya:
  1. Bahan bertanda ** di tumbuk/blend.
  2. Hati pedal, tekak beserta kaki ayam dimasak tanpa minyak untuk keringkan airnya. 
  3. Bila dah agak2 kering air masukkan bahan2 yang diblend tadi. Tak lama selepas itu baru masukkan pes rempah kari.
  4. Masak hingga berpalut semua *peringkat ini saya masak lama sikit.. stage"matti hawas oghe kelate kata".
  5. Bila dah empuk kaki ayam dan pedal semua baru dimasukkan santan.  Perisakan dengan garam dan manisan.
  6. Masak sampai agak2 hampir kering baru dimasukkan kerisik diikuti dengan kacang panjang.
  7.  Gaul2kan biar berpalut semua....
**info fzi:  Teresek akan menerbitkan aroma yang harum sekali. Memang sedap untuk dijadikan rencah sampingan di meja makan. Sesapa yang dapat banyak hati/limpa lembu pada hari raya kurban hari tu, boleh la terai buat teresek nih, tak rugi kita pelbagaikan menu... :)

**TERESEK JANTUNG PISANG dalam posting terbaru di sini

Tuesday

Menu Raya ke-4 Aidil Adha

Alhamdulillah, dua tiga menu terhidang pada hari Sabtu lepas iaitu hari raya ke-4 Aidil Adha. Pagi2 dah masuk dapur sebab fikirkan hari tu last dapat masak2 hidangan yang spesil sikit buat anaknda sebelum esoknya sume2 nak kena balik campus masing2 dah....

Menu nya:

Alhamdulillah, lunch ngan dinner pakai duk ulang makan yang mana ada tu je...

Keesokannya baru sambung balik masak daging kurban*Daging Goreng Buku + Singgang Daging + Sayur Campur* Sambil2 tu wat Velvet Muffin lagi untuk bekal anaknda balik hostel...sayonara anak2ku....

sila klik gambar untuk resepi Velvet Muffin

Sunday

Upgrade resepi Plain Muffin

Muffin yang buat pada raya ke 3 hari tu, akceli resepi asalnya dari Plain Muffin yang di n3 kan baru2 ini. Nak kasi rasa dia lain sikit saya upgrade kan resepinya dengan mencampurkan dua bahan tambahan yang ternyata hasilnya mendapat pujian ke tiga tiga anaknda...

"Takpe lah kalu macam tu, ley la mama kasik neighbour kita sama....hehe...",

.. kata saya bila anaknda pakat2 puji best. Bila rasa sendiri alhamdulillah, memang boley tahan best... :)

Dua bahan tambahan tersebut ialah:
  • 1/2 cawan choc. chip
  • 2 sudu besar frosting cream cheese *frosting untuk carrot cake ada berlebih*
    Frosting cream cheese hanya lah campuran cream cheese, sedikit butter dan sedikit gula... boleh tengok di SINI untuk detail.


    RESEPI PLAIN MUFFIN YANG ASAL
    *untuk upgrade resepi saya gandakan 2x*
    Bahan2nya:
    • 1 biji telor
    • 1 cawan tepong 
    • 1 sudu kecil baking powder
    • butter/margerin 1/2 cawan
    • 1 scop vanilla
    • 1 - 2 sudu besar air
    • 3/4 cawan susu pekat

    Cara membuatnya:
    1. Panaskan oven 180'
    2. Putar butter, telor, vanilla, susu pekat dan air.
    3. Campurkan tepong dan baking powder (di-ikuti dengan 2 bahan tambahan), kacau sebati.
    4. Bahagikan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh.
    5. Bakar lah selama 15 - 18 minit.

    Saturday

    Nasi Dagang dan Gulai Udang

    Semalam raya ke 3, selamat buat nasi dagang berlaukkan gulai udang dan gulai ikan aya.  Tambah la buat sambal nasi dagang dan rebus telor sebagai pelengkap menu.  Buat hanya 1.5 kg beras, 2 ekor ikan aya dan tak sampai sekilo pun udang tapi alhamdulillah cukup untuk suruh anak teruna pegi hulur dekat 3 rumah jiran terdekat.  Kirimkan sekali muffin dan kek karet tanda ingatanku di hariraya... :)

    Resepi nasi dagang, gulai ikan aya dan sambal ikan dah ada dalam senarai.  Gulai udang semak2 belum letak lagi tapi resepinya sama cam nak buat gulai nasi dagang stail tenganu.  Jemput tengok2 dekat SINI....

    RESEPI GULAI UDANG
    Bahan2nya:
    • udang sederhana besar
    • santan RM1 @ tiga suku cawan dicampur dengan air masak sesuai dengan kuantiti udang
    • lengkuas 2@3 hiris **
    • halia muda 2 inci **
    • bawang merah besar 1 labu **
    • bawang puteh 1 ulas **
    • sedikit kunyit hidup **
    • cili kering 2 tangkai **
    • 2 sudu besar rempah kari ikan
    • asam keping 1
    • garam
    • gula
    Cara:
    1. Renihkan santan sambil dikacau sekali sekala.
    2. Semua yang bertanda ** dimesin kemudian dicampur dengan rempah kari...jadikan pes.
    3. Tumis bahan tersebut hingga hilang bau kari dan rempah dah sebati dengan minyak.
    4. Bila tumisan dah masak cantik tuangkan ke dalam periuk santan.  Tinggalkan sedikit untuk dicampurkan udang ke dalamnya.
    5. Teruskan masak dengan menggunakan api yang kecil.
    6. Udang dimasukkan ke dalam kuali yang ada lebihan tumisan tadi, dikacau2 sebentar hingga kulit udang sume bertukar kemerah-merahan.
    7. Setelah itu bolehlah dicampurkan udang ke dalam periuk kuah.
    8. Masukkan asam keping.
    9. Perasakan dengan garam dan gula.
      **nota fzi:  Saya buat tumisan dalam kuantiti yang lebih sikit, jadi bila dah masak tumisan, bahagikan 1/3 daripadanya untuk gulai udang manakala 2/3 selebihnya untuk gulai ikan aya.



      RESEPI SAMBAL NASI DAGANG
      Bahan2nya:
      • Ikan kembong besar 1 ekor - dipanggang/direbus dengan sedikit air
      • nyior goreng/kelapa parut setengah biji - digoreng tanpa minyak hingga garing
      • bawang merah besar 1 labu (saiz sedang2)
      • halia muda 1 - 1 setengah inci
      • serai 1 batang di ricik halus
      • lada hitam 1 sudu teh
      • garam
      • manisan +- satu keret
      Cara:
      1. Tumbuk lada hitam, diikuti dengan serai, halia dan bawang merah.
      2. Keluarkan dari lesung, kemudian tumbuk pula nyior goreng diikuti isi ikan bakar tawar.
      3. Kemudian tumbuk pula manisan dan garam kemudian lecek2kan semua bahan bagi serata semua rasa.... mmmm...wangiiii bau sambal nih... :) 

      Thursday

      Sup Gear Box/Sup Tulang (Cara ke 2)

      Genap2 setahun post citer pasal Sup Gear Box dulu.  Bersempena Raya Haji/ Aidil Adha 10 Zulhijjah 1431H, saya postkan lagi sekali cerita berkenaan dengannya... al-maklum lah kitaorang dapat tulang gear box yang fresh hasil dari Program Ibadah Kurban kat Masjid Bukit Sentosa semalam. 

      Alhamdulillah kali ini dapat ilmu dari kengkawan kaum ibu yang sama2 duk tolong tolong masak di bahagian dapur.  Kalau selama ini saya tak blend bahan2 yang masuk dalam sup, kali ini lain caranya.  Hasil dari cara yang ini, saya rasa supnya lebih berganda2 berperisa dan ada lebih umphh!...hehe...

      Jom kita tengok caranya camane...


      RESEPI SUP GEAR-BOX/SUP TULANG (CARA KE 2)

      • tulang gear-box/tulang rusuk lembu
      • Bawang merah besar 1 labu  **
      • bawang puteh 5 ulas **
      • halia muda 3 inci **
      • rempah 4 sekawan: buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis
      • rempah sup adabi 1 paket
      • garam secukup rasa
      • bawang goreng
      • cili api(jika suka)
      • daun sup
      • perahan asam limau nipis

      Cara Membuatnya:
      1. Rebus tulang sehingga empuk (saya rebus menggunakan rice-cooker selama 1 setengah jam, alhamdulillah sempurna empuknya)
      2. Blend bahan2 bertanda ** lalu ditumis, diikuti pula dengan rempah 4 sekawan.
      3. Bila dah masak cantik, masukkan pula rempah sup adabi...kaup balikkan biar sebati dengan bahan tumisan tadi.  Masak lagi biar agak garing (mesti selalu dikacau2 supaya masaknya serata dan tidak hangit)
      4. Bila dah agak2 garing, bolehlah dituangkan tumisan  ke dalam periuk rebusan tulang.
      5. Biarkan mesra kesemuanya, perasakan dengan garam secukup rasa.
      6. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan bawang goreng, hirisan cili api,daun sup dan perahan air asam limau nipis.
      7. Sedap dihidangkan panas2.... 
      ** pesanan penaja khusus buat yang terchenta: .... beringat2 lah kita semasa makan daging lembu/kambing di musim perayaan Hari Raya Kurban ini.  Terlebih memakannya boleh membuat banyak sakit2... AWAS, Ingat pesanan doktor ya....  :))


      Tuesday

      Nasik Kapit Kawin

      Assalamualaikum.

      Sempena raya esok, nak tunjuk camana rupanya Nasik Kapit Kawin yang jadi salah-satu menu hidangan raya tempohari *sila klik di SINI*.  Ramai yang tanya via beberapa talian hayat, tak leh nak bayangkan camane rupanya bila empat menu dikombain jadi satu iaitu Pulut pagi + Nasi Impit + Sambal + Kuah Kacang.  Alhamdulillah jumpa gambar ni dalam fon salah-sorang dari kami....

      ....camni la bih-kurang gaya persembahannya... harap maklum ya... :))

      Plain Muffin

      Bermuffin lagi kita..... Kali ini nak share resepi plain muffin a.k.a basic muffin yang sangat mudah dan cepat nak buat. Alhamdulillah.... kalu time takde ubi atau pisang untuk digodek2 wat kueh untuk minum petang, wat plain muffin canggini pun dah kira orite...okay laa, boleh tahan la sedap.... yang penting kenyang wat alas perut sebelum sampai time nak makan dinner pulak.... ish fzi, pk pasal makan je ya.... :))


      RESEPI PLAIN MUFFIN/Basic muffin/muffin asas

      Bahan2nya:
      • 1 biji telor
      • 1 cawan tepong 
      • 1 sudu kecil baking powder
      • butter/margerin 1/2 cawan
      • 1 scop vanilla
      • 1 - 2 sudu besar air
      • 3/4 cawan susu pekat

      Cara membuatnya:
      1. Panaskan oven 180'
      2. Putar butter, telor, vanilla, air dan susu pekat.
      3. Masukkan tepong dan baking powder, kacau sebati.
      4. Bahagikan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh.
      5. Bakar lah selama 15 - 18 minit.
      6. Sedap dimakan panas2 dengan Kopi O *uncang* cap Hang Tuah... :))

      Ucapan Selamat menyambut Hari Raya Eidul Adha dari fzi buat semua rakan blogger tak kira di mana saja anda berada. Moga beroleh rahmat Allah sentiasa hendaknya....aminn


      Monday

      Botol isi rempah

      Sesi selingan je ni, takde tunjuk menu masak2 kali ni, just nak tayang botol isi rempah yang baru beberapa menjak diguna-pakai kat dapur.

      Ceritanya bermula masa kitaorang ke Tesco, Rawang satu hari tu.  Beli la air buah dalam botol yang diimpot dari Timur Tengah tu... konon nak ambik rasa... Lepas habis minum, lamerrr saya duk belek2 botol kecik yang cantik tu... 

      "Ishk cantik le pulak botol ni...."

      ....habis je sebut ayat tu, terus terbayang seterusnya yakin nak buat apa dengan botol2 tu sume... Jadi cepat2 masukkan dalam beg tangan *hand-bag saya besar... boleh isi macam2 benda... hehe*.... alhamdulillah selamat bawak balik rumah.

      ~~~~~~~~
      Maka.... ini le hasilnya.... dapat le isi 3 jenis rempah buat permulaan... nanti InsyaAllah bila2 nanti ke Tesco, boley cari lagi 3, len kali pulak lagi 3, pastu bla...bla...bla... sampai le cukup nak isi sume rempah2 yang ada kat dapur saya tu... heheheh


      Sunday

      Sup Ayam

      "Malam ni mama masak sup ek.."

      ...tu permintaan anak saya yang paling kecik semalam.  Kecik tak kecik mana pun dah form 3 dah...  hehe... 

      Badan Shilah agak panas petang semalam.  Bermula dari sakit tekak, pastu terus jadi selesema.  Nasib baik takde tambah dengan batuk.  Tapi badan dah hangat2 sikit la... 
      Itu yang barangkali mintak dibuat sup tu.  Sup ayam memang jadi faveret Shilah.  Dalam seminggu, mesti kurang2 sekali buat sup ayam untuknya.

      Saya gorengkan sekali sotong garam kunyit untuk digandingkan dengan sup ayam semalam...

      **info fzi: Bila berpeluang sesekali balik Kelantan tuh, saya tak lupa untuk beli 'satu papan' terus rempah sup bunjut dari sana   Senang bila nak buat sup, benda dah ada.  Kalau nak beli satu...satu...dekat sini memang agak terlebih mahal lah...hehe...satu uncang sup bunjut pun rega sampai seringgit lebih...uish!


      Jom kita tengok resepi sup ayam.... mudah je buat sup ni.... semua tentu tahu kan... Tapi takpe lah saya n3 kan jugak khusus buat anakku dan memana adik2 yang baru belajar masuk dapur tu.. moga ada manafaatnya ya... :)


      RESEPI SUP AYAM
      Bahan2:
      • Isi ayam 2 keping besar *boleh campur2 dengan bahagian tekak & kaki ayam*
      • ubi kentang 1 @ 2 biji
      • halia 2 inci diketuk
      • bawang puteh 3 ulas diketuk
      • sup bunjut
      • rempah sup 1 sudu kecil
      • rempah 4 sekawan: buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
      • bawang goreng
      • sehiris perahan limau nipis
      • cili api 5 - 6 biji
      • daun sup *jika ada*
      Cara:
      1. Isi ayam dipotong kecil2 kemudian direbus dalam sedikit air.  Sampai agak2 hampir kering air, baru dimasukkan air masak dalam kuantiti yang banyak. *tujuannya agar isi ayam kental dan tidak lembik*
      2. Masak sampai menggelegak baru dimasukkan sup bunjut, rempah sup, halia dan bawang puteh. 
      3. Masukkan kentang yang dipotong 4. Teruskan memasak menggunakan api yang kecil.
      4. Sementara itu buat bawang goreng, angkat.
      5. Keluarkan minyak biar tinggal sedikit sahaja, kemudian goreng rempah 4 sekawan. Tutup api.
      6. Masukkan rempah 4 sekawan yang digoreng bersekali dengan minyak yang melekat di kuali itu ke dalam periuk sup.
      7. Perasakan dengan garam dan tambah cili api yang di potong dadu
      8. Masukkan sedikit bawang goreng, tutup periuk dan tutup api dapur.
      9. Panaskan balik sup sebelum mula menghidang.
      10. Dalam mangkuk besar, perahkan air asam limau nipis dan taburkan daun sup serta bawang goreng yang selebihnya.

      Sekian, Wassalam.

      Monday

      Kerabu Kacang Panjang...sedapnya

      Alhamdulillah...weekend kali ni sume ada...  selalu tu kalau tak kurang dua, kurang sorang.... ada je yang takde.... maklum lah anak2 sume dah besar, dah bukan sepanjang masa dah duk dengan kita... 

      Dek sume berkumpul, papa siap2 cuit masa kami menuju ke pasar....suruh beli kacang panjang nak buat kerabu.  Kerabu tuh faveret anaknda... sume pakat boh banyak2 dalam pinggan....selalu nampak cam banyak kerabu pulak dari nasik dalam pinggan masing2... jadi pk2 rasa tak boleh buat seikat lah kali ni, kita buat dua ikat pulak, jadi jumlah keseluruhan ialah dua ikat kacang panjang berjumlah RM dua inggit.....  heheh


      RESEPI KERABU KACANG PANJANG versi Kelate kito...

      Bahan-bahan: *gandakan jika kacang panjang 2 ikat*

      • Kacang panjang RM1/seikat


        Bahan A:
      • Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
      • lada hitam/lada sulah
      • bawang merah besar(bawang India) 1 labu
      Bahan B:
      • bawang merah holland  1/2  labu di mayang
      • cili merah dimayang
      • kelapa parut untuk dibuat kerisik
      • garam
      • gula
      • asam limau nipis/limau kasturi
      • santan RM2 atau 1 kotak santan KARA + sedikit air(dimasak sekejap terlebih dahulu)

      Cara membuatnya:
      1. Ok! Mula2 sekali mayang kacang panjang halus2 kemudian direbus sekejap, jangan sampai layu. Kemudian tos dan ketepikan buat sementara.
      2. Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).
      3. Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak Ok dah siap kerisik *kerisik ni kalau tengah rajin saya buat lebih sikit, boleh simpan tempat beku, bila nak guna senang, benda dah ada*
      4. Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa. Kemudian masukkan ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
      5. Bila dah siap 4 peringkat tadi, kita dah hampir ke garisan penamat....hehe...dah nak siappun. Campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!

        Tuesday

        Best Ever Muffin

        Orite, berMuffin lagi kita.... :))

        Nampak dalam freezer ada lebih frosting yang buat muffin hari tu, jadi bersemangat le nak buat muffin lagi hari ni. Ok kita search lagi resepi omputeh yang main letak2 je tuh. Suka tengok cara diaorang buat kueh, tak de beriya macam saya buat... hehe.. diaorang kacau adunan pun kiranya pakai sudu je. Kacau gitu2 je... santai je cara tapi hasilnya....alahaiiii, sedapnyerr...

        Alhamdulillah resepi yang jumpa hari ni...boleh kata... the best ever muffin.... err.. bagi saya laa... heheh


        RESEPI CARROT MUFFIN
        ... best ever muffin...

        Bahan2nya:
        • 1 cawan tepung
        • 1 sudu kecil baking powder
        • 1/2 sudu kecil baking soda
        • 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
        • 1/2 sudu kecil garam
        • 3/4 cawan gula perang *habis stok, jadi saya ganti guna gula castor 1/2 cawan*
        • 3/4 cawan susu pekat manis
        • 2 biji telor
        • 1/2 cawan minyak jagung
        • carrot yang diparut 1 cawan
        • almond kisar 1/2 cawan
        • walnut cincang kasar 1/2 cawan
        • mixfruit kering 1/2 cawan

        Cara membuatnya:
        1. Panaskan oven 190'.
        2. Putar telor + gula, sekejap je.
        3. Masukkan susu pekat dan minyak jagung, putar lagi.
        4. Kemudian masukkan bahan2 lain, kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra semua.
        5. Sendukkan adunan ke dalam mangkuk kertas sebanyak 3/4 penuh.
        6. Bakarlah selama 15 - 18 minit.
        7. Hiaskan dengan cream cheese kalau suka... makan takde cheese kat atas pun, dah kira sedap dah... Alhamdulillah.... :))

        Monday

        Red Velvet Cupcake

        Salam semua....

        Semalam sebelum nak mula masak untuk lunch, merayau2 jap tengok video klip masak2 oleh akak2 minah salleh tu. Nak cari resepi cupcakes yang simple je sesuai dengan bahan2 yang ada kat rumah. Akhirnya jumpa lah dengan video sorang akak korea tu yang buat Red Velvet Cupcake... nampak maveles, fokus tengok cara2 dia pastu terus bangun...gerak ke dapur, nak try buat sama... Alhamdulillah, ternyata sedap dan dah selamat terhidang pun sebagai menu minum petang kami semalam.... :))


        RESEPI RED VELVET CUPCAKE


        Bahan 1:
        • 2 biji telor
        • 1 cawan buttermilk
        • 1/2 cawan (113g)butter
        • 1 sudu teh vanilla
        • 5 - 6 titik pewarna merah *food colouring*(saya tak titik banyak, hanya dapatkan warm red/brown colour)

        Bahan 2:

        • 2 1/4 cawan tepung
        • 1 1/2 cawan gula
        • 2 sudu besar serbuk koko
        • 1 sudu kecil baking powder
        • 1/2 sudu kecil garam

        Bahan 3:

        • 1 sudu kecil baking soda
        • 1 sudu teh cuka
        Cara membuatnya:
        1. Panaskan oven 190'.
        2. Campur kesemua bahan 1, putar sekejap je.
        3. Dalam mangkuk lain, tapiskan kesemua bahan 2.
        4. Satukan bahan 1 dan 2. Kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra kedua2nya.
        5. Campurkan bahan 3, kacau sebati.
        6. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh. Bakarkan selama 15 - 18 minit.
        7. Sementara itu boleh lah diputar cheese cream untuk frosting.
        8. Tunggu sejuk cc baru diletak frosting.

        Bahan untuk frosting:
        • 250g cream cheese
        • 100g butter
        • 1 cawan gula *blend halus biar jadi macam tepung*
        Putar semua bahan biar jadi gebu dan putih melepak.


        ***nota fzi: ...untuk pelbagaikan rasa, boleh ganti bubuh coklat ganache, butter icing atau whipping cream atas cc... sume sume tu menambah kredit untuk beratkan timbangan badan kita... hehe

        Menu A - Z