BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Beke/Bengkang/Bingka/Kueh Bakar

Tajuk n3 beratur panjang.... nak sebut benda yang sama tapi nak tunjuk panggilannya yang berbagai...hehe

Sepanjang tempoh seminggu anak2 semua bercuti kat rumah, dah tiga kali buat Beke. Kueh tempatan yang bukan saja sedap, tak muak makan, malah tersangat lah cepat nak menyediakannya. Bekalan muffin pun sentiasa ada je dalam freezer.. jadi takde la risau, anaknda kalu lapar.. makanan InsyaAllah ada je standby... :)


Beke tu buat separuh dari sukatan asal resepi.... pakai 2 bijik telor je tiap-kali adun... bukan takat makan kat umah, siap bawak bekal lagi kalu time time kitaorang keluar tu... :)


Ada yang tanya, "sukatan 4 cawan santan tu camane pekatnya, kak?"

Nak senang jom semak banyak mana saya pakai pati santan untuk sukatan 2 bijik telor ini.
________________

RESEPI BEKE

Bahan:
  • 1 setengah cawan tepung
  • 1 cawan gula(kurangkan dalam sesudu besar)
  • 3/4 cawan pati santan
  • 2 cawan  air daun pandan *mesin 5 helai daun pandan + air, jadikan 2 cawan*
  • 2 biji telor
  • setengah sudu teh garam
  • satu scop vanilla
Cara: Panaskan loyang yang dah siap disapu margerin/minyak dengan kepanasan 180'. Satukan kesemua bahan, mesin dalam jug pengisar jus. Tapis. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar lah selama 1 jam.

Wassalam.

Wednesday

Lawar... Menu ulam-ulaman

Assalamualaikum...

Ada yang pernah makan LAWAR? Rasa-rasa...tentu ada yang pernah.... :)

Menu yang sempoi2 je LAWAR tu tapi tersangatlah best, sihat dan bermutu. Terdiri dari ulam-ulaman, sesuai sangat buat mereka yang vegetarian... :)
Kalu kena hari tak makan ulam cicah budu tu boley la kalu nak terai test buat LAWAR ni... sedap sebagai side-kick lauk2 lain... lebih-kurang fungsi cam sambal putik pauh la, kalu ada dia jadi agak terangsang selera makan..

Resepi asal, LAWAR pakai ikan mentah... kira cam shushi gitu... tapi kalu pakai ikan mentah, komfem saya tak dapat lah nak menelannya..hehe...jadi ubahsuai resepi, rebus ikan sepertimana nak buat kerabu.



Bahan:
5 - 6 ekor ikan tamban (direbus)
1 bawang merah besar tapi saiz kecil *dicincang halus*
4 - 5 biji cili api *dicincang halus*
kacang panjang *dihiris halus*
bunga kantan *dihiris halus*
daun kesum *dihiris halus*
timun batang *takde stok, tak taruk kali ni*
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
sedikit belacan
garam
1 sudu besar budu *jika suka*

Cara:
  1. Ikan yang direbus direndam dalam jus limau nipis.
  2. Sementara itu gaulkan semua bahan lain diikuti dengan ikan rebus.
  3. Perasakan dengan garam.
  4. LAWAR nak kena ada rasa masam, masin dan pedas.
  5. Sedia untuk dihidangkan... :)

Sunday

Jus Pegaga...

Weekend... ada laa peluang mesin pegaga untuk papa...
Weekdays... time papa balik dari ofis, tanah dah gelap dah... masih boleh mesin tapi selalunya dah terlupa pasal pegaga sebab duk sibuk prepare dinner..

Dari banyak info yang didengar, jus pegaga amat baik untuk kesihatan kita. Pakat2 kita amalkan apa2 yang baik, sambil merawat kesihatan diri...
Boleh baca info pasal kebaikan jus pegaga dekat SINI...
Saya selalu buat jus pegaga ini lepas jogging...pernah citer kat SINI

Rasa? Rasanya boleh tahan, ada iras2 rasa cam air tebu sikit...hehe




pstttt.... bersemangat nak teruskan amalan menu gaya hidup sihat... tu yang post citer pasal jus pegaga yang kitaorang dah amalkan minum sejak dulu.. alhamdulillah

Friday

Belebat Ubi Stelo

Assalamualaikum...

Cuaca mendung sikit di pagi Jumaat ni.. kain pun sidai dekat anjung belakang yang berbumbung... risau kan leka dalam rumah, buatnya tiba2 hujan... tak ke berungga nanti... daaa kena bilas balik sume... :)

Orite, nak tunjuk belebat ubi stelo aka  belebat ubi keledek yang buat hari tu. Best belebat ubi ni, sesuai sebagai kueh sampingan wat breakfast. Lepas makan nasi goreng, bertambah kenyang lagi kalu ada belebat ubi nih...  Buat minum petang pun sedap.  :)

Sepatutnya boh pisang sikit lecek2 tapi takde pisang la pulak... jadi boh mana yang ada je lah, teringat2 nak makan belebat... tak kira tak cukup bahan pun takpe...  :)


RESEPI BELEBAT UBI STELO:

Bahan2nya:
3/4 cawan tepung beras
ubi keledek  kaler purple dan merah*potong memanjang @ dadu*
2 - 3 bijik pisang emas di lecek *jika ada*
pati santan singgit @  1/2 - 3/4 cawan
1 - 2 cawan air masak
1/2 cawan gula *kurangkan @ tambahkan ikut kesesuaian... kalu masuk pisang kena ambik kira pisang dah manis*
sedikit garam
daun pisang untuk bungkus belebat

Cara nak buat:
  1. Rebus ubi keledek hingga empuk. Angkat, tos dan ketepikan.
  2. Campurkan kesemua bahan *selain dari keledek dan pisang* lalu dimasak dengan menggunakan api yang kecil. Mesti di kacau2 agar tidak berketul dan hangit. Masaklah hingga agak pekat gitu... 
  3. Bila dah tutup api baru dimasukkan ubi serta pisang yang dillecek *jika ada* ... Kacau biar rata.(Masa selesai bahagian ni, Shilah dah siap2 sendukkan masuk dalam mangkuk, makan breakfast...hehe... memang dah sedap dan kenyang makan camtu je, benda dah masak elok)
  4. Sudukan ke dalam daun pisang yang dipotong sama besar.  Bungkus lah macam kita bungkus pulut berinti.
  5. Susun dalam loyang pengukus dan kukuslah lebihkurang dalam 10 minit.
  6. Daaa  selamat untuk dihidangkan wat minum petang...  :))

Monday

Aiskrim Malaysia Perisa Tebu


Alhamdulillah hari ni dapat ilmu pasal tebu. Masa duk borak sambil tunggu akak tu tolong mesin tebu yang saya bawak satu baldi tu, dapat satu ilmu yang bermanafaat untuk dikongsi bersama... Timakasih banyak2 kasik idea... :)

Rupa2nya air tebu ni bestttt sangat dibuat eskrim malaysia. Ohh tak terfikir la pulak saya selama ni, air tebu yang kitaorang selalu pegi upah mesin tu boleh buat eskrim. Selalu pack masuk freezer abih2 selamattt minum sebagai air tebu je lah....hehe

Satu lagi.... jika banyak berlebih air tebu tu dan takde tempat untuk storage, sebelum rosak elok terai buat jem. Hanya masak air tebu tu dengan api yang kecil biar sampai likat.... sedap dimakan dengan roti, kata akak tu... *nanti nak cuba buat..InsyaAllah...mesti sedap tu..*

Citer bergambar pegi mesin tebu tadi ada kat SINI... :)


Thursday

Agar-agar Kelapa Gading

Belum pernah buat lagi sebelum ni....tiba2 je hari tu timbul idea nak buat bila tengok isi kelapa gading banyak berlebih dalam jug.  Airnya dah habis dulu.  Pk..pk...nak buat coconut jelly, tak boleh la kot sebab kelapa muda yang ni extra keras sikit...hehe... Papa terlewat ambik buahnya... tu pasal... kalu yang lembut2 tu boleh la buat jelly kalu ada belen...

...tapi rasa2nya kalu ada pun tak sempat dibuat coconut jelly kot, terus habis sekali turun je... air nyior yang isi lembut lembik tu memang habis kejap je... :)


Cara buat agar2 ni biasa2 je... hanya larutkan agar2 cam biasa... pastu bila agar2 dah larut boleh la boh gula pasir, sedikit gula batu dan daun pandan. Masukkan sekali air kelapa yang belen2 kalu ada. Sebelum dituang dalam loyang, baru dititikkan sedikit pewarna, esen ros diikuti dengan kelapa muda yang diricih/gunting halus.   

Best sangat rasanya.... tak rugi terai buat hari tu, alhamdulillah isi kelapa tu pun takde lah membazir... semua pakat2 makan sampai habis satu loyang  :)

Tuesday

Asam Pedas Ikan Tenggiri

"Mmmm....bestnyerr ma...."

Kakak suka sangat asam pedas... itu yang time kakak dan abang balik Jumaat lalu, saya siap2 masak asam pedas Ikan Tenggiri ni... pastu hari ini, hari kakak nak balik Nilai pun, masak asam pedas ni lagi...

Kesian anakku... makan kedai tak sama dengan makan yang kat umah ya kak... sabar lahh... kena berkorban  banyak perkara dalam usaha kita nak menuntut ilmu... nanti balik pasni mama masak asam pedas lagi ek...hehe...


RESEPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
bahan2nya:
  • 2 keping ikan tenggiri
  • bawang merah besar 1 labu  ##
  • bawang puteh 2 ulas  ##
  • halia 1 inci  ##
  • cili kering 10 - 12 tangkai*rendam lalu dibasuh bersih*  ##
  • air asam jawa
  • sedikit belacan
  • garam
  • sedikit gula
  • serai
  • bunga kantan
  • daun kesum
  • sayur bendi *hari ni saya tak taruk, takde stok*
 Alhamdulillah serai, bunga kantan dan 
daun kesum petik kat laman je...

Cara2nya:
  1. Semua yang bertanda ## dimesin lalu ditumis.
  2. Bila dah agak garing, masukkan ikan, balik2kan perlahan2.
  3. Masukkan bancuhan air asam jawa dan belacan diikuti dengan serai. bunga kantan dan bendi.
  4. Biarkan masak elok baru diperasakan dengan garam dan gula.
  5. Sejurus sebelum ditutup api, baru dimasukkan daun kesum.*last minute baru taruk untuk terbitkan aroma harum asam pedas*

...tadi makan tengahari berlaukkan asam pedas Ikan Tenggiri berpasangan dengan udang goreng garam kunyit... alhamdulillah

    Monday

    Enaknya Bubur Jagung....

    Salam Maal Hijrah...
    ...sama2 kita memohon rahmat dan keampunan Allah sempena bermulanya tahun baru Hijrah 1432 ini. Semoga malam ini kita sebagai hamba Allah akan terserlah menjadi lebih baik dari siang tadi, semoga hari esok pula akan lebih baik dari hari ini...aminnn....

    Ini ada bubur jagung... satu mangkuk untuk awak, satu mangkuk untuk saya... bersyukur dengan nikmat menu minum petang yang begitu enak ini...alhamdulillah...


    RESEPI BUBUR JAGUNG
    Bahan2nya:
    • 4 tongkol jagung
    • nise siam 3 karet
    • gula setengah cawan *tambah/kurang ikut suka hati*
    • secubit dua garam
    • daun pandan 3 -4 helai
    • pati santan RM2 @ 1 1/2 cawan

    Cara masak:
    1. hiris jagung nipis2 sampai tinggal pulur sahaja
    2. rebuslah jagung dengan air secukupnya sampai empuk *saya rebus pakai rice cooker*
    3. Bila air tinggal sedikit saja, pindahkan periuk ke gas-stove, masukkan nise karet, gula, garam dan daun pandan diikuti pula dengan santan selepas itu.
    4. Tambahlah lagi gula kalu kurang manis...

        Sunday

        Singgang Tulang Gear-Box

        Assalamualaikum.

        Malam tadi buat masak singgang lagi.... tapi singgang Tulang Gear-Box *ada belen2 lagi tulang  lembu yang raya kurban hari tu*

        Pestaim buat singgang pakai tulang gear-box ni.  Timbul idea nak buat sebab teramat le teringinnya nak makan bila tengok kat blog en zul ada citer pasal Singgang Gear-Box ni...   :)

        Ishk tak leh jadi nih, takkan nak tengok je kan.... mesti nak kena buat nih... selalu abih2 menyinggang pakai tulang rusuk lembu tu je, kali ni kita bergear-box la pulak ya...hehehe

        Best...sume suka semalam...hirup2 kuahnya sampai licin.... :)


        Resepi boleh klik di SINI.... timakasih buat en zul yang cetuskan idea buat saya    :))

        Thursday

        Macaroni Tomyam lagi....

        Ohh tambah bersemangat dengan Shilah yang tengah cuti sekolah, untuk nak teruskan diet kitaorang sebabnya  semalam husband bawak balik info kesihatan dari ofis.  Ada group datang kasi briefing  pasal pemakanan dan gaya hidup sihat,  itu yang papa pun share le sama info-nya dekat kami2 yang kat umah ni.  Belum sampai balik lagi dah tiga empat kali sms pesan itu ini...

        ...tak lupa pesan, "mama jangan lupa aerobik ek" ...hehe.... akceli saya maintain bersenam-robik setiap petang sekarang ni, without fail.  Kira dah hampir dua bulan la jugak...  Alhamdulillah dapat le turun dua tiga kg.... :))  Weekend pula kami dah stat jogging balik, keliling satu taman perumahan menghirup udara segar di kawasan yang berbukit-bukit ini.  Lepas aerobik tiap petang tu, saya siap completekan pakej exercise dengan minum air pegaga/jus lemon, tak pun jus limau nipis.... alhamdulillah rasa ringan le sikit badan.... :)

        Amboi.. intro Macaroni Tomyam sikit punya panjang... sajerrr nak kongsi info gaya hidup sihat...  harap2 tak jadi hal ya... :)

        Tengahari ni saya ngan Shilah makan macaroni tomyam je... dah plan kalau boleh nak makan nasik sekali sehari je.  So malam karang InsyaAllah masak le nasik... Makan macaroni pun kenyang, yang penting sedap... tapi yang tak tahan nya sambil2 nak diet tu, licin satu mangkuk besar tu kami dua orang makan... hehe... 

        jom kita tengok resepi...


        RESEPI MACARONI TOMYAM

        Bahan2nya:
        • macaroni 3/4 cawan *direbus kemudian toskan*
        • sekeping besar isi ayam *boleh tambah udang/sotong jika suka; saya just tambah hati dan pedal ayam sikit*
        • 1 - 2 kiub tomyam *saya pakai kiub knorr*
        • sayur bunga kobis
        • bawang puteh 2 ulas *diketuk*
        • halia muda 2 inci *diketuk*
        • bawang goreng
        • daun limau purut 2 - 3 helai
        • secubit dua garam
        Cara membuatnya:
        1. Dengan hanya tambahkan sedikit air, masak isi ayam hingga ayam kecut dan air hampir kering.  Kemudian baru ditambahkan air masak sebanyak yang diingini untuk kuah tomyam.
        2. Terus masakkan hingga kuah menggelegak baru dimasukkan kiub tomyam, halia dan bawang puteh.
        3. Masukkan sayur dan daun limau purut.
        4. Tambahkan garam jika kurang rasa diikuti dengan macaroni yang dah siap direbus.
        5. Sedia untuk dihidangkan bersama dengan bawang goreng.

        Wednesday

        Ikan Singgang

        Dah dua trip pegi pasar lepas raya kurban ni, cari ikan je... dah berhari2 asyik duk masak daging kurban je... kena berenti jap... lauk ayam pun rasa tak nak... Jadi mata melilau cari ikan,udang dan sotong je kat pasar... tukar menu seafood pulak lah sepanjang minggu... hehe

        Ikan singgang memang salah satu menu faveret kalau dapat ikan tenggiri fresh kat pasar. Memang best makan nasik kombain makan dengan budu dan ulam-ulaman. Untuk tambah lauk, goreng la pulak telor dadar 2 bijik... :)


        RESEPI IKAN SINGGANG - Kelate

        Bahan2:
        • ikan tenggiri 2 keping
        • bawang puteh 2 ulas *dimayang*
        • lengkuas dua tiga hiris
        • asam keping 1
        • cili api lima enam bijik
        • garam buku secukup rasa
        • secubit dua gula *ganti aji-no-moto*
        Cara membuatnya:
        Semua bahan kecuali garam dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Tambah air paras2 tenggelam ikan. Renihkan hingga masak ikan. Akhir sekali baru masukkan cili api, garam dan gula. Sedia untuk dihidangkan... :)


        Menu A - Z