BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Ikan Masin import dari Kelate

Alhamdulillah baru-baru ini dapat banyak bekalan ikan masin yang dibawa khas dari kelate. Selalunya terpaksa beli ikan masin Selar Kuning tu kat sini je kalau terputus bekalan. Harga mahal kemain RM2 dapat dalam 5 @ 6 ekor je yang kecik-kecik. Tu yang pesan kat kakak mintak bawak mari time datang kL.

Banyakkk... suka sangat.. InsyaAllah tahanlah untuk stok sebulan dua.. :)

Cara nak simpan ikan masin agar tahan lama... seeloknya simpan tempat beku dalam peti. Kalau simpan bawah, lama2 ikan masin akan jadi kering betul2 kering sampai nampak bergaram. Makanya saya ikut cara orang2 yang berniaga kat pasar tu yang simpan ikan masin dalam tempat beku. Bungkus tebal2 dulu dengan paper kemudian ikat kemas dalam plastik baru disimpan dalam freezer. InsyaAllah ikan masin akan kekal fresh berbulan-bulan.

Ni lauk faveret kitaorang pakai ikan masin Selar Kuning ni...

untuk resepi sila klik gambar...

8 comments:

she-G said...

akhirnya..akak on jua...hahaha
saya nak salin resepi akak..cik abg suka makan gulai ni...salu kata arwah mak die suka masakkan untuk die

muna b said...

Nampak macam sedap aje.Kalau diganti dengan ikan masin lain boleh tak dan tak payah rebus.Cuma rendam aje dlm air utk menghilangkan rasa masinnya. Lepas tu bubuh belimbing buluh. Sedapkan.Terliur pulak....Maklum belum makan tengahari lagi.

fzi said...

she..
tu ler.. InsyaAllah berasap balik dapur ciber.. he he
Terai le buat gulai kunyit kkuah ikan kering ni she, memang best.. yang tak lalu InsyaaAllah jadi lalu.. :)

fzi said...

mona..
memang best gulai ni.. tapi kita tak biasa pulak terai pakai ikan masin lain.. ikan kering jenis lain beli untuk goreng je biasa..
...boleh kot, terai le.. :)

Ikan tu, kita pun kadang time terlupa rendam gitu je.. tak rebus..

School Of Tots said...

Gulai ni memang sedap dan menjadi antara penyebab seseorang itu makan nasi lebih dari sepinggan, mungkin boleh sampai 3 pinggan. Berat badan 80kg mungkin boleh meningkat kepada 83.5kg dlm jangkawaktu yg singkat.

izahdaut said...

gulai ikan masin ni kalau letak sikit nenas lagi up rasa dia kan kak. manis2 wangi ikan masin. alamk sedap nyer....

fzi said...

Pa..
Haha.. siap tulis berat badan.. maklum orang baru balik check-up kat spital semalam.. hehe

fzi said...

izah...
betul tu.. memang sedap masuk nenas sekali.. kalau dah masuk nenas, takyah dah nak taruk asam keping kan.. dah complete rasa.. :)

Menu A - Z