BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Gulai Kawah Daging Cincang


"Nanti anak2 balik, mama wat lagi ek... kakak suka nih...."

Kata2 yang bagaikan peransang untuk kembali gigih buat gulai kawah... ha ha

Saya buat pakai daging lembu cincang... alhamdulillah best gulai kawoh guna daging cincang ni. Nak dapatkannya, kena la pegi pasar pagi2. Kalu tak, memang awal-awal lagi orang dah rebut.. :)



RESEPI GULAI KAWAH

Bahan2nya:

  • Daging lembu cincang tempatan setengah kg(direbus hingga empuk, jangan sampai kering air.. airnya nak guna)
Nota: Cara sebenar, masukkan daging selepas rempah sempurna ditumis. Kira semua sekali tugas buat dalam satu kawah tu je... Saya rebus dulu sebab dapat pendekkan masa bergulai. Nak empukkan daging cincang jimat masa dan wang ringgit kalau guna rice cooker. Maklumlah gas sekarang dah RM26 satu tong.. kalu nak tunggu daging empuk alamat jenuh tukar gas... :)
  • rempah gulai Kelate/tenganu 3 sudu besar
  • # bawang merah besar(bawang India) 2 labu
  • # halia 1 setengah inci
  • # bawang putih 2 ulas
  • # cili kering 5 tangkai direndam, dibersihkan
  • rempah 4 sekawan(kulit kayu manis +++)
  • santan dari setengah biji kelapa ~ saya dah tak beli pati santan dah, now beli kelapa parut, blend sendiri.. banyak dapat santan *fyi idea berjimat-cermat ni datang dari sorang kawan :))*
  • asam keping 1
  • garam secukup rasa
  • manisan/gula melaka secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
bahan bertanda # dimesin sekali


Cara membuatnya:

  1. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dengan bahan yang dimesin. Dikacau-kacau sebentar sebelum dimasukkan rempah gulai yang telah dijadikan pes(campur sedikit air masak)
  2. Biarkan rempah betul2 masak... guna api kecil, jangan sampai hangit... kalu hangit...habis.. dah tak sedap gulai, hilang wanginya..
  3. Kemudian masukkan daging bersekali dengan air rebusannya. Kacau-kacau biar bersalut dengan rempah di dalam periuk.
  4. Masukkan asam keping diikuti dengan santan. Godek2kan santan dan air rebusan daging biar bercampur.
  5. Biarkan gulai masak dengan menggunakan api kecil. Kacau kadang-kadang takut santannya berbintil.. dah nanti tak elok jadi gulai...
  6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan manisan.

info: Satu lagi gulai yang best sangat kalau buat pakai daging cincang ni ialah GULAI DARAT... kalu rasa tawar-tawar mulut, memang sedap makan nasik lauk gulai darat..
:)


16 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..sedapnya gulai kawah...makan ngan nasi panas2 memang berselera habissss...

Kak, tanya siket...Daging cincang tu sama tak ngan daging tetel?

fzi said...

Wsalam Sue..
Betul tu.. kalau dapat gulai kawah memang dah tak ingat plan diet... hehe

Ha'ah sue, rasanya betul daging cincang tu, daging tetel .. daging yang reja-reja diaorang potong...

School Of Tots said...

good stuff !! gerenti 3 pinggang.

Sueozana said...

Salam Fzi..

Alhamddulillah..dpt jgak copy resepi Gulai Kawoh Fzi ni.. Lama doh k su dok tunggu2 nyer, he2. Tok sah kalu x dpt resepi Kelate asli dr Fzi.

Smoga Fzi skeluarga diberkati Allah selalu.

fzi said...

Pa,
Patutnya kita kena makan sup-sup je kan.. :)

fzi said...

Wsalam k sue..
Tkasih.. doa yang sama buat k sue, moga sentiasa diberkati Allah.. aminn
Gulai kawah ni jange buat sokmo ksue, tinggi kolestrol tuh.. kena buat jaghe jaghe jah.. hehe

muna said...

Kalau tak ade daging cincang.Guna daging biasa,sedap tak? Manisan tu sama dengan gula kabung ke?

fzi said...

Mona,
Boleh je guna daging biasa.. bezanya kalau daging cincang ni dia ada lemak2 sikit tu yang buat sedap tu gulai..
Mona, nak tau caner manisan/nise tu boleh tengok kat label Pulut Sekaya..ada gambar nise.
Tapi tu nise Siam, nnt kita tunjuk caner rupa nise kampung pasni, baru dapat stok, kakak bawak dari kelantan... :)
Manisan bih kurang le rasa ngan gula kabong n gula melaka tu.. tapi kita biasa masak pakai manisan/nise.

ili said...

saye pon brehi gulai kawoh :-) bila la nok pandai masok mcm akak ni.huhu

Chempaqa said...

salam kak fzi..
weiiiiiiiiiiii..gulai kawah sedaknya..kalau time bekwah gak...mmg terangkat...lawan plak dgn teresek..sambal lado, solok lado..mmg nambah x kaba ingat...kena ime hok ado lemak,koho bestttttt*_*

fzi said...

ili..
Errr takde la pandai sangat masok..
Pelan2 latihtubi + minat InsyaAllah kita boleh..
Bestkan gulai kawoh! Ramai brehi.. :)

fzi said...

Wsalam chemp...
Itu ler, time bekwoh gak sohor denge gulai kawoh la..
Memang best kalu ggulai pakai daging hok ada lemok sikkik kan chemp.. jadi tok kaba ingat make nasik ..hehe

ijan said...

Salam Kak Fzi,
Gulai kawah ni sedapnye. Daging cincang ni best, saya suka yang banyak urat2 tu. hehe

zalieda said...

salam kak,

sedapnya tgk gulai kawoh tu.. nasib baik kelik rayo hari tu ado beli stok awah gulai nie, buleh wat nie.. hari tu tgk ore msk maso bakwah, diorg ada letak budu kak.. pelik tp sedap jugok raso dio..

fzi said...

Wsalam ijan...
Sama la kita, akak pun suka yang banyak urat2 dia.. tu yang spesilnya daging cincang ni kan ijan, tak boring makan sebab ada belako, buke stakat daging jah.. :)

fzi said...

Wsalam zalieda..
Waa... boh budu, mesti lagi kick tu rasa gulai..haha
Molek la dah beli awah gulai, standby untuk ggulai daging kurban nnt InsyaAllah.
Zalieda, akak boh seghemo awah dalam freezer nok wi tehe lamo.

Menu A - Z