Bila sebut cuti sekolah, para ibu tentu sedia maklum yang kerja2 memasak akan jadi dua tiga kali ganda lebih sibuk berbanding pada hari persekolahan. Nak kena ada je makanan, standby.... hehe
Antara kueh2 yang lebih dari sekali buat di musim cuti sekolah ni termasuklah kek batik, kek pisang, ambong, beKe, choc.cake dan kek lapis hawflakes. Habis je... buat lagi, nampak tinggal sekeping je... ada request suh buat lagi..... so bancuh2 masuk oven lagi, kukus lagi......owhhh banyaknya habis bekalan gula dan susu pekat kat rumah sepanjang musim cuti....hihi
Jom kita cuci2 mata tengok kueh yang duk asyik kena sambung2 buat nih. Sume dah penah post dah sebelum ni..... :))
Resipi kek lapis hawflakes di SINI
Resipi kek pisang di SINI
Resipi kek batik di SINI
Agak2 bila dapur boley ikut coti ni..... heheh
Thursday
Kueh Cuti Sekolah
Posted by fzi at 09:13
Labels: Kek Batik, Kek Lapis Kukus, Kek Pisang Lembab
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
10 comments:
salam kak sihat ke?uiksss besonya kukusan akak sy duk mikir je nak beli tp nnti takut simpan kat gobok je hihhiih beli kat kb ke?
Wsalam chik mi...
Alhamdulillah sihat... timakasih... :)
Kukusan tu akak beli khusus untuk kukus pau for FZ frozen. Beli kat kedai barang2 perkakas dapur dekat chow kit tu je... bih-kurang je rega kat sini chik mi.. :)
cuti sek tahun ni saya sgt lah malas. dapur jrg berasap, byk berasap dapur kat kedai aje. berangan nak msk tu ni, tp semuanya angan2 mat jenin aje.huhu
Ain...
Akak pun ada gak time nya yang datang rasa 'mim alif lam sin' tu....hehe
bese la tu ain.... kita pun nak kena ada break gak masak ni, kan ain... :)
Banyak benar bekalan tu kak Fzi... asik kena masuk dapur lah nampaknye hehehe
Haha...ijan.... itu la kena siap bekalan makanan je la cuti ni....kadang hsbd akak pun suka bawak pegi ofis, makan time break..
Salam kak fzi,
hu, kek lapis hawflakes, lom try lagi. dah ramai yg buat.
jiran My MIL bagitau ni, kek masam manis. makcik tu rajin buat sebagai kek hantaran perkahwinan.cara orang banting.
Wsalam nur...
Boley la try buat nur kalu belum penah try... sedap dan berbaloi-baloi...hihi
memang ada yang panggil kek ni kek masam manis...akak ni pun baru je tahu nama kepingan masam manis tu 'hawflakes'...hehe
salam kak fzi..
waaa..aktif bebenor kat dapor ye...tapi sama la ngan saya, stok kek mesti nak kena ada...saja nak ngap sambil2 lalu..eheh..dok diet langsung..camne akak buat kek batik tu, biskutnya jadi kembang. kalu saya buat tak jadi kembang..kalu nak kembang terus jadi lembik..tapi rasa maintain sedap....ehehh..cover line.
Wsalam cikgu aida...
Itu la...memang nak kena ada je stok kek tu... senang anak2 kalu lapar, bukak tupperware potong kek...hehe
Kek batik yang akak buat memang hasilnya, akan jadi rangup cikgu...namanya je kek batik, tapi akceli ianya cam masuk dalam kategori biskut pulak... :D
Post a Comment