BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Kueh Cuti Sekolah

Bila sebut cuti sekolah, para ibu tentu sedia maklum yang kerja2 memasak akan jadi dua tiga kali ganda lebih sibuk berbanding pada hari persekolahan. Nak kena ada je makanan, standby.... hehe

Antara kueh2 yang lebih dari sekali buat di musim cuti sekolah ni termasuklah kek batik, kek pisang, ambong, beKe, choc.cake dan kek lapis
hawflakes. Habis je... buat lagi, nampak tinggal sekeping je... ada request suh buat lagi..... so bancuh2 masuk oven lagi, kukus lagi......owhhh banyaknya habis bekalan gula dan susu pekat kat rumah sepanjang musim cuti....hihi

Jom kita cuci2 mata tengok kueh yang duk asyik kena sambung2 buat nih. Sume dah penah
post dah sebelum ni..... :))


Resipi kek lapis hawflakes
di SINI


Resipi kek pisang di SINI


Resipi kek batik di SINI



Agak2 bila dapur boley ikut coti ni.....
heheh

10 comments:

Chik Mi said...

salam kak sihat ke?uiksss besonya kukusan akak sy duk mikir je nak beli tp nnti takut simpan kat gobok je hihhiih beli kat kb ke?

fzi said...

Wsalam chik mi...
Alhamdulillah sihat... timakasih... :)

Kukusan tu akak beli khusus untuk kukus pau for FZ frozen. Beli kat kedai barang2 perkakas dapur dekat chow kit tu je... bih-kurang je rega kat sini chik mi.. :)

ain said...

cuti sek tahun ni saya sgt lah malas. dapur jrg berasap, byk berasap dapur kat kedai aje. berangan nak msk tu ni, tp semuanya angan2 mat jenin aje.huhu

fzi said...

Ain...
Akak pun ada gak time nya yang datang rasa 'mim alif lam sin' tu....hehe
bese la tu ain.... kita pun nak kena ada break gak masak ni, kan ain... :)

ijan said...

Banyak benar bekalan tu kak Fzi... asik kena masuk dapur lah nampaknye hehehe

fzi said...

Haha...ijan.... itu la kena siap bekalan makanan je la cuti ni....kadang hsbd akak pun suka bawak pegi ofis, makan time break..

indahhouse said...

Salam kak fzi,
hu, kek lapis hawflakes, lom try lagi. dah ramai yg buat.
jiran My MIL bagitau ni, kek masam manis. makcik tu rajin buat sebagai kek hantaran perkahwinan.cara orang banting.

fzi said...

Wsalam nur...
Boley la try buat nur kalu belum penah try... sedap dan berbaloi-baloi...hihi
memang ada yang panggil kek ni kek masam manis...akak ni pun baru je tahu nama kepingan masam manis tu 'hawflakes'...hehe

cikgu aida said...

salam kak fzi..
waaa..aktif bebenor kat dapor ye...tapi sama la ngan saya, stok kek mesti nak kena ada...saja nak ngap sambil2 lalu..eheh..dok diet langsung..camne akak buat kek batik tu, biskutnya jadi kembang. kalu saya buat tak jadi kembang..kalu nak kembang terus jadi lembik..tapi rasa maintain sedap....ehehh..cover line.

fzi said...

Wsalam cikgu aida...
Itu la...memang nak kena ada je stok kek tu... senang anak2 kalu lapar, bukak tupperware potong kek...hehe

Kek batik yang akak buat memang hasilnya, akan jadi rangup cikgu...namanya je kek batik, tapi akceli ianya cam masuk dalam kategori biskut pulak... :D

Menu A - Z