BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Cempedak Goreng



Malam tadi dah dekat pukul 10 dah baru teringat nak goreng cempedak. Buah cempedaknya papa beli time singgah balik keje petang semalam. Nak sampaikan hajat Shilah yang dah dua tiga kali sebut nak makan cempedak goreng... dari minggu lepas lagi duk sebut-sebut...kesian anakku...

So akhirnya sampai lah hajat Shilah semalam. Kira
supper la kot pukul 10 malam duk bersila makan cempedak goreng dengan minum NescafeO kow punya. Penangan dek tersilap kow kopi tu, jadi keras le pulak mata kamiorang bertiga... payah betul nak lelap malam tadi...hehehe

Ada tip yang elok untuk dikongsi bersama bagi sapa2 yang tak begitu familiar dalam bab2 kupas cempedak ni. Sebelum mula belah cempedak tu elok le dilumur minyak masak dekat tangan kita beserta dengan pisau2 nya sekali. Barulah smooth je potong cempedak tu dan kopek keluar isi-isi cempedak tanpa tangan dan pisau melekat2 dengan getah cempedak.


Dah tu, satukan tepung beras + air masak + garam + secubit kunyit + secubit kapor makan dalam mangkuk. Bancuh jangan terlalu cair, jangan pula terlalu pekat *
Kalau campurannya pekat sangat, cempedak gorengnya nanti jadi tak rangup malahan keras...tak sedap pula dimakan*.

Dah tu, celupkan ulas2 cempedak dalam campuran tepung beras dan goreng lah dalam minyak yang penuh. Sambil2 tu, sediakanlah siap2 tisu untuk sejatkan cempedak yang akan diangkat dari kuali.

11 comments:

ain said...

wahhh...sama sini tgh musim goreng cempedak ni!!! jeles ler pulakk!

fzi said...

Ohh musim le tu ain...banyak tempat serentak jual cempedak ni...boley le kita sume pakat goreng cempedak ari2...hehe
Dari minggu lepas lagi penuh orang jual cempedak kat pasar, tapi akak yang bertangguh nak beli.. yang papa diaorang beli semalam tu dapat RM3.80 sebiji.

sot said...

Sedap le pulak goreng cempedak mama ni...lama tak makan. Sampai hajat shilah he heh.

blogresipi said...

Cempedak lagi!!! aduh sedapnye.. meh kite tlg kopekkan..getah2 pon takpe... asal dpt makan cempedak goreng tue..heheh.. kak Fzi, mekasih kasi tips utk kuih keria tue.. baru kite tau :)

fzi said...

pa,
ada sebelah lagi cempedak tu, hari ni papa cuti...nnt mama goreng lagi wat minum petang.. :)



Ijan,
Ohh kesian ijan kat rantau orang, nnt balik sini InsyaAllah boley makan banyak2... ;p
Pasal tips kueh keria tu, sama2 kasih ijan...tapi memang perfect kueh keria kita kalau ikut cara ni...

******
bagi sesapa yang nak tau camana nak dapat doh yang perfect untuk kueh keria boley la cuba tips yang saya dapat dari sorang sahabat ni:
- keledek yang dilecek diratakan dalam mangkuk adunan
- bahagikan kepada 4 bahagian sama banyak...agak2 je
- bila dah dikenalpasti bahagian2 tersebut, tambahkan tepung hanya sebanyak lebihkurang satu perempat dari keledek tadi
- petua ini sesuai untuk nak buat kueh keria dan kueh cekmek molek InsyaAllah akan hasilkan kueh yang lembut dan tak puas makan...sedappp... :)

Kakasma said...

fzi,
terimakasih kongsi tips buat keria tu,,boleh buat lagi nnti..raya nie banyak ke dapat tempahan kuihraya..mesti sibuk lepas niekan..

fzi said...

Asma,
Sama2 kasih...
Memang da agak bizi skarang ni...tapi pagi2 suka-sukakan hati kejap duk depan pc...nak ceriakan mood...hehe
Skarang alhamdulillah oder tengah masuk, takat ni ramai dari kalangan jiran dan cikgu2 sekolah dekat2 sini. Yang kawan2 ofis papa dia biasanya stat puasa baru sume sibuk e-mail nak oder...hehe
Thanx asma tanya kabar pasal biz kita... :))

Suzi said...

akak tunjuk cempedaklah pulak...sedapnya. saya pun suka cempedak...yg goreng pun suka...

fzi said...

Ohh...kesiannn nyer kat suzi di rantau orang... sabar k suzi.. hopefully time suzi balik cuti bila2 kena dengan musim cempedak dan jugak durian.. boleh makan puas2 InsyaAllah.. :)

ima said...

salam ziarah dan kenal juga...wah!!!sedap2nya resepi kat sini...ni memang selera saya...

fzi said...

Wsalam...
Ohh timakasih Ima...
Menu yang ada tu menu yang simple2 je Ima, yang akak duk ulang masak sehari2... yang berat2 akak tak berapa pandai..hehe

Tapi lempok durian tu first time terai buat.. :)

Menu A - Z