BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Budu Durian


Oppps.... tertanya-tanya dalam hati, ok ke ni letak gambar budu durian ni dalam Menu? ...hehe Ok kot sebab mungkin ada yang tak biasa nak serve budu durian ni camane. Bagi yang tak tau, lebih kurang camni le gayanya.... ;D

Lagi pun, ada satu pengalaman tentang makan budu ni yang ingin dikongsi bersama. Al-kisahnya, ada lah seorang kawan kami yang berkunjung ke rumah satu waktu dulu. Beliau ini bukan kelantanese, jadi bila saya hidangkan budu durian sebagai pelengkap hidangan, beliau bukan main excited lagi nak cuba. Mula2 tu slow n steady je ikut cara kami lah, cicah-cicah budu tu dengan ulam-ulaman seperti pegaga, timun batang, kacang botol dan bendi yang dicelur. Tapi last2 guna sudu yang dalam mangkuk sayur lemak putih buat hirup budu tersebut. Alamak! Semua kami berpandangan sama sendiri... kemudian... semua pakat ketawa pecah berderai ... alahai.....

Bahan-bahannya:

  • Budu
  • durian 2, 3 ulas
  • cili api 5, 6 biji
  • Sehiris limau nipis/limau kasturi
Cara menyediakannya: Seperti yang tertera dalam gambar.....hehehe

p/s Sedap dicicah dengan ulam-ulaman dan juga ikan bakar tawar.




Menu A - Z