BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Budu Durian


Oppps.... tertanya-tanya dalam hati, ok ke ni letak gambar budu durian ni dalam Menu? ...hehe Ok kot sebab mungkin ada yang tak biasa nak serve budu durian ni camane. Bagi yang tak tau, lebih kurang camni le gayanya.... ;D

Lagi pun, ada satu pengalaman tentang makan budu ni yang ingin dikongsi bersama. Al-kisahnya, ada lah seorang kawan kami yang berkunjung ke rumah satu waktu dulu. Beliau ini bukan kelantanese, jadi bila saya hidangkan budu durian sebagai pelengkap hidangan, beliau bukan main excited lagi nak cuba. Mula2 tu slow n steady je ikut cara kami lah, cicah-cicah budu tu dengan ulam-ulaman seperti pegaga, timun batang, kacang botol dan bendi yang dicelur. Tapi last2 guna sudu yang dalam mangkuk sayur lemak putih buat hirup budu tersebut. Alamak! Semua kami berpandangan sama sendiri... kemudian... semua pakat ketawa pecah berderai ... alahai.....

Bahan-bahannya:

  • Budu
  • durian 2, 3 ulas
  • cili api 5, 6 biji
  • Sehiris limau nipis/limau kasturi
Cara menyediakannya: Seperti yang tertera dalam gambar.....hehehe

p/s Sedap dicicah dengan ulam-ulaman dan juga ikan bakar tawar.




6 comments:

Cikgu_Anie said...

eeee jeles nya tgk, my faveret ni kak budu durian, kat tawau ni lum ada lg durian kak, dekat2 nk habis musim baru ade, tu pun mahalnya..RM20 sekilo , sini timbang dgn kulit2, kalo semenajung dia tompok2 lg kan kak, ada gak kebun durian pakcik kat kuala krai, kalo balik seguni dpt..bestnya...nak balikkk skrg jugak..dulu masa pregnant ain sofiya mengidam nk mkn durian ni, x dpt mkn sebab x da kat tawau, so bila dh bersalin, masa baby sy bg ain mkn sikit heeehe...suami x suka mkn budu kak, kalo nk mkn budu kena dok jauh2 eheheehe..

fzi said...

...perghh...mahalnya rega durian kat tawau... kesian Anie... sabar lah ya... Dekat area tempat akak tinggal ni dah kira murah le sekarang ni, tu yang dapat 1o biji @ RM10. Ingat nak beli buat tempoyak sama...

Takpe Anie dah nak balik tak lama lagi. Nanti tentu boleh bawak lempuk durian balik Sabah...hehe

blogresipi said...

Sedapnye...kiter dah lame mengidam dubu neh. Suruh mak hantar tak bleh plak dok selsema burung skrg.tensem betul... makan sgn ulam2 gitew memang best.. letak durian, picit lada biar pedas2... mau tambah nasik byk kali neh kak...hehe..
ps: kite link akak ek. tq :)

fzi said...

Ohh...kesian Ijan duk jauh... susahnya nak dapat bekalan budu ni ya...takpe InsyaAllah lepas ni bole tu mak antar...
... Thanx k sudi linkkan blog akak yang masih baru ni...

Kakasma said...

salam fzi,
dah tengok menu fzi nie,waaa memang bagus betul.mane yang boleh dicuba kena cuba sebab berlainan variasi masakan nye..pepun kita dah link ye dan jadi follower fzi...selamat memasak..

fzi said...

Wsalam kakasma...

Timakasih ya sudi linkkan dan sudi pula follow blog yang tak seberapa ini...hehe
Menu masakan hanyalah menu harian je...yang senang-senang je...yang heavy2 tu tak reti la pulak...hehe

Menu A - Z