Bubur kacang ini memang jadi faveret anak2 selain dari bubur jagung dan pengat ubi. Jadi bila tiba time anak2 berkumpul tu, selalu lah juga saya buat bubur kacang ini sebagai Menu Petang. Bagi sesetengah orang, bubur kacang ini enak dimakan cicah roti. Biasanya kami makan macam tu saja. Dan satu lagi untuk lebih enak(jika suka), elok juga jika dimasukkan beberapa ulas durian ke dalam bubur kacang yang sedang dimasak. InsyaAllah rasanya lagi 'ada umph!!' (^-^)
Jom tengok bahan-bahannya:
- 1 cawan kacang hijau
- santan 2 cawan
- 2 kerek manisan/gula melaka
- sedikit gula putih
- setengah sudu teh garam
- 3 helai daun pandan
- Cuci kacang hijau bersih2 kemudian toskan.
- Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga warna bertukar perang.
- Masukkan air dan rebuslah hingga betul2 empuk.
- Kemudian masukkan manisan/gula melaka
- Masukkan santan dan daun pandan.
- Masukkan garam dan tambahkan gula putih jika rasa masih kurang manis.
0 comments:
Post a Comment