Ini antara menu petang yang tak boleh tinggal... asyik rasa nak makan benda2 manis je.... itu yang jadi gelisah kalu tengok stok manisan dah nak habis. Pegi pasar terus melilau-lilau mata cari brother yang jual manisan Siam tu.... nak kena selalu top-up bekalan manisan kat rumah...kalu tak, payah bila tiba2 tengok takde manisan time nak buat pengat...hehe
Bila buat pengat ubi, saya suka pakai ubi stelo kaler merah. Lebih manis rasa ubinya berbanding ubi stelo kaler puteh. Oppps lupa nak citer, ubi stelo tu kalu di luar kelate, orang kenal dengan nama ubi keledek lah.
Resepi, dah tentu semua sedia maklum...senang kan, masuk2 je semua bahan, tunggu masak je... tapi saya tuliskan juga resepi khusus untuk rujukan anak2 terchenta.... hihi
Resepi Pengat Ubi Stelo
Bahan2nya:
- ubi stelo
- santan pekat satu cawan
- manisan Siam 2 - 3 karet *tambah gula kalu kurang manis*
- setengah sudu teh garam
- daun pandan disimpul
- setengah cawan pulut + daun pandan + air *ditanak*
- ubi stelo di potong dadu
- cairkan manisan + secawan air + daun pandan
- masukkan ubi
- masak sampai empuk baru masukkan santan.
- tambahkan air untuk lebihkan kuah
- bila kuah dah menggelegak dan nampak cantik *berpalut dengan ubi* bolehlah ditutup api dapur
- ...dah siap dan bolehlah dihidangkan bersama pulut wat minum petang.. :D
Cara tanak pulut pakai rice-cooker:
Pulut seeloknya lepas di basuh bersih direndam dulu sekejap. Rendam 15 minit pun dah ok. Sebelum mula on rice-cooker gantikan air baru untuk tanak pulut. Paras air biar lebih sikit je dari paras pulut. Jangan banyak macam nak masak nasik, nanti pulut jadi lembik.. tak sedap nanti makan ngan pengat. Masukkan sehelai daun pandan yang disimpul kemudian barulah di-ON kan rice-cooker. Tak payah masuk garam.
Wassalam.
8 comments:
sy ngan hubby pun suka mkn pengat ubi ni.
Ain...
Sama la kita...heheh
salam kak fzi,
saya suka pengat ubi stelo tu.. tapi first time tahu yg pengat ubi stelo makan ngan pulut.. selalu makan gitu jer.. mmg ore kelate make gitu ke kak?..
Wsalam zalieda...
Akak makan dengan pulut...wallahu'alam orang lain...:)
tapi kat kelate, setahu akak gerai2 yang jual kuih2 petang memang ada pulut sekali untuk pengat *optional nak taknak*
sedapnye kak pengat ubi ni yek..
mcm dpt rasa manisnyer kat tekak kite ni..
slalu goreng aje..lain kali bleh bikin cam ni juge..
mummyseri...
hehe...memang manis...akak kalu buat pengat kena betul2 manis dan kaw...kalu tak, tak puas makan...hihi
Tapi awas...risau gak dgn bahaya penyakit.. :)
salam kak fzi,
akak makan pengat ngan pulut eh... sedapp tu :)
Wsalam ijan...
ya ijan...akak makan pengat ngan pulut... sedap.. alhamdulillah... :)
Post a Comment