BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Jeruk Kedondong pulok.....



"Wah lebatnya kedondong....."


Minggu lepas terperasan kedondong kat luar pagar boleh tahan lebat buahnya kali ni. Itu yang rasa tok de de nok wat jeruk....mmmm.... best!

Kira kira... ada la dalam 50 biji jumlah kesemuanya...boley la tu.... cukup lah buat sapaa ajak (sampaikan hajat)......hehe... Hirisan2 terakhirnya baru habis semalam, nampak papa yang duk perabih, makan sambil duduk2 layan internet... :)

Tapi jeruk kali ni agak kurang cantik sikit finishing. Sebabnya, saya terlewat sehari menjeruk. Buahnya, papa dah siap2 tolong ambik sehari sebelumnya. Ni kes menangguh punya pasal...duk tangguh...tangguh... Jadi bila dah terlewat sehari tu, alahai....buahnya jadi kecut la sikit lepas siap dijeruk...huuuu

....dah la cili merah pun abih stok nak hiris masuk dalam jeruk.... bila takde kaler merah cili tu, lagi la tambah tak berapa menyerlah jeruk ku.....huuuu

Walau apa pun.... syukurlah rasa dia tetap tip-top.....tetap sedap dan rangup even keterampilan agak kurang cantik... hehe

Bagi yang belum pernah terai buat jeruk, jemput tengok cara2nya dekat SINI... rite tq!

18 comments:

ain said...

kita pun suka jeruk kedondong ni. tu hari pi umah abg ipar, kedondong tgh berbuah lebat. malas betul nak petik buat jeruk. last2 mkn gitu2 aje. cicah grm.sedappp!!!!

fzi said...

Ohh iya ke ain...rugi tu tak wat jeruk...hehe...
Takpe takpe...makan ngan kicap pun sedap gak... :)

Chik Mi said...

salam kak sedap tu dah lama tak buat.kalau buat jus + asam boi pun sedap kak.ermmm kcur liuq dah ni

fzi said...

Wsalam chik mi...
Ohh sebut pasal jus ni...akak nak kongsi citer...air jeruk kedondong yang banyak jangan dibuang camtu je lepas habis jeruk dimakan...sayang kalu dibuang bih2 lagi time2 gula mahal ni... boleh je di campurkan dengan air masak + ais, jadi lah ia 'jus jeruk kedondong'...best sangat rasanya...jangan isau InsyaAllah takde sakit perut sebab kita buat jeruk pun pakai air masak... dont wori be hepi :)

zalieda said...

salam kak fzi..
ternampak jeruk kedondong ler.. kecur air liur..nasib baik tak pregnant.. kalu tak kena pi rumah kak fzi ler minta jeruk tu..

indahhouse said...

Salam kak Fzi,
apa khabar? dah lama tak makan jeruk. banyak betul buahnya. hm, kalu ada balance, buat eskrim malaysia ok jugak tuh. hihi

sot said...

Kerangupannya terserlah jika di buat buah yg fresh baru dipetik. Kalau next day baru bertindak ha jawabnya kurang rangup sikit, walaupun masih sedap dan lazat hehe...peberet ambo ni.

UmmuFarhan said...

meleleh air liur saya :)

fzi said...

Wsalam Zalieda...
hehe...memang akak pun tak tahan kalu tengok jeruk ni...boley la datang ya..akak penah hidang jeruk satu bowl besar masa wat makan2 dulu... jeruk habis dulu :)

fzi said...

Wsalam nur...
Akak khabar baik..alhamdulillah...

Ohh eskrim mesia? Lom penah try lagi tuh..boley la buat bila2...hehe

fzi said...

pa...
hehe...u r rite!

fzi said...

Ummu Farhan...
haha...boley la mula menjeruk hari ni ummu farhan. Jeruk kedondong ni bagi akak lebih umphh lagi dari jeruk pauh... :)

en_me said...

me baru citer air jus kedondong asam boi ittewww.. ihiks

zarin said...

ish terliurnya...dah lama tk mkn jeruk sbb tk suka yg beli kat luar tu..kalau buat sendiri mcm ni..mesti laju je saya makan :)

fzi said...

en me...
oh iya ke... baru pas citer pasal jus kedondong rupanya ya :)
memang best buat jus... kena pulak kalu dapat minum time tengahari berdiri tu...fuhh :))

fzi said...

zarin...
betul tu...akak pun sama tak suka sangat jeruk yang beli...dikhuatiri boleh double n triple memudaratkan sebab dengarnya diaorang masuk ibu gula...wallau'alam. Cam yang kita buat sendiri boleh bawak mudarat sebab masuk banyak gula je lah...hihi

cikgu aida said...

memeleh air liur gak...tapi cannot go la....maseee...

fzi said...

cikgu...
haha... kalu kena caranya InsyaAllah tok masse cikgu...kalu kena kombinasi banyak mana garam dan gula, perfect jadinya jeruk kita...hehe

Menu A - Z