BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Pindang Tapai

"...jap pa...ada tappear ubi la pa, bulih wat pindde tappear nih!!"

Langkah papa terus terhenti bila tengok saya berhenti kat gerai makcik yang jual ulam dan sayur2 kampung tuh. Mata kami melilau2 tengok semua yang ada kat atas meja tu. Uish nampak macam2 ada... selain dari tapai ubikayu dan tapai beras ada tempoyak, petai jeruk, buah jering, kerdas, pucuk gajus dan beraneka lagi ulam-ulaman lain. Ishk seronok betul datang pasar malam ni....semua benda ada... senang kalu nak cari apa2 yang rasa teringin nak makan tu...
:)

Orite, beli RM2 @ satu
container bulat tapai ubi kayu yang saiz kecik molek semuanya. Kira kira dalam tu ada laa dalam 8 keping semua. Cukup le tu untuk buat Pindde Tappear atau dalam bahasa suratnya disebut Pindang Tapai.

Sedappp sangat pindang tapai ni.... kalu yang belum penah rasa tu, elok sangat kalu nak terai buat sama.....memang best!! :))

RESEPI PINDANG TAPAI
Bahan2nya:

  • tapai ubi kayu RM2@ 7 - 8 keping
  • manisan siam 2 keret *bagi yang tak biasa pakai manisan siam boleh tengok gambar manisannya di sini*
  • pati santan RM1 @ 3 suku cawan
  • daun pandan disimpul
  • secubit dua garam
Cara2nya:
  1. Manisan + sedikit air + daun pandan dimasak hingga manisan cair.
  2. Masukkan santan, masak lagi hingga kuah jadi cair2 likat.
  3. Tambahkan garam.
  4. Masukkan tapai...biarkan mesra dan berpalut dengan kuah baru ditutup api dapur. *finishing jadi lebihkurang macam ketupat sotong sebab kuahnya pekat dan berkilat2 gitu*

Menu A - Z