BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Pindang Tapai

"...jap pa...ada tappear ubi la pa, bulih wat pindde tappear nih!!"

Langkah papa terus terhenti bila tengok saya berhenti kat gerai makcik yang jual ulam dan sayur2 kampung tuh. Mata kami melilau2 tengok semua yang ada kat atas meja tu. Uish nampak macam2 ada... selain dari tapai ubikayu dan tapai beras ada tempoyak, petai jeruk, buah jering, kerdas, pucuk gajus dan beraneka lagi ulam-ulaman lain. Ishk seronok betul datang pasar malam ni....semua benda ada... senang kalu nak cari apa2 yang rasa teringin nak makan tu...
:)

Orite, beli RM2 @ satu
container bulat tapai ubi kayu yang saiz kecik molek semuanya. Kira kira dalam tu ada laa dalam 8 keping semua. Cukup le tu untuk buat Pindde Tappear atau dalam bahasa suratnya disebut Pindang Tapai.

Sedappp sangat pindang tapai ni.... kalu yang belum penah rasa tu, elok sangat kalu nak terai buat sama.....memang best!! :))

RESEPI PINDANG TAPAI
Bahan2nya:

  • tapai ubi kayu RM2@ 7 - 8 keping
  • manisan siam 2 keret *bagi yang tak biasa pakai manisan siam boleh tengok gambar manisannya di sini*
  • pati santan RM1 @ 3 suku cawan
  • daun pandan disimpul
  • secubit dua garam
Cara2nya:
  1. Manisan + sedikit air + daun pandan dimasak hingga manisan cair.
  2. Masukkan santan, masak lagi hingga kuah jadi cair2 likat.
  3. Tambahkan garam.
  4. Masukkan tapai...biarkan mesra dan berpalut dengan kuah baru ditutup api dapur. *finishing jadi lebihkurang macam ketupat sotong sebab kuahnya pekat dan berkilat2 gitu*

23 comments:

sot said...

Selalunya sira tapai, pindang tapai ni kira lama dah tak jumpa, he he best gak.

Kamsiah said...

salam
walaupun asal kelate..saya tak pernah mkn lg tapai mcm ni...
dok besa mkn tapai grg
atau masuk dlm kuah santan bersama cendol ja..
alahai....kat kedah takde tapai ubi..tapai pulut pun buat sendiri kalau nak amkan..

fzi said...

pa...
papa dah tertukar dah tu...sira yang kita makan tu bukan sira tapai tu sira ubi kayu...hehe

fzi said...

Wsalam kamsiah...
ishk sedap nya tapai masuk dalam cendol...saya kecik2 dulu selalu berenti beli time berbasikal balik sekolah dulu...huhu.. terkenang... :/

Pindang tapai ni maybe familiar kat sesetengah daerah je kot kamsiah... :)

cikmanggis said...

salam fzi..apa khabar,lama tak singgah..susah naik bas turun bas hehe.Rasanya ni sira tapai kan?cm pun lupa tp kalu pindang tapai tak pernah dengar..resepi baru ni..

fzi said...

Wsalam kak cm...
Alhamdulillah kabar baik...thx kak tanya kabar.. :)
Kalu sira, tak masuk santan...
kalu bila2 kak cm boring menyira tu boley la terai memindang pulak ya..hihi

indahhouse said...

salam kak fzi,
apa khabar kak? pandainya kak buat kuih2 ni. saya msh fail lagi. hihi. kalu abah saya mmg suka makan kue manis2 ni. saya blaja2 skit2 dr dia jer. suka jg pegi gerai ulam kat pasar malam.

fzi said...

Wsalam nur...
Ohh abah nur pun suka kueh2 manis... orang kelantan nur...bese la tu...hihi

Kueh2 camni memang paberet...tapi akak dah mula risau sebab papa diaorang akceli kena kontrol makan benda2 manis ni... masalahnya bila dah buat tu, mesti nak hidang buat SOT sama, tu yang kadang rasa bersalah pulak...ishk... :)

Datin El said...

fzi..akak tak pernah makan ni..mesti sedap ..kena cari tapai lah..nak try.tq fzi.

anis said...

salam kakfzi. kecurnya tgk pindang tapai tu. penah nmpk menu ni di blog kakliza embun.tp skrg ni lama dah kakliza tak update blog dia. rindu juga, apa kbr dia skrg ya. arwah mak sy dulu suka mkn dgn santan pekat. kelapa parut tu diperah dgn air masak utk ambil patinya. campur tapai n sedikit gula pasir. sejukkan dulu dlm peti ais baru mkn. sedap juga. :))

anis said...

kakfzi. tapai ubi ni klu buat cucur pn sedap tau. mertua yg ajar. tapai ubi goreng dpn sekolah maahad tu paling sedap penah sy rasa. hehe...

fzi said...

Datin...
Sila la terai buat... InsyaAllah rasa2nya datin pasti suka nanti...
Macam saya, kalu tak ingat pasal bahaya diabetis rasa2nya nndak je buat tiap hari....hehe

fzi said...

Wsalam anis...
Ohh blog liza tu, akak pun penah masuk dulu... sume suka kueh manis2 :)
Tapai ubi ni memang banyak menu boleh buat... goreng salut tepung pun sedap, boley makan ngan santan, eskrim, cendol dan macam2 lagi...bergantung pada selera dan kreativiti kita...kan anis.. hehe

she-G said...

org baru awl2 ngndung leh makan ke kak tapai???mak tak bagik..tp cam besh jer nengok

fzi said...

she...
Ish...tak berani cakap she... cuma kalu akak makan je apa yang teringin tapi makan ambik syarat sampaikan hajat je lah...takde la makan banyak takut nanti boleh memudaratkan kandungan. Tapi she, mak she dah peringat jangan tu, baik jangan... :)

she-G said...

saya ni mana ade makan jenis wasatiah kak..hahahaha...makan bagik puas la..tu lagik bagus jangan makan lansung...hahaha

fzi said...

she...
hehe... tau takpe... kalu camtu tangguh la dulu she... tapai, nenas dan sume yang seangkatan dengannya tu buh je dalam senarai makanan lepas pantang, k she... :)
Sekarang lebihkan makan sayur2 dan kurma... good for mum n baby..

E-na Zarina said...

Salam kak..
ni 1st time e-na dgr dan tgk Pindang Tapai kak...hu huuu daratnyoooo!!!

fzi said...

Wsalam E-na...
hehe... ok sekarang dah kenal la tu ya... :) Memang sedap e-na pindde tappear ni... kalu tak caya nnt one day try buat ya... kalu selera bihkurang akak InsyaAllah tentu suka nnt ... hehe

mokwonik said...

salam fzi,
memang menyelerakan lah tapai buat gitu kan...teringat tapai goreng kat pasar siti khadijah..hemmmm
kat n9 nih org jarang jual tapai ubi, tapai pulut melambak..mokwo lebih sukakan tapai ubi, tq fzi menambah variasi pd masakan tapai ubi!(laah terpanjang pulok..excited dpt cari menu klate maghi)

indahhouse said...

salam kak fzi,

saya buat pulut sekaya. Alhamdulillah...sedaaap! hm, nak minta tips camana supaya bahagian bawah tak tercampur bahan ngan yg atas mcm kak fzi punya tu. hihi.
saya kopipes resipi kak. Thanks a lot...:)

fzi said...

Wsalam Mokwonik...
Alhamdulillah selamat kenal2 kita... :)
Ohh sama serupo mokwo, saya pun suka sangat tapai ubi tapi kalu nok makke beli hok siap jadi tapai doh, nok buat sendiri tok reti...hehe

Pasal pindang ni, saya beso makke jak keccik lagi.. itu yang kadde bila maghi terighak nok makke, buat semulaa. Meme sedap, tok cayo mokwo terra buat deh...
TQ singgoh sinni...jepput maghi pulok deh... :)

fzi said...

Wsalam nur...
Woahh...sedapnya pulut sekaya... i like!
Pasal sekaya serap masuk dalam pulut tu, akak buat pun masuk gak nur tapi kita boleh control sikit bila tabur tepung atas pulut sebelum curahkan sekaya. Sekaya tak masuk tepung hanya telor semata2 + manisan, itu yang senang serap dalam pulut tu nur..
Tqvm nur terai resepi :))

Menu A - Z