BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Beledo Bekwoh

Assalamualaikum....
Semalam buat beledo lagi.... Beledo kosong aka 'plain agar-agar' yang orang ramai2 pakat buat time 'Bekwoh' atau kenduri-kendara tu....hehe....

Buat lebih sikit semalam sebab untuk nak bawak pegi Open house Persatuan Penduduk area rumah kami. Nak ambik syarat sempurnakan bahagian kami, buat la beledo dengan kek coklat untuk wat saing dengan makanan lain dari jiran2... alhamdulillah boleh tahan la meriah gathering kemanghing.... :))

Ada kawan yang tanya sukatan yang tepat untuk buat beledo bekwoh ni. Saya yang selama ini main anggar2 je masuk banyak2 mana gula dan air, cuba la sukat sikit semalam. Alhamdulillah bila teraa sukat2 tu dapat la dicatit sukatan yang boleh la kata accurate gak bih-kurang....hehe... Alhamdulillah tak terlembik dan tak terkeras. Moga ada manafaatnya buat kengkawan yang nak buat beledo versi bekwoh ini untuk jjamung keluarga dan saing2.... InsyaAllah


RESEPI BELEDO MERAH aka Agar-agar merah kosong/Plain
*gandakan lagi sukatan kalu nok buat untuk kenduri/bekwoh besar-besaran*

Bahan2nya:

  • agar2 50g (2 plastik @ 25g setiap satu, yang biasa dijual di pasaraya)
  • air 3 botol besar (saiz botol air mineral 1500 ml)
  • gula batu satu plastik @ 250g
  • gula pasir 1 setengah cawan
  • daun pandan 5 helai disimpul
  • perisa ros 1 scop (penutup botol star brand)
  • pewarna merah setengah scop (penutup botol star brand)*lebihkan sikit kalu nak merah lagi. Bagi saya setengah scop tu dah orite, tapi kalu tempat bekwoh biasa kaler menghoh lagiii.... :)*

Cara:
  1. Rendam sekejap agar2 kemudian basuh bersih.
  2. Rebus agar2 dengan air. Biarkan sampai agar2 hancur sepenuhnya.
  3. Kacau sekali sekala agar tidak melimpah keluar periuk.
  4. Bila dah agar2 dah hancur, masukkan daun pandan serta gula batu diikuti dengan gula pasir.
  5. Biarkan lama masak, sampai semuanya sebati baru ditutup api.
  6. Tambahkan perisa ros dan pewarna merah.
  7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibilas terlebih dahulu. Tak payah dilapkan selepas dibilas loyang *untuk mudah keluarkan agar2 bila dah keras nanti*
*** nota fzi: Biasa saya buat beledo malam, esoknya baru dipotong. Hanya biarkan ia sejuk dan keras di bawah saji je, tak payah masuk peti ais. Beledo yang siap untuk dihidang akan kelihatan berkilat2/bersinar cantik, pejal elok dan tidak berair.

Sekian, wassalam...

Menu A - Z