BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Kerutup Darat


Salam.... N3 kedua untuk hari ini.... :)

Kerutup Darat memang superb rasanya.... hehe....bagi saya laaa...... Rasa dia tak muak. Bila kita rasa tawar2 mulut tu, besttt sangat kalu masak lauk2 macam ni.

Bagi yang susah nak dapat bekalan rempah kerutup tu, elok sangat kalu nak terai buat Kerutup Darat ni... senang, takde nak pakai rempah segala.... boleh pakai bahan2 ori yang ada kat dapur tu je....


Jom tengok caner...

RESEPI KERUTUP DARAT
Bahan2nya:

  • 1/2 kg daging steak *daging ros/filet yang lembut*
  • santan pekat
  • halia sebesar ibu jari
  • bawang merah besar 1 labu
  • bawang puteh seulas kecil
  • kunyit hidup 1 inci
  • sehiris lengkuas *hirisan nipis sahaja*
  • lada kering 3 - 4 tangkai
  • 1 asam keping/gelugur
  • 1/2 sudu besar rempah biji (ketumbar) ... tak payah tumbuk, bubuh 'hidup2' *oghe kelate kata*
  • garam
  • gula
Cara:
  1. Tumbuk lada kering, lengkuas, halia, kunyit, bawang merah serta bawang puteh.
  2. Gaul dengan daging.
  3. Masak sampai hampir kering air baru dibubuh santan pekat, asam keping serta rempah biji.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Masak sampai agak naik minyak dengan menggunakan api yang kecil.
  6. Sedia untuk dihidangkan... tapi kan lebih best lagi rasa kalu yang buat tengahari, makan time dinner, lagi berpalut rasa.

Menu A - Z