BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Tepung Pelita di bulan Ramadhan

Assalamualaikum


Asal bulan Ramadhan je mesti teringat Tepung Pelita. Alhamdulillah dah dua kali buat tepung pelita Ramadhan kali ini. Memang best sejuk tekak bila makan tepung pelita yang baru keluar peti ais time bukak puasa.

Tepung pelita ni kueh tempatan faveret saya. Memang suka sangat. Nak buat dia pun senang dan takde banyak kos pun. Hanya kalau ada tepung beras dan santan, inshaaAllah dah boleh bertepung pelita.


Resepinya masih yang sama, tak tukar-tukar. Boleh kalau nak tengok2 kat SINI.

RESEPI TEPUNG PELITA  ASLI KELANTAN 

Bahagian bawah:
  • tepung beras setengah cawan
  • secubit kapur makan
  • air masak + pati pandan*mesin daun pandan 5 - 6 helai* jadikan 2 cawan

Bahagian atas:
  • tepung beras setengah cawan
  • santan 2 setengah cawan
  • garam dua tiga cubit

Yang perlu disediakan:
  • daun pisang dipotong segiempat tepat sama saiz *saya lapiskan 3 helai daun untuk setiap temalong*
  • lidi dipotong 1 setengah inci setiap satu *boleh ganti guna stepler*
  • gula pasir untuk lapisan paling bawah *nak ganti guna 'manisan + gula' pun boleh*

Cara membuatnya:
  1. Bila air dalam kukusan dah mendidih, susunkan temalong dekat antara satu sama lain. Kalau jarak2, bentuk tepung pelita lepas masak kureng cantik.
  2. Masukkan 1 sudu kecil(umbu) gula dalam setiap temalong.
  3. Curahkan lapisan bawah sehingga sampai paras setengah dari temalong.
  4. Kukus 15minit.
  5. Kemudian curahkan pula lapisan atas yang berwarna putih. (Lapisan putih ini kalu nak bagi pejal sikit, boleh masakkan sebentar sampai mendidih. Tutup api kemudian baru dituang ke atas lapisan hijau).
  6. Kukus balik dalam 10 minit.
  7. Alhamdulillah....selesai sume, tunggu sejuk jap baru masuk peti....nyum nyum nyum :)





0 comments:

Menu A - Z