Saturday

Tepung Pelita

"Lama ek mama tak up-date Menu"

Kakak tiba2 tanya masa tengah breakfast semalam.


"...hehe...bese la tu, kan mama duk tekun baca buku skang ni...mana nak baca buku yang beli kat pesta buku hari tu lagi, nak habiskan buku yang pinjam kat library lagi....heheh"
, terus bagi alasan konon nak cover.

Tapi sebenarnya memang ya pun. Masak tu tetap masak, kueh pun buat, tapi buat yang selalu buat tu je....yang dah ada dalam fzmenu seperti pengat2, bubur dan jepput pisang. Pastu sudah semestinya empat lima jenis variasi pulut yang sohor di kelate cam pulut pagi, pulut seri muka, pulut beriti dll lagi tuh ....
:))

Jadi, kali ini nak tunjuk menu Tepung Pelita pulak. Petang semalam sempat round blog rakan2
blogger jap, lalu tiba2 terpandanglah Tepung Pelita dekat blog Atsauri. Ishk, takkan nak tengok je ya tak.... tak boleh jadi nih.... kalu tak buat, gerenti sampai ke malam la saya duk teringat2 nak makan tepung pelita,..... huuuu

Terus shut down komputer.... ambik pisau... keluar ambik daun pisang, daun pandan dan raup lidi dari kelapa pandan papa *
alahai rongak jadinya pelepah kelapa papa....soriii* Kemudian masuk umah, layur2kan sekejap daun pisang kemudian potong2 ikut sama saiz. Dah selesai buat 'temalong' *bekas tepung pelita*, baru panaskan air dalam kukusan. Mulalah bancuh tepung, ejas2 kecairannya biar perfect kepekatannya... saya suka cayak-cayak sikit, lembik2 sikit finishing tak suka keras kuehnya... heheh

Orite!
Akhirnya selamat sudah buat tepung pelita petang semalam. Kira.. kira.. dapat laa 15 biji semua sekali. Cukuplah tu...tepung pelita saya besar2.... kiranya bukan saiz bot laju la, ni kira saiz bot penumpang...hihi... makan dua bijik InsyaAllah dah kenyang.... :) Sedapppp.... siap2 sejukkan dalam peti tunggu kakak, abang dan papa balik makan. Shilah yang ada kat umah la untung, dapat mula2 try.... "Hmmmm... bestnya Ma.....", jerit shilah time rasa.... Alhamdulillah syukur..... Timakasih buat Atsauri yang cetuskan idea buat akak... :))

Jom kita tengok resepi....


RESEPI TEPUNG PELITA  ASLI KELANTAN 

Bahagian bawah:
  • tepung beras setengah cawan
  • secubit kapur makan
  • air masak + pati pandan*mesin daun pandan 5 - 6 helai* jadikan 2 cawan

Bahagian atas:
  • tepung beras setengah cawan
  • santan 2 setengah cawan
  • garam dua tiga cubit

Yang perlu disediakan:
  • daun pisang dipotong segiempat tepat sama saiz *saya lapiskan 2 helai daun untuk setiap temalong*
  • lidi dipotong 1 setengah inci setiap satu *boleh ganti guna stepler*
  • gula pasir untuk lapisan paling bawah *nak ganti guna manisan pun boleh*
Cara membuatnya:
  1. Bila air dalam kukusan dah mendidih, susunkan temalong dekat antara satu sama lain. Kalau jarak2, bentuk tepung pelita lepas masak kureng cantik.
  2. Masukkan 1½ sudu teh gula dalam setiap temelong(saya lebihkan sikit gula kali ni sebab temelong agak besar... gitu)
  3. Curahkan lapisan bawah sehingga sampai paras setengah dari temalong.
  4. Kukus 15minit.
  5. Kemudian curahkan pula lapisan atas yang berwarna putih. (Lapisan putih ini kalu nak bagi pejal sikit, boleh masakkan sebentar sampai naik wap. Tutup api kemudian baru dituang atas lapisan hijau).
  6. Kukus balik dalam 10 minit.
  7. Alhamdulillah....selesai sume, tunggu sejuk jap baru masuk peti.... nyum nyum nyum :)

***nota fzi:
  • kadar kecairan boleh diejas, jika suka keras sikit tepungnya, boleh tambah tepung beras... bagi resepi di atas, tahap kueh betul2 lembik, bergoyang2 nampak kuehnya semasa diangkat dari kukusan, tapi alhamdulillah 'seghing' elok masaknya.
  • boleh ganti kukus dalam container bulat kecik2 kalu tak ddan cari daun pisang dan buat temalong. Tapi lagi sedap makan tepung pelita dari bekas daun pisang, aromanya lain... :)
  • saya suka kukus terus, tak dimasak terlebih dulu lapisan atas.

***up-date 7.oo pagi Selasa 13/4/2010

Alhamdulillah petang semalam buat 2nd round tepung pelita dalam selang masa 3 hari ini....hehe... Stat buatnya pukul 5.00, pukul 6 suku dah siap semua. Kalu dah siap2 buat temalong time lain, lagi la sekejap tempoh masa nak buat tepung pelita ni....dalam 20 minit dah boleh siap... :)

Kali ini saya buat temalong pakai daun pisang emas pula. Hari tu buat pakai daun pisang tanduk. Ambik 2 pelepah daun pisang dan 4 helai daun kelapa untuk lidi. Alhamdulillah adunan yang dibancuh, ngam2 cukup untuk 17 bot yang agak comel. Nampak cute sikit laa sebab botnya kecik sikit...hehe... Bila dah bot kecik tu saya kurangkanlah sikit sukatan gula untuk lapisan paling bawah tu menjadi satu sudu teh *umbu* je...

Jom layan gambar 'pelita hidup' semalam....
:))


Selamat bertepung pelita.

Wassalam.

37 comments:

  1. salam kak fzi,

    Pepagi nie tgk tepung pelita kak umah akak rasa cam mengidam ler plak..hehehe...kalu mengidam berisi xpe tp mengidam kosong jer nie.. blh masuk list dulu nie...

    senanglah akak nie, nak masak jer ambik2 jer terus blh wat.. kalu saya nak kena tunggu pi pasar dulu, baru ler cukup bahan2nya...tu pun kalu kalu ada jual daun pisangnya, kalu buatnya xde, alamak kena tunggu ler balik kg jwpnya.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. Anonymous09:42

    salam kak fzi...wahhh ni satu lagi kueh kegemaran saya...suka sangat,tapi susah nak jumpa kat sini...nampak taklah susah sgt nak buatnya...tepung tu, selepas dibancuh terus dikukus ke akak...maksud ima tak yah dimasak terlebih dahulu...tq.

    ReplyDelete
  3. Hmmm memang sedap dan lazat. Sejukkan dalam peti sejuk pun lagi sedap. Payah nak jumpa kat kedai kecuali bazar Ramadhan. TQ my dear for the tepung pelita. Sudi-sudilah buat lagi. Bahan mentah semua dah ada - daun kelapa untuk lidi, daun pisang. Kira teror la bot tak bocor ye. Guna lidi ada aromanya (instead of guna stapler). Thumbs up from SOT.

    ReplyDelete
  4. em mmg bez..sdap gle owh..da la bsar..mkn 1 da knyang da..hehehe..
    pasni kueh koci plak ye ma..hehehe..

    ReplyDelete
  5. betol2 holiau...!!!
    huhuhuhuuu..
    tapi kakak pnggil kue ni 'pelite hidup'..
    huhuuhhuh...
    thumb up for the taste!sedap!
    feveret nih!!!=)))

    ReplyDelete
  6. Wsalam ima...
    Ohh ima pun suka tepung pelita... memang best kan... :)
    Memang...susah nak jumpa orang jual kueh ni kalu bukan bulan puasa. Jadi bila2 free leh wat sendiri je ima... banyak dapat sekali buat..

    ya betul, tepung tu lepas bancuh terus kukus...tak yah masak dulu..
    Thx ima :)

    ReplyDelete
  7. Wsalam zalieda...
    hehe... sama la ngan akak bila tengok mana2 yang berkenan tu terus mengidam...huhu

    Alhamdulillah.. banyak pokok pisang umah akak... tapi nak buat bekas tepung pelita ni sebenarnya elok guna daun pisang gallo...orang2 tua kita selalunya pakai daun pisang tu utk buat kelosong/bungkusan lepat dsb.. akak pakai daun pisang tanduk je... :)
    thanx zalieda.. :)

    ReplyDelete
  8. Pa, abg n kakak...
    Hihi...anak beranak komen pasal tepong pelita...

    Papa thx kasi compliment! Hepi mama... :) Alhamdulillah bot tak bocor, mama lapis 2 helai daun pisang sebagai langkah berjaga2.. hehe

    Thx bang... as usual suka sume yang bonda masak...hehe...nnt kita wat lagi... Koci nnt kena tunggu time abang balik baru buat ek... tauuu, faveret abang tuh!

    Thx kakak...amboi sama cam papa dia ya kasi thumbs kat mama...hehe
    apa benda holiau tu kak? Ishk macam2 bahasa sms anakku... :)
    Nnt mama buat lagi 'pelita hidup' pasni.. hehe

    ReplyDelete
  9. kak fzi...ambo baco komen seghemo kato sedap...ni mesti sedap sngoti nih....pah bilo nok buko restoran nyo?? buleh ambo jadi loyal customer..hehheh..

    ReplyDelete
  10. Wsalam Achutra...
    hehe... alhamdulillah pakat puji sedap tepung pelito tu, sedap sungguh bekali achutra...haha

    Ohh tQ willing to be my loyal customer ceksok, moga impian nok bukok kedaa tu jadi realiti one day...napok gayo kena tunggu cik abe bersara dulu...heheh
    Kalu jual loni, kak raso keno jual 4 dua i'ya tepung pelito tu pasal bot dia besa-besa... hihihi

    ReplyDelete
  11. kuih muih kelantan..tak pernah gagal menambat selera...semuanya sedap...

    ReplyDelete
  12. kamsiah...
    betul tu...pegi la mana2 pun, kueh2 kelate tetap menjadi pujaan hatiku...hehe

    ReplyDelete
  13. salam kak fzi,
    express betul..
    1st adi make tepung pelita ore capur gula + nnise..sebelum ni jjupo hok gulo jah..

    ReplyDelete
  14. Wsalam Adi...
    hehe...memang ekspress, tok dde dde nok gi wat time tu... :)
    Itu la...kak pun first time tau boleh tukar boh nisse instead of boh gulo jah... Tapi kak sedighi tok terra boh nisse lagi, nati pah-pah ni...InsyaAllah
    Timokasih sekali lagi deh Adi, wi idea ko kak petea tuh.. :)

    ReplyDelete
  15. salam tuan rumah..kita datang lihat2 resepi ya..

    ReplyDelete
  16. Wsalam Yat Maria... jemput lah masuk...timakasih singgah blog akak ni.. :)

    ReplyDelete
  17. salam kak fzi,
    saya suka tepung pelita. slalu beli kat pasar mlm kat gerai orang jual putu mayam tuh. ihi.. RM2,dpt 5 ketul makan sorang..haha.
    pasni, tok payoh beli doh. nampak senang jer kak fzi buat.. ;)

    ReplyDelete
  18. salam kak fzi...
    saya dah try buat kuih ni, tapi cam tak jadi je....

    ReplyDelete
  19. Wsalam nur...
    Ohh gerai orang jual putu mayam tu ya...akak tak penah try lagi beli tepung pelitanya, putu mayam tu penah laa try... hehe
    Alhamdulillah senang je buatnya nur.. Akak selalu amalkan doa mohon agar Allah mudahkan urusan tiapkali melangkah ke dapur...InsyaAllah rasa mudah nak buat keje... :)

    ReplyDelete
  20. Wsalam cikgu...
    Oh iya ke? Tak jadi camne tu... cuba cikgu check mungkin santan cair sangat kot... Sabar ya, terai lagi... Yang akak buat ari tu tepungnya betul2 lembik tapi alhamdulillah seghing molek lepas masak...cikgu terai buat lagi ya.. InsyaAllah jadi lepas ni...aminn

    ReplyDelete
  21. fzi..akak dapat bayangkan betapa sedapnya tepung pelita fzi tu..kalau dapat 2-3 ketul mesti terpejam mata akak masa menelannye..aduhai..telan airlioq jelah.

    ReplyDelete
  22. Datin...
    hehe...alhamdulillah boleh tahan sedapnya datin... saya now duk bayangkan apa yang datin kata tuh... pejam mata sambil makan tepung pelita yang baru kuar petiais...ishk nampaknya nak kena buat balik ni lain minggu..hihi

    ReplyDelete
  23. Salam kak Fzi!!
    jelezzzznya tgk tepung pelita dlm daun pisang! lembut nmpk bancuhan akak tu yg buat sedap! klu E-na dtg umah akak nnt akak buatkn ye....he he fav ni kak!

    ReplyDelete
  24. aduhh..lama tul tak jenguk fzi nie,dalam pantang mmg ler hanya jln umah dekat2 dah habis pantang dah nie baru dapat jenguk umah fzi sebab nampak tepung pelita..suka sangat makan kuih nie..tapi duk taman cam nie payah benar nak dapat daun pisang..ermm duk kg senangkan..gi ajer kat belakang umah..best!!!

    ReplyDelete
  25. Wsalam E-na...
    hehe...tentu je boleh.. :) Bila nak datang tu, sound awal2 sikit ya.. boleh akak siap2 buat bekas tepung pelitanya sehari awal...pastu e-na boleh wat balik daun pisangnya sekali...banyak umah akak...hehe
    Tepung pelita memang sedap lembut dan lembik kan e-na... :)

    ReplyDelete
  26. Asma...
    Ha'ah la...lama tak dengar citer Asma... Harap belum terlewat nak ucap tahniah dengan kelahiran baby baru.. Tentu comel! :)

    Tepung pelita memang best kan asma, tak jemu makan..Takpe, kalu tak tanam sendiri daun pisang tu boleh cari kat pasar tani...InsyaAllah senang dapat...
    Timakasih k asma sudi ke sini.. nnt kita ke sana lak.. :)

    ReplyDelete
  27. Salam kak fzi...jemput singgah LOVELY KITCHEN ambik AWARD ye...:)

    ReplyDelete
  28. Wsalam e-na...
    Tkasih...InsyaAllah nnt akak ke sana..

    ReplyDelete
  29. kak kak..nak mnta tlg..hmm
    adik ipar nak tunang hjg bulan depan..so kira2 la nak wat ape eh untuk hantaran tu..saya ni kan reti bedal je..hehehe
    aka tau tak cara nak wat nasi manis eh ke ape org panggil???
    lagi satu halwa betik ke ape y org wat hantaran tu..kalau ade akak tlg siarkan resepi die..komen kat blog saya tak pe..
    pls kak...dah tak de mak ni..saya menntu sulung la kena pepandai..nak nyusahkan sedara..hmm..tak pela..saya try wat dulu..leh ya kak

    ReplyDelete
  30. She...
    Ohh akak bab2 buat kueh atas hantaran ni kureng sikit she...tak gheti...hihi...tapi tau sikit2nya boley boh macam2 cth pulut kuning, halwa betik dan nasik manis yang macam she kata tu....kek macam2 kek pun boley she, kek lapis ke, kek batik pun ramai yang letak, agar2, cookies, choc dan cam2 lagi...akak rasa elok bawak discuss ramai2, kalu ada mak2 sedara tu elok tanya2 sama. Sekarang senang she, boley oder je sesak2... cupcakes(cc) pun elok she, cantik je duk atas dulang hantaran...

    ReplyDelete
  31. salam ziarah kembali....tepung pelita yg ini lain sikit dari Yatie punya....kalau dpt rasa kan best...tentu sedap kan...

    ReplyDelete
  32. Wsalam yatie..
    salam ukhwah yang berpanjangan.. :)
    Timakasih ya singgah tengok tepung pelita akak yang masih dalam versi lama..pakai daun pisang...hehe

    ReplyDelete
  33. muna13:17

    Sye pernah cuba buat.Sdp kuih ni.Tapi sampannya sye guna daun pandan.Jadi comel2lah,anak2 pun suka.Lebih2 lagi kalau di simpan dalam peti sejuk.hihihi

    ReplyDelete
  34. Assalam puan..pengukus tu kena tutup ke??

    ReplyDelete
  35. Anonymous10:25

    Wsalam. Ya kena tutup.

    ReplyDelete
  36. Assalam kak fzi
    Klo dlm resepi akk yg putih je kan xyah masak.
    Yang hijau tu kn masak dulu kan....
    2.klo yg hijau tu dimasak dia leh tahan x keras ke klo lambat letak dlm daun pisang tu😁😁😁😁

    ReplyDelete
  37. Anonymous11:24

    Masak sekejap benar sampai naik wap je.. jadi takde la sampai dia boleh jadi keras

    ReplyDelete