BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Bun Kelapa aka Roti Nyior

Alhamdulillah semalam buat Roti Inti Kelapa. Kalau orang Kelantan gak, panggil Roti Nyior la..ehe..he...

Sangat sedap roti Nyior ni sebab pakai nyior muda ambik kat laman.
En suami tolong ambik buah dari pokok, abg(anak sulong) tolong korek keluar isi kelapa dari tempurung kelapa, rin(menantu) tolong parutkan jadi kelapa parut..

Hahaha....ramainya yang tolong realisasikan hasrat mama nak makan Bun Kelapa berintikan nyor muda yang parut sendiri... Alhamdulillah tenkiu guys💗

Shilah(anak bongsu), ada projek lain....tugas tolong hiris jagung untuk nak buat bubur jagung.
Bubur jagung yang buat semalam tu pakai 10 tongkol jagung. Hah kalu dah 10 tongkol maknanya santan nak kena ada lebih dari 1/2 kilo...dalam 700g gitu, baru bubur tak cair tak pekat sangat. Alhamdulillah bubur jagung yang terhasil, super sedap👍👍

Resepi Bubur Jagung di SINI

Okeh jom kita tengok camana nak buat roti nyior ni...

RESEPI ROTI NYIOR aka BUN KELAPA

Bahan untuk doh roti:

  • 500 gram tepung high protein
  • 100g gula
  • 2   1/2 sudu kecil yis (mauripan)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 biji telor saizA(ambil sikit untuk disapu atas doh roti sebelum membakar)
  • 40g butter(sejuk dari peti ais)
  • 250ml fresh milk(sejuk dari peti ais)


Cara membuat (guna Bread Maker Empress Cosway):

Masukkan kesemua bahan dalam BM bermula dengan susu, butter dan telor, kemudian diikuti dengan tepung, gula, yis dan garam.

Tekan SELECT, tekan2 hingga nombor 8. Kemudian tekan START. Biarkan BM menguli doh. Bila BM dah berhenti tekan sekali lagi START untuk uli second round.

**jika uli manual pakai tangan, fresh milk hendak lah dalam kondisi suam.

Biarkan sebentar sebelum mula bagi2kan doh, timbang 50g setiap satu. Buboh inti kelapa.
Bila dah selesai, biarkan roti mengembang dua kali ganda. Dah dekat nak kembang tu, panaskan oven 180'C. Biarkan oven panas 15minit sebelum mula membakar roti. Sapu roti dengam bancuhan telor yang lebih tadi dengan sedikit fresh milk. Bakar selama 13 - 15minit atau bergantung pada kepanasan oven masing2.

Inti Kelapa aka Inti Nyior

Kelapa parut dari kelapa muda
Gula
Air
Daun pandan
Secubit dua garam
Bancuhan tepung beras + air

Cara membuat inti:
Panaskan air, gula dan daun pandan hingga air gula jadi cair2 likat. Masukkan kelapa parut. Kacau2 hingga sebati. Masukkan 1 sudu besar bancuhan tepung beras + air ke dalam inti kelapa yang sedang dimasak. Kacau2 hingga hampir seghing. Tunggu sejuk sikit baru boh dalam roti.



0 comments:

Menu A - Z