BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Sugho Kelate

Alhamdulillah, sapaa hajat nok makke sugho... tapi bukke bubur asyura stail oghe luar hok seghupo bubur lambok bule poso tu... hok nok nyo Sugho Kelate hok kaler hitam. Beghajat nyo lamo doh... hari tu ada la saing ajok gi pakat kacha sugho...tapi bettele ado khijo tok leh la nok join... sapaa ko suk tok meghaso sugho...







Jadi hari ni, sapaa la hajat... nbour oghe kelate ado kacha sugho sekawoh semale..demo anok-beranok jah... jadi bulih tuppe ghaso la kito2 hok duk dekat ni... alhamdulillah.... Timokasih banyok deh kak Syarifah suami-isteri....
:))



Translate dari pelat kelate:
*bagi kengkawan yang tak brape faham dengan apa yang saya duk merepek kat atas tu...hehe...*


Alhamdulillah, sampai hajat nak makan sugho... tapi bukan bubur asyura yang style orang luar kelantan buat tu, yang macam bubur lambok di bulan puasa tu.... yang saya teringinnya ialah Asyura Kelantan yang berwarna hitam. Dah lama berhajat nak makan... Hari tu ada kawan yang ajak datang kacau sugho ramai2... tapi kebetulan waktu tu kami ada hal, maka tak dapat lah nak join sama.... Jadi dari sejak hari tu lagi tak dapat2 nak makan sugho....


Jadi hari ini, hajat kesampaian... ada neighbour orang kelantan sekeluarga yang kacau sugho sekawah semalam, jadi dapatlah jiran berdekatan tumpang merasa...alhamdulillah.... Tkasih banyak buat kak Syarifah suami-isteri...
:))

**UPDATE  resepi Sugho..di SINI

24 comments:

Wan Ryna said...

Sedapnyo sugho..meleleh ayaq liuq..huhu..kelate jah ado sugho sedap gitu. Duk melaka ni takdok mknan gitu..huwaaa.nok kelik kelate..huhu

ilahjy said...

salam fzi
belah kedah sama laa mcm ni ..boleh potong2.. tapi rasa yg kedah manis ada berabgai ubi kacang dan jagung pisang ..kak juga rindu nak makan yg org tua masak..depa guna kawah.. kak boleh masak sendiri. tapi tak berapa enak mcm org tua2 buat..huhuu pernah kak cuba yg kelantan jiran kasi... mmg ada rasa rempah dan manis.. makan takat 2 ketoii ok la dah tekak kedah la katakan..hehenak jg cari kedah punya.. yg selatan mcm bubur lambok.. langsung tak da perbezaan bulan muharam dn ramadan..jgn maree ya..byk nauuu komen hehe..

rin said...

berkerut2 dahi jgak la nak phm kan 'ckp' mkcik yg ats tu, ingt x de translate..nseb bek pahe cket2..:D owh..baru tau..bbur sugho nie pon ade yg versi klntan ye mkcik..bese nye kalo yg bese mkn tu, kale die cklat2 cair..baru 1st time tau ade yg kale itam...

School Of Tots said...

The Sugho taste so ori. TQ to Tn Hj & Kak Syarifah for giving us two pax of sugho and also willing to share with us the recipe. Maybe fzi will share the recipe with the readers in a later posting. Til then keep wishing that you have a piece of the sugho in front of you right now. :)

zul permatang badak said...

sedap sugho tu...nampok sering....kalu dio sering lambat basi...tabur sambal ike lagilah sedap.....

fzi said...

Wan Ryna...
Itu ler.. akak pun time belom dapat tu, duk terkenang2 betapa sedapnya sugho... Kat Melaka tu kalu ramai geng kelate, boleh ajak ramai2 pakat kacha sugho... ley pinje kawoh masjid.. :)

fzi said...

Wsalam ilahjy...
Ohh mesti sedap tu versi Kedah... yang kelantan pun ada masuk ubi keledek, kacang dan jagung gak... Ohh terer ya ilah boleh wat sendiri sugho kedah.. kaler sugho kedah caner ek?

Agaknya kita sume dah rasi ngan selera negeri masing2 tu pasal saya sampai le le ni tak brape boleh makan bubur asyura yang kaler puteh..

fzi said...

rin...
hahaha...
Makcik excited dapat sugho dats why bercerita dalam pelat kelantan...hihi
Sugho kelantan memang best rin, dia kena pakai rempah khas, khusus untuk sugho.. rasa dia complete bila dah campur cam-cam bahan... nnt one day ley cuba, kan rin.. :)

Sueozana said...

Salamu'alaikum Fzi..
Selamat Tahun Baru smoga sentiasa mdapat keberkatan dr Allah swt.

Buka2 blog je, tersilau mata kat tajuk post fzi, teghus dtg umah fzi ni.. :D

Fzi.. kak su pn dah lama x dpt makan sugho hite ni..! Teghingin sgt2.. kalo fzi baik (mmg baik pn kann.. hehe!) tolonglah kekandamu ini dapatkan resepinye.. dah tahap mengidam dah ni bila tgok Fzi post kat blog ni... Tk care.

fzi said...

Pa...
Nanti nak buat muffin wat balas kasi kak Syarifah... papa ley singgah antar time pegi surau... :)
Resepi sugho InsyaAllah akan kita publish once dah selamat cuba buat sendiri.. mama nak hello a few friends, ajak kacha sugho.. hihi

fzi said...

en zu...
Betul, meme sedap sugho tu.... seghing molek... tu ya payoh basi duk lluar lamo pong.
Oooo sedap rupanya makke nge sambal ike ya en zul.. tok beso lagi saya... hok rajing nyo makke nge telor rambai.. :)

fzi said...

Wsalam k sue...
Ucapan yang sama buat k sue, Selamat Tahun baru... jom pakat2 kita perbaharui azam, moga hidup lebih bererti InsyaAllah...

Seghupo la saya cam k sue time tok leh leh makke sugho hari tu... rasa teringat2 tahap mengidam dah...hihi

Resepi sugho InsyaAllah nanti menyusul k sue. Lom publish sebab main agak2 sukatannya chemok2 mana. Nak try buat sendiri sambil mintak nbour kami tu tolong supervise. InsyaAllah.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedaknyo sugho... kito pon lamo doh teringin nok makhe sugho kelate/tranung nih.. nok buak sediri dok reti.. kalu kelik kapong kebetule ado oghe kaca sugho buleh jugok meraso.. ni dengar ado kawe ambo oghe kelate nok kaca sugho ari menggu nih.. kalu ado rezeki bulehlah meraso...

rin said...

sugho nie same mcm bbur asyura ke mkcik? rin slh tfsiran nie, ingat kan same jns nye ngn bbur asyura..

fzi said...

MaDiHaA...
.. kak ari tu maso teringak2 ko sugho2, ghaso tok dde dde nok makke, nok lolo lolo ghaso...hehe
Molek la ada saing madihaa nok buat tu, InsyaAllah bulih pakat ghaso.. :)

fzi said...

rin...
memang bubur asyura tapi versi kelantan. Kaedah maybe sama*kacau sume bahan dalam kawah*, tapi bahan2nya lain tu pasal finishing product jadi kaler hitam.
Pastu sugho kelantan diaorang kacau sampai betul2 pekat, tu yang bila sejuk jadi keras dan boleh dipotong2.

she-G said...

akhirnyaaa........
resepi kak???
kot2 la rajin nak kacau atas dapur...kunun

muna b said...

Kuih apa ni Tie. Tak pernah nampak. Sedap kot. Malam tadi dah cuba buat kuih Beke tu. Sedap...dptlah kwn-kwn pa merasa hari ni.

ima said...

assalam kak fzi...sedapnya tengok sugho tu...masa blk kg hari tu dpt gak merasa...suami ima suka sgt..tapi ima dan anak2 kurang...anak sulung langsung tak leh telan...hihi,tak biasa..

fzi said...

she...
hehe..tu ler, at-last keluar gak citer pasal sugho kan...
Tapi tak konfiden nak letak resepi sebab akak sendiri pun lom try buat lagi.. resepi tu anggar2 je bahan2nya.. jadi kena continue berguru lagi... kang belajar tak abis kang tak jadi sugho...hihi

fzi said...

mona...
Ni bubur asyura versi kelantan... tapi rupa yang dah siap takde la jadi cam bubur asyura yang kaler puteh tu... yang kelantan ni mula2 masak tu memang pekat, sedap... kita suka makan yang baru2 masak tu, best... Bila dah sejuk, sugho tu dah tak lembik dah dan boleh dipotong2...

Mona, TQ sudi terai buat BeKe tu... sebut betul2 tau mona, bunyinya camni: 'bear' dan 'care' *sebutan dalam B.Inggeris*

fzi said...

Wsalam ima...
Alhamdulillah memang best sugho...puas makan akak n papa diaorang..
Ohh ima dan anak2 tak brapa beghehi rupanya.. sama la halnya ngan anak-anak akak.. betul la ima, anak2 sume membesar di luar kelate, tok brape beso ngan suasana kacha sugho.. hihi...

MamaNasih said...

Bestnya... Keno balik kaca suro kkapung nih...
p/s:Ayat Kelate pekat, sayo pun xbrapo pehe, keno baco byk kali ;-)

fzi said...

Wsalam MamaNasih...
Itu ler, alhamdulillah akak bulih gak rasa sugho ni even duk kL.. ada dulu sebelum ni,kawan ofis papa diaorang yang kirim bila dengar akak teringat nak makan, jadi boleh la sama2 dapat rasa bila kita oghe kelate sume duk jauh ni..

Hehe.. ayat klate tu maybe nampak pekat because of ejaan kot..hihi.. akak terlepah abih kecek klate kat blog masak2 ni sebab ramai geng klate join... :))

Menu A - Z