BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Citer Minyak Masak

Nak kongsi citer pasal minyak masak...

Masa kecoh2 takde minyak masak kat pasaran hari tu, saya dengan bangganya jawab pertanyaan hsbd yang tanya pasal minyak masak,

"dah... kita ada lagi, yang beli hari tu tak luak2 lagi..."

Tup2 bila tiba nak goreng karipap dua tiga hari lepas, terkejut tengok botol minyak "Seri Murni" dah ringan seringan2nya... Hah sudah! Sume dah berangan nak makan karipap untuk time minum petang tu. Inti dah buat siap2 dah sebelum tu, 'sebelum tersedar dari mimpi tu' dah siap canai dan bentuk karipap dah, tunggu nak goreng je...


Ligat pk nak wat camner.... Terus teringat kak yam, kawan yang sering ding dong ding dong ngan saya bila ada pepe hal. Terus call kak Yam cuba2 tanya kalu ada stok lebih. Malangnya, Kak yam pulak kata baru je beli, tu pun nasib baik tinggal sebotol je yang 2kg terselit kat timbunan kotak2 minyak di pasaraya GU. Saya apalagi, terus post papa pegi cari sendiri kat GU, memang sah takde...kat kedai2 runcit berdekatan pun takde... habis, kosong sepenuhnya ruang tempat minyak masak.... Oh tidak..


Terlintas kat Fairuz, juga salah sorang kawan yang kami saling hello hello bila ada pepe hal, contoh bila black-out ke, takde air kat sinki ke..dsb..

Tak sangka, respond dari Fairuz bukan seperti yang diduga. Alhamdulillah Fairuz kata, "Haa...ada stok dalam bilik stor, 5kg... nak tak?." Saya rasa cam nak melompat! :)) Heee..... alhamdulillah syukur... Shilah terus hidupkan skuter pi ambik minyak umah makcik Fairuz.

Dapat je minyak, terus saya goreng karipap pastu suruh Shilah naik skuter sekali lagi antar umah makcik Fairuz.... Tqvm Fairuz, budi mu dikenang, di saat saya sangat memerlukan bantuan, di saat kawan2 lain nak dapat 1kg minyak pun susah, nasib baik Fairuz ada membantu, dapat 5kg lagi... alhamdulillah rezeki... moga Allah sentiasa beri kemudahan dalam urusan Fairuz sehari-hari...aminnn

20 comments:

NoorMasri said...

bestnya karipap panas2, dah lama akak tak buat karipap...teringin lak rasa. kat sini byk je minyak kat econsave tapi tak leh beli byk...terhad tapi stok nampaknya sentiasa ada je kat rak supermarket tu

zul permatang badak said...

...makanan bergoreng memang banyak menggunakan minyak masak.Saya pun 4kg sekali tuang dalam kuali,bisnes kerepek pisang....Kerepek ubi kayu digoreng pedas.

she-G said...

dasat yer minyak ni...y pelik kita pengeluar minyak sawit utama kat dunia.kalo bawang mmg la leh trima alasan india banjir.hmmm...

sini kak...saya g malam kedai ade g.tp pelik tgk cina2 beli bekampit2 banyak.assume diorang nak kenduri(ceh..igt diorang knduri cam kita kenduri ke) esok g kedai tu trus myk dah tak de.prasan btl..asal brg nak naik hrga,brg tu akan hilang...die akan tinggal y mahal je kat rak2...
hari ni susu pekat.y murah dah hilang.tgl y rega r,3 gitu setin...ni sure susu nak naik harga

Shasha Catering said...

Salam, first time saya kat sini. Seronoknya... Banyak resipi2. Terima kasih. Mesti cuba ni. Nampak sedap jer.
Keep up the good job and good Luck to you ;-)

intan said...

itulah gunanya kawan..membantu dsaat memerlukan

Cikgu_Anie said...

Assalamualaikum kakakku sayang, saya ni jap ade jap x de yer hehe..kak apa khabar..,hope akak n family sihat walafiat..lama x story ngan akak kan..hehe...sy lg bagus kak x tau ade minyak masak ade ke x de kat pasaran hehe...nak menunjukkan skrg ni kurangnya saya memasak sebab tu dapur mama x berasap hehe...alasannye..sibuk kemas brg baru pindah ikut hubby ke selangor hehe...tp slalu sy ikuti perkembangan akak cuma x sempat nak komen....smg ikatan persahabatan ini kekal selamanya..Insya_Allah

ijan said...

Salam Kak Fzi,
Susah juga kalau tak de minyak ni kan. Untung le akak dapat 5 kg sekaligus :D

ilahjy said...

salam selamat pagi..jalan2 cari sarapan ni hehehe.. apa kata lain kali kalu minyak tak de cuba bakar karipap tu sapu sikit marjerin..hehehe..sedap tauuu...

fzi said...

NoorMasri...
Aish... sume tempat pakat catu minyak masak kan... tempat noor tu kira ok la gak, still ada stok...

Memang best karipap panas2 noor, saya dah agak lama break buat fzfrozen, tu yang bila lama2 sekali buat untuk makan sendiri, rasa cepat benar habis padahal ari tu wat dalam sekilo tepong.. :)

fzi said...

en zul...
Woahh...en zul bisnes kerepek rupanya...bestnya, teringin nak rasa.. caner nak oder, ada jalan tak?

fzi said...

she...
..tu la pasal... nak kata minyak kelapa sawit kena impot, lain citer lah kan.. ish ish
Ramai yang kata, bila komfem ghega minyak naik baru bersusun balik minyak kat supermarket tu... diaorang tunggu announcement jeh!

She, biar betul susu pekat pulak nak buat hal gak... pasni akak kena kuar cari, simpan stok sikit.. thx :)

fzi said...

Wsalam Shasha...
Timakasih sudi singgah... kat dapur akak ni resepi mudah2 je.. yang akak duk ulang masak hari2.. hehe
Sila lah shasha terai yang mana bekenan tuh.. jemput terai bergulai, best gulai kelate.. :)

fzi said...

intan...
... betul tu, teringat akak ada ustaz citer, kawan di jalanan yang hi hi bye bye ngan kita..ramai..
Tapi kawan sejati yang sentiasa ada di saat senang dan sukar kita, payah dicari.. wallahu'alam.
Thx intan..tadi akak dah follow n link :)

fzi said...

Wsalam anie...
hehe... itu ler, akak pun terkenang dekat anie...lama takde berita.. :)
Anie tak tau citer pasal minyak tu, biasa lah..orang kerja, pastu now sibuk berkemas baru pindah pulak.. Takpe pas ni InsyaAllah elert pasal minyak bila dah bizi masuk dapur balik.. :)
Oooo anie dah pindah Selangor ek, dekat le ngan akak...InsyaAllah ada peluang kita jumpa one day k!

fzi said...

Wsalam Ijan...
Ohh lama tak dapat khabar ijan.. akak pun lama tak round, mohon maaf pada sume kengkawan blogger.. harap ijan sihat kat sana k, esplly mikael.. :)
..itu ler, minyak susah dapat...alhamdulillah rezeki dapat 5kg melalui kawan merangkap jiran akak tu.. :)

fzi said...

Wsalam ilah...
Oh tQ ilah kasik idea, betul tu.. boleh je kita masak karipap versi bakar...cam kita buat sardin roll kan..
Saya hari tu time kecoh2 takde minyak, mula tu rasa ok jeh rasa takde effect apa pun kat dapur, pk ada hikmahnya boleh lagi kerap buat sayur2 air dan sup2 je, takyah pakai minyak. Tapi at-last kalah juga, kena ngaku hakikat payah gak takde minyak ni bih2 lagi bila time nak wat kueh petang.. :)

muna b said...

Sedapnya karipap panas-panas. Nak buat malas. Lain kali kalau nak mai pa bawalah karipap tu. Kami beli pun tak ape.....hihihi


# Chicken chop dah buat semalam.Anak kata sedap... Tkasih diatas resepi tu.
# Ye ke patutlah maffin sy tu tak naik. Tak pe malam ni sy cuba lagi.

fzi said...

mona...
haha... jiran kita pun sama, lama duk booking karipap..
...nak nyambung balik projek fzfrozen tu, yang tak tau bila..
InsyaAllah nnt kita terai merajinkan diri ek.. kalu ada stok nnt kita hello..

Woahh dah terai chicken chop ya...
Alhamdulillah, TQ
...kita pun buat lagi dua hari lepas...hari Ahad amir dah nak balik PJ, tu yang cepat2 buat hari Sabtu tu for dinner...
Mona, nak buat chicken chop elok cari ayam bahagian bawah je sume. Cam hari Sabtu tu, masa pegi pasar kita siap2 mintak nak isi ayam bahagian peha 6 keping...cakap le untuk nak wat chicken chop.. Bahagian paha sesuai, isi lembut... 6 keping @ RM20..

k..harap maklum pasal muffin tuh. :)

ShashaCatering said...

Salam. Anda ada fb tak? Boleh saya join atau klik like? Ini fb saya www.facebook.com/shashamohamed Klik link tu dan "like" page saya ya. Tq ;)

fzi said...

Wsalam Shasha..
Saya takde fb.. ramai kengkawan suh bukak, tak brape reti nak operate..hihi...nnt senang2 ley tanya anak2 caner.. Thx shasha, buat masa ini boley e-mail saya personally dekat
fzi.pkasih@gmail.com

Menu A - Z