BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Hasil dari ladang.....

 
Amboi... tajuk cam poyo sikit.... :)
Gimik je tu senar-nya, bukan dari ladang mana pun, dari laman Impiana Iman jeh... hehe

Semalam dalam nada yang agak menjerit sikit, mintak papa yang duk berkebun kat luar sana tolong petik cili....

Pastu rasa cam tak kena je jerit2 papa dari jauh tu, cepat2 pegi jengok ikut tingkap ruang tamu, tukar tone suara, cakap leklok mintak papa tolong ambik cili api dalam 20 bijik. Hulur tangan ambik ikut tingkap tu je. "Tenkiu pa..." 
Terus berpusing balik semula ke dapur pastu kluar ikut pintu dapur dua tiga langkah pegi tarik cili hijau pulak dalam 2 tangkai.
Orite, kombain kombain cili api, cili hijau, buah tomato, belacan bakar, garam, gula serta perahan lemon... maka siap sudaaa satu botol Sambal Belacan *ngam2 muat dalam botol nescafe yang paling kecik tu*. Tahan lah empat lima hari kalu makan hari2 cicah2 ulam.... :))

... cara2 nak buat sambal belacan dulu penah citer kat SINI...


... cerita pasal lemon ada kat SINI..


8 comments:

Chik Mimi said...

Assalam kak sihat ke lama tak kemari bestnya ,cili ijau tu pun menjadi ye kak,yg buah tu lemons kan

sot said...

sedap gak tu, penambah selera..

she-G said...

org kelantan mmg gitu eh???cik abang pun ade simpan dalam peti sambal..tp tak letak belacan la..saya alergik.kalo nak die tmbah kndian...tp mudah la..asal nak tambah sedap makan nasi bukak peti je..hehehe

she-G said...

kak..susu mmg akan naik hrga..eh eh,saya bukan nak wat spekulasi.kalo nak bringat ok la..tp sini mmg susu pekat y mmurah2 dah tak de..beli la kami y mahal sket..hmm...minyak ron 97 pun kawan kata akan naik g lepas raya cina..tak tau la..hmm..tp kalo ikutkan,minyak dunia turun rega dalam smggu ni

fzi said...

Wsalam Chik Mimi...
Alhamdulillah akak sihat, harap chik mimi pun sama ya.. :)

...itu ler cili takyah beli dah skarang, alhamdulillah menjadi pulak dia, tak berenti kuar..
Buah limau tu memang lemon chik mimi, akak perah lemon je ganti limau nipis... makan budu pun perah lemon...hihi...limau nipis pokok dah besar tapi lom mau bebuah lagi. :)

fzi said...

Papa..
Fungsi SB bih kurang sama ngan budu durian, penambah dan penambat selera.. :))

fzi said...

she...
Betul tu she, memang jadi lalu makan nasik kalu ada sambal belacan.. yang tak lalu jadi lalu...hihi
Ohh she alergic belacan,,, akak pun dulu canggitu tapi now pelan2 ok bila dapat belacan produk orang kampung yang boley dipercayai, so ilang sikit kekhuatiran..hihi

Ohh susu cam konfem nak naik ghega? Orite kena pakat2 beli buat stok, kang orang datang susah nak buat air.. :)
Thx she for the info, ada perkembangan terbaru update akak ek :))

fzi said...

Nak jawab soalan kawan saya Mona yang tanya dekat blog pkasih pasal sambal belacan... ni mesti tersilap send komen dekat sana... hihi...

Mona,
Sambal belacan tu tahan lama kalu masuk peti. Kalu untuk makan dalam seminggu tu kita letak kat peti bawah je... kalu buat banyak2 untuk stok lama sikit kita letak tempat beku , boh dalam tupperware kecik2.. Bila nak makan keluarkan awal sebelum time makan, sempat le dia defrost..

Menu A - Z