Assalamualaikum...
Sekejap je hari tu semangat nak boikot makanan berlemak, berminyak dan berkolestrol.... sekarang ni alahai dengan berat hati terpaksa sambung balik.... huuuu... hati tu tak berapa kuat untuk tahan dari tak makan gulai, kari dan kengkawan yang seangkatan dengannya... :)
Maka terhasillah Kerutup Udang untuk lauk dinner kami malam tadi.... sementelah ada udang yang saiz besar sikit *terbesar sikit je..* yang beli weekend lalu, itu yang terlintas nak buat Kerutup Udang... Alhamdulillah saya just masak dua lauk je semalam Kerutup Udang saing dengan ikan goreng.... nak buat sayur untuk sempurnakan menu, intai2, belek2 dalam peti semua dah pinish... huuuu
Resepi Kerutup Udang lebih-kurang sama dengan Kerutup Daging...
Jemput tengok di SINI.....
Sekian, selamat berhujung minggu buat semua...Wassalam... :))
Friday
Kerutup Udang
Posted by fzi at 15:26
Labels: Kerutup Udang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
10 comments:
Hmmm memang lazat kerutup udang ini. Sedap di makan dengan nasi panas2. Nasi, tiga kali tambah tu biasa la kan...he he.
salam kak fzi...sedapnya udang!! lately ni pulak byk blogger yg msk udang aje. syokk!!!
pa..hehe...jaga2... papa takleh makan lebih2 seafood.. :D
Wsalam ain...
Alhamdulillah memang best...tak cuba tak tau, dah cuba baru tau...hehe...terai le buat kerutup k ain.. :)
salam kak fzi,
sedapnya kerutup udang.. kalu guna udang pengantin yg besar2 tu lagi ler menyelerakan.. cam kat pasar siti khadijah tu.. kecur air liur... eeeiii.. termengidam ler plak... oh kak fzi, kerutup udang tu betul2 mengoda perutku... hehehehe...
salam kakfzi. sy ada beli rempah kerutup, udang pn ada. blh la cuba ya kak. hehe...
kakfzi mkn santan2 takpe sbb maintain slim n cantik je sy tgk.:))
Wsalam zalieda...
Betul tu...kalau dapat guna udang yang giant tu memang perfect le kerutup udang kita...hehe
Memang best kerutup udang ni zalieda tapi akak jarang buat, cik abang memang advisable seboleh mungkin kena avoid seafood. Bih2 lagi kepala udang tu berganda2 tinggi tahap kolestrolnya berbanding isi udang...huhu
Wsalam anis...
Kalu dah beli rempah kerutup tu anytime je boleh buat tu anis... hepi kerutup ya, memang lagi umphh dari gulai biasa...hehe
Ohh...akak takde le slim mana anis...hehe...makan tetap menambah je hari2.. santan pulak tiap minggu gi pasar beli 1kg terus, senang nak wat kueh sekali... Kalu pk-pk memang banyak tu 1kg, tu yang berazam nak kurangkan sikit penggunaan santan kat umah... :)
fzi,
rempah kerutup tu memang di jual sebagai all in dan dinamakan kerutup atau pun combination of few herbs jadi kerutup.
saya cari di pasar borong , mereka tak tahu. pelik la....
teringin nak buat kerutup udang
juliadam...
Ohh tQ Tina singgah Menu..hepy my rakan okid sudi singgah blog masak2 saya ni...hehe
Rempah kerutup tu memang all in dan siap2 pakai nama Kerutup Daging...saya sejak dulu guna rempah dari kelate keluaran SHAZINMIN MOHAMED, saya panggil cap 'orang mmasak'*sebab ada cop gambar orang tengah masak*
Kalu nak cari kat sini, dengar citer dari rakan blogger kita boleh pakai rempah kerutup keluaran Adabi, terai le cari kat Giant k Tina...
Tapi kan Tina, kalu terputus rempah2 dari kelate, saya kerap gak buat kerutup pakai rempah kari biasa je... InsyaAllah jadi gak kerutup tu even tidaklah berapa kOW sangat...takpe janji ada rasa kerutup..hehe
Thx Tina! Jemput ke sini lagi :)
Post a Comment