BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Kerutup Udang


Assalamualaikum...

Sekejap je hari tu semangat nak boikot makanan berlemak, berminyak dan berkolestrol.... sekarang ni alahai dengan berat hati terpaksa sambung balik.... huuuu... hati tu tak berapa kuat untuk tahan dari tak makan gulai, kari dan kengkawan yang seangkatan dengannya... :)

Maka terhasillah Kerutup Udang untuk lauk dinner kami malam tadi.... sementelah ada udang yang saiz besar sikit *terbesar sikit je..* yang beli weekend lalu, itu yang terlintas nak buat Kerutup Udang... Alhamdulillah saya just masak dua lauk je semalam Kerutup Udang saing dengan ikan goreng.... nak buat sayur untuk sempurnakan menu, intai2, belek2 dalam peti semua dah pinish... huuuu

Resepi Kerutup Udang lebih-kurang sama dengan Kerutup Daging...
Jemput tengok di SINI.....
Sekian, selamat berhujung minggu buat semua...Wassalam... :))


10 comments:

sot said...

Hmmm memang lazat kerutup udang ini. Sedap di makan dengan nasi panas2. Nasi, tiga kali tambah tu biasa la kan...he he.

ain said...

salam kak fzi...sedapnya udang!! lately ni pulak byk blogger yg msk udang aje. syokk!!!

fzi said...

pa..hehe...jaga2... papa takleh makan lebih2 seafood.. :D

fzi said...

Wsalam ain...
Alhamdulillah memang best...tak cuba tak tau, dah cuba baru tau...hehe...terai le buat kerutup k ain.. :)

zalieda said...

salam kak fzi,

sedapnya kerutup udang.. kalu guna udang pengantin yg besar2 tu lagi ler menyelerakan.. cam kat pasar siti khadijah tu.. kecur air liur... eeeiii.. termengidam ler plak... oh kak fzi, kerutup udang tu betul2 mengoda perutku... hehehehe...

anis said...

salam kakfzi. sy ada beli rempah kerutup, udang pn ada. blh la cuba ya kak. hehe...
kakfzi mkn santan2 takpe sbb maintain slim n cantik je sy tgk.:))

fzi said...

Wsalam zalieda...
Betul tu...kalau dapat guna udang yang giant tu memang perfect le kerutup udang kita...hehe

Memang best kerutup udang ni zalieda tapi akak jarang buat, cik abang memang advisable seboleh mungkin kena avoid seafood. Bih2 lagi kepala udang tu berganda2 tinggi tahap kolestrolnya berbanding isi udang...huhu

fzi said...

Wsalam anis...
Kalu dah beli rempah kerutup tu anytime je boleh buat tu anis... hepi kerutup ya, memang lagi umphh dari gulai biasa...hehe
Ohh...akak takde le slim mana anis...hehe...makan tetap menambah je hari2.. santan pulak tiap minggu gi pasar beli 1kg terus, senang nak wat kueh sekali... Kalu pk-pk memang banyak tu 1kg, tu yang berazam nak kurangkan sikit penggunaan santan kat umah... :)

juliadam said...

fzi,
rempah kerutup tu memang di jual sebagai all in dan dinamakan kerutup atau pun combination of few herbs jadi kerutup.
saya cari di pasar borong , mereka tak tahu. pelik la....
teringin nak buat kerutup udang

fzi said...

juliadam...

Ohh tQ Tina singgah Menu..hepy my rakan okid sudi singgah blog masak2 saya ni...hehe

Rempah kerutup tu memang all in dan siap2 pakai nama Kerutup Daging...saya sejak dulu guna rempah dari kelate keluaran SHAZINMIN MOHAMED, saya panggil cap 'orang mmasak'*sebab ada cop gambar orang tengah masak*
Kalu nak cari kat sini, dengar citer dari rakan blogger kita boleh pakai rempah kerutup keluaran Adabi, terai le cari kat Giant k Tina...

Tapi kan Tina, kalu terputus rempah2 dari kelate, saya kerap gak buat kerutup pakai rempah kari biasa je... InsyaAllah jadi gak kerutup tu even tidaklah berapa kOW sangat...takpe janji ada rasa kerutup..hehe

Thx Tina! Jemput ke sini lagi :)

Menu A - Z