BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Resepi Kerabu Jantung Pisang Versi Kelantan

Alhamdulillah

Bukak pintu dapur pagi tadi ada jantung pisang atas meja di luar pintu dapur. Oh pagi2 lagi en suami dah kerat ambik jantung pisang rupanya. Siap2 bagi hint tu nak makan Kerabu Jantung Pisang lagi.
Alhamdulillah,, sepanjang pkp ni, intai2 kat laman ada 6tandan pisang sedang keluar dari enam pokok pisang. Alhamdulillah hasil tanaman berkat berbudi pada tanah.

Jadi jantungnya kita boleh ambik buat masak2 bila agak2 dah selesai jantung tu produce pisang. So kerat jantung pisang tu then boleh samada celur2 cicah budu/buat Teresek/buat Kerabu💝💝

Tapi awas, jantung pisang Nangka, kakak ipar saya kata tak boleh buat masak. Wallahu'alam.

Okay jom kita tengok resepi bagaimana nak buat kerabu stail Kelantan yang over sedap ini.

KERABU JANTUNG PISANG VERSI KELANTAN

  • sebiji jantung pisang:


Bahan A:

  • Ikan kembong besar seekor(kalau ikan selar kuning 4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
  • lada hitam 7 - 8 biji
  • bawang merah besar(bawang India) 1 labu
Bahan B:
  • bawang holland  1/2 biji di mayang
  • cili merah dimayang(kali ni tak taruk, stok cili merah habis)
  • kelapa parut untuk dibuat kerisik
  • garam
  • gula
  • asam limau nipis/limau kasturi
  • santan KARA 1 kotak + sedikit air(di masak sekejap, bila hampir mendidih, tutup api)

Cara membuatnya:
  1. Ok! Mula2 sekali rebus jantung pisang. Rebus sebijik jantung pisang tanpa dipotong. masukkan sekeping asam keping. /Cucuk dengan lidi untuk test jantung pisang dah empuk atau belum. Bila lidi dengan mudahnya telus sampai ke hujung, okay fine, dah boleh tutup api dan toskan jantung pisang. Potong dua jantung pisang secara memanjang kemudian hiris nipis. Ketepikan.

  2. Panggang ikan untuk jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).
  3. Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak. Ok dah siap kerisik *kerisik ni kalau tengah rajin saya buat lebih sikit, boleh simpan tempat beku, bila nak guna senang, benda dah ada*
  4. Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa. Kemudian masukkan ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
  5. Last sekali, campurkan semua yang dalam lesung tadi, jantung pisang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar.

    Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!




0 comments:

Menu A - Z