BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Black Forest Muffin



Assalamualaikum....

Malam tadi selamat buat black forest muffin sempena befday anaknda no.3 .... Iman Asilah. Anak dara tu sekarang dah umur 15 tahun, alhamdulillah.

Agak sibuk di siang hari, tak sempat nak buat apa2 untuk rai'kan befday Shilah, saya hanya singgah beli Carrot cake kat SR... beli dua potong je untuk RM10. Time tu teringat ada bahan lebih-kurang kat rumah, jadi dah plan malam nanti sempat kot buat muffin pulak.

Ini lah rupa muffin black forest saya tu. Resepi asal guna blueberri, tapi saya guna black forest yang ada stok dalam freezer..black forest yang baki buat kek black forest hari tu. Jadi pandai2 le pulak oter2 resepi tu, siap tukar buttermilk kepada yogurt lagi...hehe
Alhamdulillah menjadik dan sukacita... bila cik abang nampak suka, habis makan 5 cup muffin malam tadi.... :)


Saya suka intai resepi kek dan muffin dekat SINI.....


Resepi tuan punya muffin yang siap2 saya oter.... :)
RESEPI MUFFIN BLACK FOREST
Bahan2nya:

  • 3 cawan tepung serbaguna *ditapis*
  • 1 sudu besar baking powder *ditapis*
  • setengah sudu kecil baking soda *ditapis*
  • setengah sudu kecil garam
  • 1/3 cawan butter
  • 1/4 cawan minyak jagung
  • 1 cawan gula
  • 2 biji telor saiz double A
  • 1 scop vanilla
  • beberapa titik esen strawberi
  • 2 bekas yogurt 135g setiap satu
  • 1 cawan ceri hitam dalam tin *tidak ditapis, masukkan sekali dengan jusnya*
Cara:
  1. Panaskan loyang muffin/loyang besar untuk cup kertas dalam kepanasan oven 180 degree.
  2. Pukul butter dan gula diikuti dengan telor satu persatu kemudian diikuti dengan minyak jagung serta vanilla.
  3. Selang selikan pula yogurt dan tepung. Sebatikan hanya dengan kacau adunan dalam bentuk nombor lapan *ilmu yang dapat dari zaman sekolah dalam subject Sains Rumah Tangga... :)*
  4. Last sekali campurkan black forest dan beberapa titik esen strawberi, kacau sebati.
  5. Pindahkan adunan dari mangkuk adunan masuk ke dalam satu jug plastik.
  6. Tuangkan adunan dalam cup muffin hingga ke paras tiga suku cup. *saya tertuang separuh cup je, itu yang tak nampak berapa gemuk muffin nya...hehe*
  7. Titikkan esen strawberi, lorek2kan sikit sekadar hiasan.
  8. Dah... boleh bakar... cup saya kecik, 15 minit dah ngam2 masak...alhamdulillah.

    Menu A - Z