Selamat berpuasa semua....
Nak kongsi satu menu best...iaitu Singggang Limpa.
Superb sedap singgang limpa ni. Sangat sesuai buat makan untuk sahur. Yang agak2 tak lalu makan nasik, inshaaAllah jadi lalu..hi hi
Makan tadi saing dengan limpa goreng garam kunyit.
Resepi sama sebagaimana saya menyinggang daging atau tulang lembu. Jom kita tengok macamana cara2nya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan-bahannya:
- limpa lembu tempatan/frozen
- bawang merah satu labu besar
- bawang putih 3 ulas
- halia 1 setengah inci
- lengkuas 1 inci
- 3/4 tangkai cili kering direndam dan dibasuh bersih
- rempah biji/ketumbar 2 sudu besar
- 10 biji lada hitam
- asam keping
- garam
- secubit dua gula *berfungsi ganti ajinomoto*
Cara-caranya:
- Limpa diptong kiub, dibasuh bersih lalu direbus hingga empuk
- Tumbuk ketumbar kasar2 kemudian masukkan cili kering. Tumbuk kasar2/pecah2 gitu je *bukan sampai lumat*. Ketepikan.
- Bawang merah, bawang puteh, halia dan lengkuas di mayang.
- Sesudah itu masukkan kesemua bahan tadi ke dalam periuk rebusan limpa. Masak lah dengan api yang sederhana.
- Tambahkan lada hitam, asam keping, garam dan gula.
- Masak lagi hingga 'rasa pallut' *sebati rasa kesemuanya*, baru ditutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
***nota: Singgang ini lagi sedap rasanya bila yang dimasak tengahari dihidangkan masa dinner. Lagi lagi lah berpalut....:))
Wassalam.
0 comments:
Post a Comment