Dah dua trip pegi pasar lepas raya kurban ni, cari ikan je... dah berhari2 asyik duk masak daging kurban je... kena berenti jap... lauk ayam pun rasa tak nak... Jadi mata melilau cari ikan,udang dan sotong je kat pasar... tukar menu seafood pulak lah sepanjang minggu... hehe
Ikan singgang memang salah satu menu faveret kalau dapat ikan tenggiri fresh kat pasar. Memang best makan nasik kombain makan dengan budu dan ulam-ulaman. Untuk tambah lauk, goreng la pulak telor dadar 2 bijik... :)
RESEPI IKAN SINGGANG - Kelate
Bahan2:
- ikan tenggiri 2 keping
- bawang puteh 2 ulas *dimayang*
- lengkuas dua tiga hiris
- asam keping 1
- cili api lima enam bijik
- garam buku secukup rasa
- secubit dua gula *ganti aji-no-moto*
Cara membuatnya:
Semua bahan kecuali garam dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Tambah air paras2 tenggelam ikan. Renihkan hingga masak ikan. Akhir sekali baru masukkan cili api, garam dan gula. Sedia untuk dihidangkan... :)
4 comments:
baru makan semalam...tp sket2 jela..kot mudarat mak dah pesan jgn makan ikan gatal kan?hahaha
owh...sedappp kak..nasi panas2
seb baik la igt pesan mak jgn makan lg..huuu..pekena budu...wahhhhh!!!!!!!!!!tak hengat
she...
..kalu rasa nak nyinggang jugak pasni, rasa boleh kot kalu she buat pakai ikan selar.. sesuai untuk ibu2 dalam pantang..hehe..
Pekena singge ngan budu memang tak hengat! :))
Ikan singgang dan budu ni kesukaan suami saya. Tapi biasanya saya guna ikan kembung. Makan panas-panas. Saya suka kuahnya. Aduh..... tak boleh nak kata.
Mona...
Memang best kan... kita pun kadang wat ikan kembong gak... tak pun selar kuning yang kecik2 tu... takde lauk lain pun takpe, ada dia ngan ulam pastu cicah2 budu dah orite dah... :)
Post a Comment