Assalamualaikum....
Alhamdulillah petang semalam selamat buat karipap untuk 1kg tepong. Khusus sampaikan hajat E-na yang tanya resepi karipap tempohari....juga sampaikan hasrat Mona dan Muna di Kuala Kubu yang juga tanya pasal karipap minggu lepas.... :)
Kali ni bukan buat untuk fzfrozen food saya *sila klik di SINI*, ni buat untuk makan sendiri je. Jadi kalu selama ini saya buat pakai daging untuk intinya, kali ini buat inti ayam ganti daging. Alhamdulillah, boleh tahan sedap, makan sebijik, kenyang....hihi
Jemput tengok resepi KARIPAP
*bahan untuk 1/2 kg tepong sahaja*
Bahan inti karipap:
- sekeping besar isi dada ayam
- kentang 5 biji
- bawang merah besar 2 labu
- bawang puteh 3 ulas
- halia 1 inci
- lada kering 4 - 5 tangkai
- rempah kari/kurma 3 sudu besar
- garam
- gula
- isi ayam dicincang/mesin kering dalam pengisar makanan(fp)
- kentang di potong dadu/slice dalam fp
- bawang merah besar di potong dadu/slice dalam fp
- bawang puteh dan halia di cincang halus.
- cili kering direndam, basuh bersih dan dimesin
- rempah kari/kurma dicampurkan air masak, jadikan pes
- Tumis bawang puteh, halia dan sedikit bawang merah besar yang dipotong dadu.
- Masukkan rempah kari. Masak sampai rempah sebati dengan minyak.
- Masukkan isi ayam, masak lama sebelum dimasukkan kentang. Tambahkan air masak untuk empukkan kentang.
- Bila kentang dah empuk baru masukkan bawang besar yang dipotong dadu.
- Perasakan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sampai inti karipap betul2 'seghing' @ kering baru tutup api. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
Kulit Karipap
Bahan2nya:
- Tepung setengah kg
- margerin planta tiga suku cawan
- air dalam peti ais dicampur garam
- Satukan tepung dengan planta. Jadikan berterabur macam serbuk roti baru dimasukkan sedikit demi sedikit air untuk jadikan doh. Elakkan terlampau menguli sebab akan keras kan doh, liat jadi karipap kita nanti... jadi hanya uli gitu2 je, bukan macam uli pau/donat....
- Rehatkan doh sebentar sebelum dibulat2kan seberat 23gm setiap satu. Letakkan doh yang dah dibulat2kan dalam bekas tertutup supaya tak masuk angin. Kalu bekasnya terdedah, doh akan kering... masa nak kelim karipap dohnya kering dan kelim jadi tak cantik...huhu
- Langkah selanjutnya, canai doh yang dah siap2 bulat tadi, letakkan inti, tutupkan inti kemudian kelimkan tepi2nya....
- Dah siap.... alhamdulillah....
Sekian... wassalam...
26 comments:
salam kak fzi,
wah...bestnya karipap! comey2 bentuk karipap kak. tak penah nampak bentuk gini. saya tak suka karipap kentang je,bila nampak ada isi ayam dalam bahan ni, meeesti sedap!
sedap wooo..
mama siap wat je tros mkn 4 biji smlm!!
huhuhu... =)))
salam kak sihat ke?cantik karipap akak sy bab mengelim ni fail ler kak kena berguru ngan akak ni
Sedapnye karipap ni. Makan satu nak dua. Makan dua nak tiga. Uuuk...sendawa.. Malam nanti pekena 3 bijik lagi for supper bersama teh panas...fuhh memang best !!
Tuan2 & Puan2 elok sangat lah dicuba resepi fzi ni, memang berbaloi. Sekian.
Wsalam nur...
hehe...akak pun macam nur, suka ada isi ayam/daging campur ngan kentang wat inti... kalu kentang je tak berapa nak jalan...hehe
kakak...
pesanan penaja: jangan habiskan cepat sangat k, esok abang balik, simpan sikit kat abang.. :)
Wsalam Chik Mimi...
Alhamdulillah akak sihat, thx tanya kabar.. :)
Ohh nak berguru boley je, jemput mai tapi jangan lupa bawak pisang sesikat wat pengeras...hehe
Pa...
Amboi bukan main lagi ya...hehe...tQ, mama dapat compliment lagi kali ni dari yang terchenta..hihi
salam.Apa khabar fzi?lama tak datang blog fzi ni..ada karipap?bestnya.nanati nak belajar dari fzi karipap frozen..boleh ya:)
Wsalam kak cm...
Alhamdulillah saya sihat kak...tkasih sudi tanya kabar... :)
Boley je kak nak belajar, tapi rasanya kak cm lagi terer, lagi banyak pengalaman...saya yang sepatutnya ke sana... :)
salm kak! i am back. dh kurang busy now ni. dtg jenguk dapur akak nak mintak karipap sikit.hehe
Wsalam ain...
Selamat kembali berblog...lama tak dapat tengok dapur ain.. :)
Meh, meh ambik je ain nak berapa karipap tu...banyak ada tuh.. :)
Salam kak..
pekbar?lama kite x dtg sini..
kite suke epok2 ni..
kite klim tak cantik..bilelah nk pandai;)
salam ziarah kak...sayo suko blog akak nih....nanti tiap2 hari sayo singgoh deh...meh la singgoh teratak sayo..saya follow akak dan link blog akak kat blog sayo...
wah karipap kalau kat mana mana kita tak tolak..hari2 makan pun tak jemukan..leh cub lak resipi fzi nie...
Wsalam mummyseri...
Akak kabar baik, alhamdulillah...
Takpe,kalu selalu buat lama2 makin cantik kelim kita...now akak duk cuba train anak2... nnt besok2 senang diaorang nak wat sendiri.. :)
Wsalam Teratak Impian Ibu....
Timakasih sudi singgah blog akak ni... alhamdulillah suka akak kalu ada yang suka..hehe... moga ada keberkatan...aminnn
TQ follow n link..nnt akak ke sana follow n link balas... :)
Asma...
Tu la pasal...kita pun suka kalu banyak ada stok kueh2 camni...senang hati...kenyanggg manjang..hehe
Resepi karipap banyak.... yang kita punya ni satu dalam banyak2 tu...hehe... jemput la terai bila2 free.. thx asma.. :)
sedapnya karipap... tepung 1/2kg dapat bape biji suma tu kak fzi?
10...
Ish lupa la pulak nak kira brape biji dapat...hehe..tapi dapat banyak 10 sebab akak buat 1kg tepung... petang tu je dah goreng dalam 18 bijik (family + ada kawan datang) :D
Salam kak...Tq kak sudi bagi resepi karipap akak ni...nanti bila e-na buat E-na anta report ye...Moga bussiness akak terus maju!!
Wsalam E-na...
...mudah-mudahan...aminn :)
Kebetulan kawan akak dekat library kkb pun tanya pasal karipap last week, terus teringat E-na pun penah sebut dulu... takley jadi ni, lagi akak bertangguh lagi rasa tak beres dalam hati...huuu
Salam Kak Fzi,
Selamat Hari Ibu buat akak... semoga akak sentiasa berbahagia bersama keluarga :)
Wsalam Ijan...
TQ... ucapan dan doa yang sama buat Ijan... Moga sentiasa berbahagia...aminn
sedapnye epok2..
Datin...
Alhamdulillah boleh tahan sedap.. :)
Ooo...datin panggil karipap ni epok2.. kita biasa panggil karipap je. :)
Post a Comment