"Wah lebatnya kedondong....."
Minggu lepas terperasan kedondong kat luar pagar boleh tahan lebat buahnya kali ni. Itu yang rasa tok de de nok wat jeruk....mmmm.... best!
Kira kira... ada la dalam 50 biji jumlah kesemuanya...boley la tu.... cukup lah buat sapaa ajak (sampaikan hajat)......hehe... Hirisan2 terakhirnya baru habis semalam, nampak papa yang duk perabih, makan sambil duduk2 layan internet... :)
Tapi jeruk kali ni agak kurang cantik sikit finishing. Sebabnya, saya terlewat sehari menjeruk. Buahnya, papa dah siap2 tolong ambik sehari sebelumnya. Ni kes menangguh punya pasal...duk tangguh...tangguh... Jadi bila dah terlewat sehari tu, alahai....buahnya jadi kecut la sikit lepas siap dijeruk...huuuu
....dah la cili merah pun abih stok nak hiris masuk dalam jeruk.... bila takde kaler merah cili tu, lagi la tambah tak berapa menyerlah jeruk ku.....huuuu
Walau apa pun.... syukurlah rasa dia tetap tip-top.....tetap sedap dan rangup even keterampilan agak kurang cantik... hehe
Bagi yang belum pernah terai buat jeruk, jemput tengok cara2nya dekat SINI... rite tq!
Monday
Jeruk Kedondong pulok.....
Posted by fzi at 09:20
Labels: Jeruk Kedondong
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
18 comments:
kita pun suka jeruk kedondong ni. tu hari pi umah abg ipar, kedondong tgh berbuah lebat. malas betul nak petik buat jeruk. last2 mkn gitu2 aje. cicah grm.sedappp!!!!
Ohh iya ke ain...rugi tu tak wat jeruk...hehe...
Takpe takpe...makan ngan kicap pun sedap gak... :)
salam kak sedap tu dah lama tak buat.kalau buat jus + asam boi pun sedap kak.ermmm kcur liuq dah ni
Wsalam chik mi...
Ohh sebut pasal jus ni...akak nak kongsi citer...air jeruk kedondong yang banyak jangan dibuang camtu je lepas habis jeruk dimakan...sayang kalu dibuang bih2 lagi time2 gula mahal ni... boleh je di campurkan dengan air masak + ais, jadi lah ia 'jus jeruk kedondong'...best sangat rasanya...jangan isau InsyaAllah takde sakit perut sebab kita buat jeruk pun pakai air masak... dont wori be hepi :)
salam kak fzi..
ternampak jeruk kedondong ler.. kecur air liur..nasib baik tak pregnant.. kalu tak kena pi rumah kak fzi ler minta jeruk tu..
Salam kak Fzi,
apa khabar? dah lama tak makan jeruk. banyak betul buahnya. hm, kalu ada balance, buat eskrim malaysia ok jugak tuh. hihi
Kerangupannya terserlah jika di buat buah yg fresh baru dipetik. Kalau next day baru bertindak ha jawabnya kurang rangup sikit, walaupun masih sedap dan lazat hehe...peberet ambo ni.
meleleh air liur saya :)
Wsalam Zalieda...
hehe...memang akak pun tak tahan kalu tengok jeruk ni...boley la datang ya..akak penah hidang jeruk satu bowl besar masa wat makan2 dulu... jeruk habis dulu :)
Wsalam nur...
Akak khabar baik..alhamdulillah...
Ohh eskrim mesia? Lom penah try lagi tuh..boley la buat bila2...hehe
pa...
hehe...u r rite!
Ummu Farhan...
haha...boley la mula menjeruk hari ni ummu farhan. Jeruk kedondong ni bagi akak lebih umphh lagi dari jeruk pauh... :)
me baru citer air jus kedondong asam boi ittewww.. ihiks
ish terliurnya...dah lama tk mkn jeruk sbb tk suka yg beli kat luar tu..kalau buat sendiri mcm ni..mesti laju je saya makan :)
en me...
oh iya ke... baru pas citer pasal jus kedondong rupanya ya :)
memang best buat jus... kena pulak kalu dapat minum time tengahari berdiri tu...fuhh :))
zarin...
betul tu...akak pun sama tak suka sangat jeruk yang beli...dikhuatiri boleh double n triple memudaratkan sebab dengarnya diaorang masuk ibu gula...wallau'alam. Cam yang kita buat sendiri boleh bawak mudarat sebab masuk banyak gula je lah...hihi
memeleh air liur gak...tapi cannot go la....maseee...
cikgu...
haha... kalu kena caranya InsyaAllah tok masse cikgu...kalu kena kombinasi banyak mana garam dan gula, perfect jadinya jeruk kita...hehe
Post a Comment