Kueh ini memang sedap di makan leih2 lagi dalam cuaca panas menjelang pertengahan Ramadhan ini. Lebih sedap lagi sejam dua sebelum masuk waktu berbuka, letak dalam peti sejuk kejap... Jadi bila dijamah sewaktu berbuka puasa...uishh.... nyum nyum nyum...... hehe
Anak-anak suka... balik terawih terus habiskan belen2 kuih sagu yang makan waktu berbuka tuh... Habis semua tak sempat simpan untuk makan sebagai pembasuh mulut waktu bersahur... :)
Alhamdulillah dalam Ramadhan ini, dah sempat buat 2 kali... sekali buat kaler hijau kemudian beralih selera tukar kaler kuning pulak... :)
Resepi Kueh Sagu
*update 25hb Oct, 9.10 mlm*
Bahan2:
- biji sagu saiz kecil 1 cawan
- gula tiga suku cawan
- air 3 cawan
- daun pandan 2 helai disimpul
- beberapa titik pewarna hijau/merah/kuning
- beberapa titik perisa Rose
- Panaskan air..... bila menggelegak masukkan sagu yang telah disiram air sekali lalu.
- Masakkan sehingga agak likat dan warna sagu hampir jernih *hingga kurang bilangan biji sagu yang masih berwarna putih*
- Masukkan daun pandan + gula..... kacau lagi biar sampai likat
- Masukkan pewarna dan perisa Rose
- Buang daun pandan....tuangkan ke dalam loyang yang dibilas terlebih dahulu *perlu dibilas supaya kueh senang dikeluarkan dari loyang, tidak melekat*
- Kukus kueh sagu selama 10 minit untuk hasil yang lebih memuaskan... :)
4 comments:
Hai biniku ini...penat2 buat FZ homemade cookies untuk melayan tempahan, sempat lagi buat pelbagai kueh mueh juadah berbuka. Malam pi teraweh lagi, isteri misali betul. Kueh ni sangat simple di buat namun sedap dan menyejukkan bila di telan ...he heh.
TQ papa for the compliment... tq highlight kan keje2 mama kat dapur...doakan mama kuat stamina nak siapkan oder tu ya :)
amoiii...hubby kak fzi pun bc blog akak ekh..??hubby saya bila sy invite aje, dia baca, kalu takkk, tak tau aper pun!!!!hehe
kuih sagu ni mmg popular bulan posa! klu tak bulan posa, jrg jumpa.
Tu la pasal ain... hsbd suka skodeng akak punya blog...hahaha... tu yang takde chan nak ngutuk2 tuh..hehe
Akak suka wat kuih sagu ni selalu beli sagu kat pasaraya dalam RM2 lebih je tapi boleh buat tiga empat kali..sekali buat dalam secawan jeh..dapatnya satu loyang :)
Post a Comment