BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Gulai Ketam Masak Cili Api


Alhamdulillah hari ni sampai kan hajat en suami nak makan gulai ketam. Dah banyak kali sebut, saya yang buat tak tau sebab risau en suami kalau makan seafood mudah benar nak kena balik gout. Itu yang buat do no je..tapi hari ni buat jugak la at last๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜€

Faveret en suami ni gulai ketam,,๐ŸŒธ

Resepi ori masak cili api, hanya ketam, santan, cili api, kunyit hidup, serai, asam keping dan garam serta secubit gula wat syarat je. Tapi kan, kali ni ada nenas, so tambah masuk nenas. Kalau ada nenas dah tak payah masuk asam keping. Sangat sedap...alhamdulillah.

Caranya mudah...

Cili api ditumbuk dengan kunyit hidup digaul dulu dengan ketam di dalam kuali tanpa minyak.
Bila dah melekat kaler kuning kunyit tu dekat ketam baru dimasukkan serai, asam keping dan santan pekat dalam secawan. Tambahkan sedikit air masak dalam setengah cawan. Perisakan garam dan secubit gula *sebagai ganti aji-no-moto*.....

Alhamdulillah
Sekian wassalam.

0 comments:

Menu A - Z