BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Nasi Ayam FzMenu

 Assalamualaikum.



Alhamdulillah hari ini tergerak hati nak buat Nasi Ayam. Bahan² semua ada.. terlebih² lagi salad macam terlebih borong la pulak semalam kat NSK.🤭 Aduhh..macam lah ramai sangat orang kat rumah walhal hanya ada daku dan en suamiku jeh. Kami dua orang kalau makan 'garden salad' tiap hari selama seminggu sekalipun, masih tak habis lagi salad tu rasanya. Teruja "sungguh² hati" membeli tu sebab sayur² tu dari Cameron bukan yang dari China..hi hi

Okeh berbalik pasal Nasi Ayam yang buat tadi, nak share resepi terutama buat beberapa rakan yang bertanya. TQ TQ

............................................



NASI AYAM FZMENU
Bahan utama:
Ayam bahagian Wing (9ketul)
Beras basmathi 3½ pot kecil

Untuk sup:
Rempah sup bunjut
Rempah 4 sekawan
½labu bawang merah
Halia 1½ inci
Bawang putih 3 ulas
Bawang goreng
Batang seleri(jika ada)
Garam

Cara masak sup :
Ketuk² sedikit bawang merah, halia dan bawang putih. Tumis lalu masukkan rempah sekawan. Masukkan ayam, masak biar sekata baru tambahkan air. Bila mendidih masukkan sup bunjut. Masak hingga jadi sup ayam. Masukkan batang seleri, perisakan dengan garam dan perahkan satu hirisan limau nipis. Tabur bawang goreng. Tutup api. Keluarkan ayam dari sup.

Perap ayam dengan sesudu besar kicap, sesudu besar sos tiram, sesudu besar madu lebah, halia 1½ inci dan bawang putih 2 ulas yang ditumbuk beserta tambahan sedikit garam.

Untuk nasi, basuh beras basmathi, tambahkan air sup sebanyak sukatan beras. Kalau beras 3½ pot, air pun kena lah di garisan untuk 3½ pot. Kalau suka lembik sikit bolehlah tambahkan air di aras sukatan 4pot. Masukkan secubit dua serbuk kunyit dan sehelai daun pandan yang disimpul. On rice cooker.


Untuk sambal nasi ayam, tumbuk 5 cili merah, 3 cili api merah, halia ½ inci dan bawang putih 2 ulas. Setelah lumat tambahkan garam, gula, sedikit cuka dan sedikit perahan limau nipis. Biar cair² likat dengan menambahkan sedikit air sup ke dalam sambal.


Untuk kicap nasi ayam, ambil pes kicap yang buat perap ayam ditambahi sedikit lagi kicap manis cap kipas udang serta 2 ulas bawang putih yang ditumbuk. Tambahkan sedikit sup jika masih pekat.

Goreng ayam yang dah diperap. Sebelum mula menggoreng gaulkan sekali lagi sesudu besar madu lebah.


Bila ayam dah siap digoreng, susun ayam dikelilingi daun² salad, timun batang(saya tak letak tadi sebab dah banyak salad) serta buah tomato ceri. Hidangkan bersama semangkuk sup, sambal nasi ayam serta kicap nasi ayam .

Alhamdulillah. Selamat menjamu selera. Moga semua sentiasa dalam rahmat Allah..aamiin.

0 comments:

Menu A - Z