BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Cupcake Pisang Terbaik

Assalamualaikum.


Alhamdulillah hari ni membaking lagi. Buat cupcake pisang yang sentiasa di hati...ha ha ha... Sentiasa di hati tu sebab sedap sangat rasa cupcake ni...light je tak heavy sangat contoh untuk serve lepas dinner,  rasa tak berat...lepas makan satu hulur tangan ambik lagi satu...lepas satu...satu....ehe he..

Cupcake pisang ni alhamdulillah bagi kami2 kat rumah ni, memang terbaik la, rasa...

Meh tengok cara nak buat nya camner...sangat senang dan mudah. Untuk cupcake pisang, saya selalu guna resepi yang ini manakala untuk Kek Pisang loyang besar saya tetap guna resepi Kek Pisang Paling Best tu.....(kat sini)
Alhamdulillah.

RESEPI CUPCAKE PISANG TERBAIK

Bahan2nya:
125g tepung gandum
125g gula halus
125g pisang(saya guna pisang lemak manis)
1 biji telor saiz A
50ml fresh milk ducth Lady
75ml corn oil
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil esen vanilla
Kacang walnut untuk hiasan

Cara membuatnya:
Putar telor dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan pisang yang dilecek. Hah sesudah itu, terus masukkan lain2 bahan.

Okay, dah boleh mula panaskan oven pada suhu 170'C beserta loyang cupcake.  Tuang adunan ke dalam jug yang bermuncung supaya senang nak dituang masuk dalam cup kertas.

Okay, keluarkan loyang cupcake, susun cup kertas dalam semua lubang loyang cupcake. Tuang separuh cup kertas sahaja untuk dapatkan cupcake yang inviting untuk di ambik makan. Kalau tinggi sangat nanti orang risau nak ambik takut tak habis..ha ha..

Okay....bakarlah selama 15 - 18 minit.

Sekian...Happy Baking!
Wassalam.





Bengkang Jagung Sukat Cawan

Assalamualaikum

Hari ini duk sibuk buat Kueh Bengkang Jagung.
Bukan buat sikit2 ni, ni buat macam untuk kenduri pulak..he he..
Kueh bawah lampu, lighting dah lain

Sama macam Kueh Bombai /Akok Kemboja yang buat dulu2, pon buat macam nak kenduri.
Macam Akok Kemboja tu saya sukat pakai mangkuk arcopal. Okay jap, kita throwing back Akok Kemboja..ada kat sini.
Kueh Bombai aka Akok Kemboja

Berbalik pada Bengkang Jagung, saya sukat pakai cawan je. Bila buat ni, wangi satu rumah bau jagung bakar...sedap yang amat rasa kueh nya... alhamdulillah yang buat hari ni, cik suami dah dua tiga kali duk ulang puji.. he he.. Alhamdulillah..

Buat tadi pakai acuan kueh bombai. Jadi nak cerita, sangat mudah kerja2 masukkan kueh ke dalam oven dan ambik keluar kueh dari oven bila kita guna kain pemegang yang macam ini:

Cekap jadinya buat kerja.. :))
Boleh cari kat Mr DIY..dia pendek je, surung tangan tak sampai ke pergelangan tangan pon. Tapi sangat praktikal.

Okeh meh kita tengok resepi....

RESEPI BENGKANG JAGUNG

1 cawan gula
4 biji telor gred A
1  3/4 cawan santan pekat
1  1/4 cawan air(#santan + air berjumlah 3 cawan)
1  3/4 cawan tepung gandum(saya pakai tepung cap sauh)
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar minyak sapi
1 tin jagung cream(kalau pakai jagung manis kernel boleh ambik setengah cawan dari santan buat blend dengan jagung)
Sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:
Campur gula dan telor, kacau2 hingga hilang butiran gula.  Kalau nak ikut stail orang dulu2, elok di adun adunan pakai tangan je, tapi pastikan jari jemari betul2 bersih. Lepas tu baru dicampur lain-lain bahan tidak termasuk jagung. Bila dah gaul serata, tapis. Saya tapis pakai penapis santan. Setelah itu baru dicampurkan jagung.

Panaskan oven 170'C berserta acuan yang dah di lenser dengan minyak jagung/minyak sapi.

Tuang adunan ke dalam acuan biar penuh. Bakarlah selama 40 - 45 minit dengan suhu 170'C tu.

...baru klua oven


RESEPI BENGKANG JAGUNG 2(dikongsi oleh my bff yg duk Klate)

Sekian wassalam.



Tuesday

Kek Pisang Paling Best

Assalamualaikum

Alhamdulillah teringat nak menulis di fzmenu. Setelah sekian lama, apa kabar agaknya semua rakan blogger? Mungkin masih ramai yang maintain menulis di blog..alhamdulillah. Macam saya ni dah bertahun-tahun senyap, moga masih ada yang ingat lagi dengan kak fzi eh.. he he

Okay...kali ni nak share resepi kek pisang yang agak sedap. Kiranya paling best la bagi saya..haha... Pakai resepi yang hari tu jugak, dah pernah cerita kat sini lama dulu. Tapi saya ejas2 sikit sukatan nak sesuaikan rasa.

Kek pisang ni, kalu beli yang kat supermarket biasanya ada urat2 pisang kat kek tu. Itu yang jadi duk teringat kek pisang yang penuh urat2, bila sebut kek pisang. Tak tau deorang pakai pisang apa, yang kek pisang jadi macam gitu. Makanya untuk hilangkan fobia kek pisang yang penuh urat tu, meh kita buat sendiri je kek pisang kat rumah. Kita punya takde urat2 hitam, mungkin sebab kita pakai pisang lain kot. Alhamdulillah sangat sedap dan mabeles๐Ÿ˜€๐Ÿ˜๐Ÿ‘

RESEPI KEK PISANG SEDAP

185g margerin planta
180g gula
3 biji telor gred A
1   1/2 cawan pisang lemak manis/pisang emas yang dilecek
3 sudu besar susu cair
1/4 sudu garam
1 sudu kecil esen vanila
180g tepong gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonat

Cara membuatnya:

Pukul margerin dan gula hingga margerin bertukar kaler pucat. Masukkan telor sebiji demi sebiji. Masukkan esen vanilla serta garam. Pukul sampai adunan putih dan gebu. Selepas itu, baru masukkan tepung, time ni kacau dengan senduk kayu. Kemudian campurkan pisang yang dilecek serta susu cair. Kacau2 kan biar serata. Bakar dalam kepanasan oven 180'C selama 40 - 45 minit.

**mudah nak lecek pisang pakai gelas macam ni dari lecek dengan garfu. Ilmu bermanafaat cara lecek pisang  ini dapat dari kakak saya. Jazakillah.

Sekian wassalam.


Menu A - Z