BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Brownies Chocolate Yang Sedap

Alhamdulillah....ramai yang suka brownies choc yang buat time kenduri hari tu.  Buat brownies saing ngan kueh2 Kelantan yang manis2 belaka. Abis la... Pesanan penaja: kita yang omo2 border penyakit ni mintak beringat2 la ya makan ...

Kueh2 lain kat Tea corner; Agar-agar Merah, Tapai, Kueh Bombai aka Akok Kemboja, Bengkang Jagung, Cupcake Pisang, Kueh Koci dan Cucur Badak. Koci dan Cucur Badak import dari Gombak. Yang selain koci dan cucur badak, alhamdulillah tuan rumah berhempas pulas buat sendiri....produk fzmenu..ehe hee...

Brownies tu lepas bawak klua kat tetamu(100++ keping), tak lama lepas tu abis sudaa.... Kejap je dah kosong dulang kueh. Bukan takat budak2 je yang suka brownies ni, orang tua pun sama khabarnya..hi hi

Alhamdulillah, rasanya first time saya buat brownies boleh kata...menjadi la... Menjadi dengan jayanya, uolls... Kalau sebelum ini, asal buat brownies je mesti ada slack mana2, tapi yang buat kali ni alhamdulillah kira agak puas hati la.

Time whatsapp gambar brownies tu kat anaknda masa ianya baru klua oven, anak saya pun ikut teruja, "... waahh mama, camner boleh jadi kriuk2 camtu eh, susah tau nak dapat jadi camtu...!" Satu komen yang buat saya senyum sampai ke telinga..he he...sukahati la kan sebab ternyata bukan saya sorang je rasa brownies kali ni agak menjadi..hahaha

Nanti saya update resepi.. to be cont.

***UPDATE
Ini resepinya.. dari website omputeh...tqvm

Choc BROWNIES

Bahan2nya:

1/2 cawan (115g) butter
228g coklat masakan, sy pakai coklat beryl's
3/4 cup (150g) gula
1/4 cup (50g) gula perang
3 biji telor A
1 sudu kecil vanilla
1/2 cawan + 2 sudu besar paras (80g)tepung serbaguna
2 sudu besar (11g) serbuk koko
1/4 sudu kecil garam
1 cawan(180g) semi-sweet chocolate chips(boleh ganti pakai coklat beryl's yg di potong dadu kecil2)

Cara membuatnya:

Cairkan butter dan coklat yang dipatah2kan dalam periuk dengan api yang sederhana panas. Kacau2kan ia lebihkurang 5 minit, atau boleh juga cairkan di dalam mikrowave selama 20saat. Biarkan sejuk. Panaskan oven 170C' serta sediakan loyang 9x9 inci. Sapu butter pada loyang dan lapik dengan kertas minyak.

Putar gula dan gula perang bersama adunan coklat dan butter tadi. Masukkan telor dan vanilla, pukul biar sebati kemudian baru masukkan tepung, serbuk koko dan garam.  kaup balikkan guna senduk kayu. Setelah itu baru campurkqn choc chip. Tuang ke dalam loyang yang tersedia dan bakarlah selama35-36 minit atau sehingga brownies kelihatan lekang dari tepi2 loyang. Potong empat segi sama. Untuk hirisan yang kemas, potong guna pisau yang tajam, lap pisau dengan kertas tisu setiap kali selesai hiris satu potongan.

Alhamdulillah.



0 comments:

Menu A - Z