BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Bengkang Jagung Sukat Cawan

Assalamualaikum

Hari ini duk sibuk buat Kueh Bengkang Jagung.
Bukan buat sikit2 ni, ni buat macam untuk kenduri pulak..he he..
Kueh bawah lampu, lighting dah lain

Sama macam Kueh Bombai /Akok Kemboja yang buat dulu2, pon buat macam nak kenduri.
Macam Akok Kemboja tu saya sukat pakai mangkuk arcopal. Okay jap, kita throwing back Akok Kemboja..ada kat sini.
Kueh Bombai aka Akok Kemboja

Berbalik pada Bengkang Jagung, saya sukat pakai cawan je. Bila buat ni, wangi satu rumah bau jagung bakar...sedap yang amat rasa kueh nya... alhamdulillah yang buat hari ni, cik suami dah dua tiga kali duk ulang puji.. he he.. Alhamdulillah..

Buat tadi pakai acuan kueh bombai. Jadi nak cerita, sangat mudah kerja2 masukkan kueh ke dalam oven dan ambik keluar kueh dari oven bila kita guna kain pemegang yang macam ini:

Cekap jadinya buat kerja.. :))
Boleh cari kat Mr DIY..dia pendek je, surung tangan tak sampai ke pergelangan tangan pon. Tapi sangat praktikal.

Okeh meh kita tengok resepi....

RESEPI BENGKANG JAGUNG

1 cawan gula
4 biji telor gred A
1  3/4 cawan santan pekat
1  1/4 cawan air(#santan + air berjumlah 3 cawan)
1  3/4 cawan tepung gandum(saya pakai tepung cap sauh)
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar minyak sapi
1 tin jagung cream(kalau pakai jagung manis kernel boleh ambik setengah cawan dari santan buat blend dengan jagung)
Sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:
Campur gula dan telor, kacau2 hingga hilang butiran gula.  Kalau nak ikut stail orang dulu2, elok di adun adunan pakai tangan je, tapi pastikan jari jemari betul2 bersih. Lepas tu baru dicampur lain-lain bahan tidak termasuk jagung. Bila dah gaul serata, tapis. Saya tapis pakai penapis santan. Setelah itu baru dicampurkan jagung.

Panaskan oven 170'C berserta acuan yang dah di lenser dengan minyak jagung/minyak sapi.

Tuang adunan ke dalam acuan biar penuh. Bakarlah selama 40 - 45 minit dengan suhu 170'C tu.

...baru klua oven


RESEPI BENGKANG JAGUNG 2(dikongsi oleh my bff yg duk Klate)

Sekian wassalam.



2 comments:

Farah Shahrin said...

Ada invite friends for dinner rabu ni, buat la bengkang jagung ni..as dessert. tahan kan akak, buat pgi2 before keje then simpan utk dinner..

fzi said...

Haah okay bengkang jagung ni..tahan.. Akak ari tu buat dalam 25bijik untuk wedding anak..storage dalam freezer..hari kenduri keluarkan kueh pagi2 dan panaskan dalam mikrowave jap sebelum start majlis..thanx farah:-)

Menu A - Z