Kueh ni memang jadi faveret saya sejak dulu... sejak zaman budak2 lagi. Ingat lagi makcik nasi lemak yang jadi jiran terdekat masa saya kecik dulu turut meniaga kueh Pulut Seri Muka ini. Rasanya saya lah orang pertama yang naik ke rumahnya untuk beli kueh ini setiap hari...dengan menggenggam erat duit 50 sen di tangan. Dah timing masa tu kuehnya tentu dah boleh dipotong. Tak boleh datang awal2 sebab belum ready untuk dipotong lagi.
Jadi bila meningkat dewasa, dah pindah rumah, dah tak dapat makan kueh dan nasi lemak makcik tu lagi.... teringat2 siang dan malam. Sementelah saya berkawan baik dengan anak nya Lan. Petang-petang selalu main badminton sama-sama sekali dengan Sening, Ining dan Sue *ni kira mengenang nostalgia le ni... :)*
Ok.... bila dah stat pandai buat kueh ni, selalu lah jugak saya buat. Tapi tetap tak rasa sama dengan yang makcik hari tu.... huuuuu....
Jom tengok resepi saya, mungkin cara kita tak sama....
(upgrade resepi - Practice makes perfect)
Bahan-bahannya:
lapisan bawah
- Pulut 1 cawan
- Santan bubuh garam
- daun pandan disimpul
- tepung 1 cawan
- telor kuning 1 biji
- tepong ubi kayu/tepong jagung 1 sudu besar
- gula 1 1/4 cawan (satu suku)
- santan pekat 2 cawan bubuh sedikit garam
- air daun pandan setengah cawan
Cara-caranya:
- Kukuslah pulut dengan santan paras2 tenggelam pulut.
- Dalam pada itu boleh lah dibancuhkan bahan2 untuk lapisan atas. Campur semua sekali. Blend dalam pengisar jus supaya adunan sebati dan tidak berketul.
- Bila pulut masak, buang daun pandan lalu digaul rata pulut tadi.
- Tekan-tekan pulut biar mampat dan rata lapisannya. Kukus balik dalam 5 minit, angkat.
- Taburkan sedikit tepung atas pulut.
- Tuangkan bahan2 untuk lapisan atas.
- Kukus sampai masak *lebih-kurang setengah jam*
- Siap..... tunggu selepas 2 @ 3 jam boleh lah dipotong *saya biasanya kukus pagi/tengahari... petang baru dihidangkan*