Kali ini nak cerita pasal satu lagi menu lauk kegemaran seisi keluarga iaitu Solok Ikan.
Bila buat solok ikan ni, sebelum dihidangkan dengan nasi lagi, awal2 dah hilang dua tiga ketul dari bawah saji. Semua suka makan macam tu saja. Jadi bila tiba time nak makan nasi, dapat satu sorang je la... kalau ada lebih satu dua pun pakat2 lah share...hehe
So kalau nak puas makan solok ikan ni, sila lah double kan bahan2 di bawah... :))
Nak buatnya senang, sama lebih kurang dengan nak buat Solok Lada. Bezanya yang ini kena goreng bukan merebus.
Bahan-bahannya:
- Ikan kembung 2 ekor
- kelapa parut setengah biji
- bawang merah besar 1 labu
- setengah inci halia
- 1 ulas kecil bawang puteh
- sesudu kecil lada hitam
- sebiji telor
- daun kesum dimayang halus
- garam
- gula
- Ikan di buang tulang dan di ambil isinya. Kikis isi dengan cermat dan tinggalkan kulitnya *kulit berfungsi sebagai hiasan*
- Tumbuk lada hitam, halia, bawang puteh dan bawang merah.
- Masukkan kelapa parut, tumbuk lagi.
- Masukkan isi ikan, terus ditumbuk.
- Sesuaikan rasa garam dan gula
- Campurkan telor dan hirisan daun kesum. Kacau-kacaukan biar sebati.
- Sumbat bahan tadi dalam kulit ikan. Bentuk2kan biar cantik.
- Jika ada lebih, kepal2kan saja macam buat begedil/fish cake.
- Udah siap pun... boleh lah digoreng dalam api yang sederhana. Goreng biar garing tapi awas jangan sampai hangit.... :))
salam kak fizi.... Lia dtg ni nak menghulurkan salam perkenalan sambil buat kunjung balas ke rumah akak ni.... Mcm penuh kesabaran je nak kikis isi ikan ni.... Hehehe.... Ntah lia boleh ke buat mcm ni ye... :-)
ReplyDeletesalam akak(nak panggil apa ye..??),
ReplyDeletesaya suka solok lada...sata...tapi solok ikan ni rasanya mcm blm pernah mkn(atau sy lupa..hihihi).
mesti sedap ni...
akak org kelantan ye...saya org Trg...tapi duk Ipoh sbb hubby kerja sana...
terima kasih singgah blog saya yg tak seberapa tu... : )
Wsalam lia...
ReplyDeleteTimakasih sudi singgah...hehe...nak kikis ikan tu bunyinya macam rumit lia tapi bila buat kejap je siap...
Wsalam Suzi...
TQ sempat ke sini..hehe...
Kalau belum penah rasa solok ikan ni boley la Suzi try buat bila2..
boleh panggil kak fzi je..mudah dan mesra alam...:) Mmg org kelantan tapi dah lama duk kL...
sedapnya kak fzi....musti try ni nanti.
ReplyDeleteAin...
ReplyDeleteTry sekali musti nak buat lagi... kalau tak caya kena try...hahaha
Thx..
salam kenal kak fzi..menu akak pong teramatlah menyelerakannn! terliuq kita dbuatnyer!! ehehehe akceli, kita owang johor bukan kelate! hehehe tp duk n kije kat kuantan. la nih jerk bercuti ikut hb smbung study kat japan. salam kenal2 juga yer wat akak! tima kasih sudi singgah blog hana tuh!
ReplyDeleteWsalam...thanx hana...
ReplyDeleteOhh hana owang johor... akak ingat dari kelate...hehe..seronok nya duk kat jepun skarang ni...anak2 hana maybe dah pandai cakap sana...budak2 cepat belajar..hehe
Jemput singgah sini lagi...
looks ugly but taste good...try it yourself.
ReplyDeleteSolok ikan lama jgk tak makan... sedap rasanya lemak2 kan Kak Fzi... akak kena buat byk sikit tue... tak cukup nie.hehe
ReplyDeletepapa..
ReplyDelete...hahaha...tau takpe
tq tq
Ijan...
tu la pasal ijan... sskali buat kena ikan kembung 4 ekor yang big size, baru cukup..kalu tak habis belum sempat makan ngan nasi...hehe
kak bagus gak ade resipi solok ikan nie..ade masa boleh cuba nnti..nampak sedap tulkan..ade daun kesom ermmm menyelerakan...
ReplyDeletesila lah cuba...mana tau suka...tapi rasa-rasa gerenti suka...hehe
ReplyDeletedaun kesum tu dah membiak tak terkawal kat laman dapur..tu yang hari2 guna tuh.. :)