Inilah menu raya ke 2 Aidil Adha.... selamat buat dan selamat makan nasi dagang berlaukkan gulai ikan Aya(ikan tongkol) dan gulai ayam. Alhamdulillah nasib baik hari tu saya simpan belen 1 kilo beras nasi dagang, lebih buat open house raya Aidil Fitri tempohari. Jadi bolehlah buat nasi dagang cukup untuk dua tiga round makan kami sekeluarga.Resepi nasi dagang di SINIResepi gulai ayam pula ada di SINI....Resepi Gulai Ikan AyaBahan2nya:- ikan tongkol seekor sederhana besar direbus *resepi ikan rebus di SINI*
- pati santan +- secawan dicampur dengan air masak biar kuahnya ngam dengan kuantiti ikan
- bawang merah 1 labu besar - ditumbuk
- bawang puteh 1 ulas - ditumbuk
- lengkuas 4 @ 5 hiris - ditumbuk
- kunyit hidup 1 inci kalu saiz kecil - ditumbuk
- lada kering 2 @ 3 tangkai - direndam, dibasuh bersih dan ditumbuk
- asam keping
- garam
- gula
Cara mmbuatnya:- Renehkan santan sampai agak2 naik minyak. Sesekali dikacau untuk elakkan dari pecah minyak.
- Bila santan dah masak elok, masukkan bahan2 yang ditumbuk.
- Masak lagi biar kuah jadi cantik dan agak cair-cair likat.
- Masukkan asam keping kemudian diikuti dengan ikan aya rebus.
- Biarkan lagi di atas dapur dengan api yang kecil.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- ....dah siap pun..... :)
Kalau buat nasi dagang, saya mesti buat sambal nasi dagang nya sekali. Kalu takde sambal ni, kurang umph rasa makan nasik dagang....hehehResepi Sambal Nasi DagangBahan2nya:- Ikan kembong besar 1 ekor - dipanggang/direbus dengan sedikit air
- nyior goreng/kelapa parut setengah biji - digoreng tanpa minyak hingga garing
- bawang merah besar 1 labu (saiz kecil)
- halia muda 1 - 1 setengah inci
- serai 1 batang di ricik halus
- lada hitam 7 - 8 biji
- garam
- manisan +- 1 keret
Cara:- Tumbuk lada hitam, diikuti dengan serai, halia dan bawang merah.
- Keluarkan dari lesung, kemudian tumbuk pula nyior goreng diikuti isi ikan bakar tawar.
- Kemudian tumbuk pula manisan dan garam kemudian lecek2kan semua bahan bagi serata semua rasa.... mmmm...wangiiii bau sambal nih... :)
*******************Sampai ke hari ini ibadah kurban masih berlangsung di sekitar kawasan rumah kami. Sepertimana yang kita tahu ibadah kurban boleh dilakukan sepanjang 3 hari Tasyriq. Macam kami kat sini, hari yang pertama tu buat di surau berdekatan sebanyak 2 ekor lembu, semalam di Masjid As-Salam sebanyak 10 ekor lembu *suami dan abang tak available hadir* dan hari ini pula buat di salah satu rumah yang merupakan pusat jagaan anak2 bermasalah yang dengarnya melibatkan 3 ekor lembu *Pak nor, n'bour kami pagi2 lagi panggil kat tepi pagar rumah mintak papa dan abang pegi tolong*Alhamdulillah semoga ibadah kurban yang dilakukan mampu memberikan seribu manfaat yang sama2 dapat dihayati bersama. Allahhu Akbar!!
Maka selamat lah sudah buat dan seterusnya makan sup gear-box untuk dinner malam tadi. Nikmat benar rasanya sebab dah lama teringin nak makan sup gear-box ni. Dah lama tak makan....Ada di jual di pasar tulang besar tu tapi tak sampai hati pulak nak beli...hehe...tak tau kenapa.... takut tengok saiz dia yang besar sangat tu kot :)
Nak makan yang dah siap masak kat kedai tu....hishk mau nya diaorang caj berapa tuh.... kalau tak berapa mahal sekalipun, pk pk rasanya lebih sedap dan terjamin mutu nya kalu buat sendiri je kat rumah... jadi tunggu je la kalu ada peluang boleh buat bila-bila.....Tak sangka....akhirnya sampai lah hajat malam tadi....kebetulan bersekali dengan dapat daging kurban dapat pula tulang untuk buat sup gear-box ini....Alahai sukanya saya......Shilah sampai sediakan 5 straw untuk tiap sorang sedut sum-sum dalam tulang gear-box tu. Sum-sum yang adanya takde la banyak mana.... tak padan dengan banyaknya straw tuh.....hehehDah dapat banyak daging tu, goreng sekali Daging Goreng Buku sebagai pasangan makan ngan sup gear-box ini. Alhamdulillah....berselera nampak suami dan anaknda makan.... :))
Resepi Sup Gear-Box
Bahan2: - Tulang Gear-Box *atau tulang bahagian lain lembu*
- halia 2 inci diketuk
- bawang puteh 3 ulas diketuk
- sup bunjut
- rempah sup 1 sudu kecil
- rempah 4 sekawan: buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
- bawang goreng
- sehiris perahan limau nipis
- cili api 5 - 6 biji
- daun sup *jika ada*
Cara: - Rebus tulang sampai empuk *saya rebus guna rice-cooker yang besar +- 2 jam, alhamdulillah sempurna empuknya*
- Alihkan periuk dari rice-cooker berpindah ke atas gas-stove.
- Masukkan sup bunjut, rempah sup, halia dan bawang puteh. Teruskan memasak menggunakan api yang kecil.
- Sementara itu buat bawang goreng, angkat.
- Keluarkan minyak biar tinggal sedikit sahaja, kemudian goreng rempah 4 sekawan. Tutup api.
- Masukkan rempah 4 sekawan yang digoreng bersekali dengan minyak yang melekat di kuali itu ke dalam periuk rebusan tulang di dapur satu lagi.
- Perasakan dengan garam dan tambah cili api yang di potong dadu
- Masukkan sedikit bawang goreng, tutup periuk dan tutup api dapur.
- Panaskan balik sup sebelum mula menghidang.
- Dalam mangkuk besar, perahkan air asam limau nipis dan taburkan daun sup serta bawang goreng selebihnya di atas sup gear box tu....nyum nyum nyum....
Sekian....
Salam Aidil Adha :D
Mula2 nak ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua kengkawan blogger tak kira lah yang saya kenal atau belum kenal. Moga ikatan ukhwah sentiasa berpanjangan hendaknya...aminnnSekolah pun dah mula cuti. Sayangnya sekolah cuti, dapur tak boleh ikut sama cuti...hehehe...Nak nak esok lusa nak raya pulak, jadi fikiran tu asyik fikir pasal nak siapkan makan je lah....anak ada kat umah sepanjang hari.
Kesian jugak kalu asyik breakfast roti je. Itu yang kerap jugaklah buat nasi goreng ni supaya takde lah perut anakku berkeroncong nak tunggu makan tengahari....heheh
Nasi goreng ni anak2 saya panggil nasi goreng kuning..... kalu diberi pilihan anak2 biasanya lebih suka nasi goreng versi kuning ni dari nasi goreng yang masuk kicap.
Untuk resepinya, jemput lihat di SINI..... :D
...terkenang...nasi goreng kuning ni faveret anak saya yang sulung. Itu yang kalu tiba time buat nasi goreng ni hati tu sedikit terusik, terus teringat kat abang di kolej PJ.... makan apa lah agaknya anakku kat sana....huuuuu
Sudah dua malam berturut-turut buat ayam bakar. Tapi bakar dalam oven je. Tak kuasa nak peringat api dapur arang memandangkan 'kaki bakar' kami tak balik minggu ni....heheh... Abang ada kursus pepimpinan dekat kolej... tu yang miss balik rumah.
Saya suka bakar ayam guna rencah asli kat dapur tu je... tak campur dengan macam2 perisa yang dijual di pasaran tu. Best pakai rencah asli ni...tak muak rasanya.... :)
Bahan perapan yang saya tumbuk lumat/blend untuk Ayam Bakar ni hanyalah berupa: - bawang merah
- bawang puteh
- halia
- serai
- sedikit kelapa parut
- garam
- kunyit
- sedikit gula
Caranya: Perap ayam dua tiga jam sebelum dibakar.
**Nota: Perapan ayam tu boleh juga dibuat untuk versi ayam goreng tapi kalau nak digoreng tak payah boh kunyit... Kalau letak kunyit, ayamnya cepat nak jadi hitam sedangkan isinya belum masak sepenuhnya. Untuk versi goreng sedap ditambah sedikit cili padi.
Hujan2 macam ni sedap juga kalau menyinggang. Kebetulan bekalan daging lembu tempatan yang beli hari tu masih ada lagi. Jadi kira ON lah buat singgang daging untuk dinner malam ni... :)
Bila sebut singgang ni, dua-dua nama boleh diguna-pakai....Singgang Daging pun boleh, Daging Singgang pun boleh. Pendek kata kalau sebut 'singgang', boleh buat hati ini rasa tak dan dan nak start menyinggang....heheh
Resepinya, saya hanya c&p dari n3 Singgang Tulang yang lalu.....
Bagi yang belum pernah try buat singgang, jom try :)
Bahan-bahannya:- daging lembu tempatan
- bawang merah satu labu besar
- bawang putih 3 ulas
- halia 1 setengah inci
- lengkuas 1 inci
- 3/4 tangkai cili kering direndam dan dibasuh bersih
- rempah biji/ketumbar 2 sudu besar
- 10 biji lada hitam
- asam keping
- garam
- secubit gula *berfungsi ganti ajinomoto*
Cara-caranya:- Daging direbus hingga empuk
- Tumbuk ketumbar kasar2 kemudian masukkan cili kering. Tumbuk kasar2/pecah2 gitu je *bukan sampai lumat*. Ketepikan.
- Bawang merah, bawang puteh, halia dan lengkuas di mayang.
- Sesudah itu masukkan kesemua bahan tadi ke dalam periuk rebusan daging. Masak lah dengan api yang sederhana.
- Tambahkan lada hitam, asam keping, garam dan gula.
- Masak lagi hingga 'rasa pallut' *sebati rasa kesemuanya*, baru ditutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
***nota: Singgang ini lagi sedap rasanya bila yang dimasak tengahari dihidangkan masa dinner. Lagi lagi lah berpalut....:))
"Satu potong 20, sekor lagi tu potong 4...ya dik....."Siap2 bagi arahan hitam putih kat adik jual ayam tu sebelum sempat dipotong2 ayam yang baru lepas ditimbang tu.... :)Dalam fikiran dah terbayang elok stand-by yang belum dipotong kecik2, senang kalu terlintas dalam dua tiga hari ni nak buat percik, ayamnya dah ada...Tup-tup, dalam perjalanan balik umah dari pasar, papa suarakan keinginan nak makan gulai ayam tapi nak yang gulai mama buat isi ayamnya besar2 tuh.... yang bila makan sekeluarga, ramai2 boleh pakat "cobek" lauknya...."Ok boleh je....tadi mama ada suh adik tu potong 4, sekor..... ingat nak simpan untuk buat percik.... ok lah boley la kita buat gulai je ayam tu hari ni......"Gitu lah ceritanya sebelum terhasilnya gulai ayam yang jadi salah-satu lauk faveret kat umah kami.... jemput tengok resepinya di SINI..... jom try bergulai stail kelate, mana lah tau serasi.... :))
Semasa ke NSK Rawang weekend lalu, nampak ubi stelor(keledek) cantik2 belaka, terus terbayang nak buat Rojak Mee. Dah lama tak buat.... dah lama tak makan.... timing pun rasanya sedang elok je, anak2 semua ada kat rumah weekend lepas. Boleh lah mama masak special sikit buat minum petang....lagi pun kebelakangan ini hujan tiap-tiap petang, jadi kenyang la semua bila pekena rojak mee time time ujan tu.... :)
Tapi buat rojak mee versi kelantan lah, tu sebab siap2 tulis tajuk posting ni Rojak Mee Kelate. Ada beza sikit rasanya dari lain-lain rojak mee yang biasa saya makan kat mana2 restoran atau rumah kawan2. Memang ada iras2 tapi rasa2nya macam tak sama rasa.... :)
Masa kecik2 dulu, rojak mee ni adalah antara faveret menu saya setiap petang. Kalau kat gerai Mokcik Yoh Pok Ya yang jjua kat gerai bawah pohon celagi tu habis, terus pusing basikal chopper saya pegi cari kat gerai kak Melah Gemok pula.
Sedap.... tak dapat cerita camane kesedapannya secara detail...hehe...bagi yang tau dan pernah rasa...gerenti dapat bayangkan.... :)
Resepi Rojak Mee Kelate
Bahan Kuah Rojak Mee:
- keledek 4 - 5 ketul
- manisan siam *kecil* 4 keret(kalau guna manisan kampung yang lebih besar kurangkan sukatan)
- sedikit garam *secukup rasa*
- cili kering dimesin
- air asam jawa
Cara membuatnya:
- Ubi keledek 4 - 5 ketul direbus kemudian ambil 3 ketul untuk buat kuah *asingkan selebihnya untuk bahan hiasan rojak*. Tumbuk lumat2/mesin dalam food processor. Ikut cara asal mok, campurkan dengan air masak sebelum ditapis pati keledek. Tapi saya pakai mesin je (keledek yang direbus + air) dalam blender.
- Masak tanpa minyak cili kering yang ditumbuk dan kemudiannya air asam jawa.
- Masukkan air dari keledek yang ditapis diikuti dengan manisan dan garam.
- Masaklah sampai kuah rojak cair-cair likat.
Cara sediakan bahan hiasan atas Rojak Mee:
- Mee kuning - dicelur sekejap
- kacang cambah *taugeh* - dicelur
- timun batang - dihiris halus
- pati kacang *tauhu keping* - digoreng kemudian dipotong dadu
- cucur udang keras - Satukan tepung beras + isi udang dicelur sekejap lalu dipotong dadu + daun kucai + bawang merah yang dimayang + garam + air masak. Bancuh hinggga tiada bahagian yang keras tinggal. Semasa hendak digoreng letakkan seekor udang fresh diatas cucur. Goreng sebagaimana goreng cucur/cekodok.
- ubi kentang - direbus, dikupas kulit kemudian dipotong dadu
- keledek - direbus, dikupas kulit kemudian dipotong dadu
- telor - direbus kemudian dihiris 4 atau 6
- cili hidup - dimayang halus
- bawang goreng
Cara menyediakannya:
- Semua bahan hiasan yang dipotong dadu dan dihiris tadi disusun dalam pinggan besar. Susunkan sebelah menyebelah secara berkelompok.
- Hidangkan mee kuning yang dah siap dicelur dan ditoskan dalam pinggan besar.
- Hidangkan kuah rojak mee dalam satu mangkuk besar.
- Dah siap.... bolehlah menjamu selera sekarang... :)
**nota: ....maaf kerana tidak sertakan kadar sukatan bahan yang tepat sebab saya selalu main agak2 je bahannya banyak mana...ikut kesesuaian rasa...