Semalam masak simple je tapi alhamdulillah dalam simple2 pun kami tiga beranak pakat laju tambah nasik. Ohhh bersenam-robik nya boleh tahan, tapi bila tiba time makan nasik dah lupa niat nak amalkan diet dengan bersenam tuh....alahai.... hajat tak kesampaian la kalu camni....
Semalam tu masak Daging Goreng Buku. Faveret papa tuh. Best kalu dapat cari kat pasar daging bahagian filet/daging ros yang popular untuk buat steak tu. Bahagian daging yang lembut tu oghe kelate panggil 'daging musir'..... Fuhhh..... kalu kebetulan jumpa yang tu, baik beli banyak terus. Sebab biasanya bahagian2 tersebut susah nak dapat, pagi2 lagi orang dah rebut. Daging filet tu sedappp sangat untuk dipanggang atau dibuat daging goreng buku ni.
Tidak ada yang istimewa sebenarnya bahan2 untuk resepinya.... biasa2 je tapi hasilnya, berbeza rasa dengan goreng stail nipis2....
- Daging yang dipotong kasa(besar-besar) diperap dengan garam buku yang ditumbuk dengan kunyit hidup.
- Perap lama2 sampailah tiba time masuk dapur nak masak.
- Masak daging tanpa minyak sampai hampir kering airnya
- Tambahkan sedikit air masak untuk empukkan lagi daging
- Kemudian gorenglah dalam minyak sedikit sahaja
Kitaorang semalam makan nasi berlaukkan daging goreng buku + sayur lemak campur + ikan kembung bakar tawar + budu durian......mmmmmmm :D
alamak cedapnya kak,sy sokmo beli kat pasar malam ade org jual nasi berlauk ni simple mimple je tapi seydapppppp
ReplyDeletesalam kak fzi,
ReplyDeletebudu durian? gulp! dok telan air liur baca menu kak fzi nih. laparnya kak.... ;)
haha chik mi.... kadang makan yang simple mimple macam ni pun, berselera habis kan.... oghe kelate kater 'pallut'...hehe
ReplyDeleteWsalam nur...
ReplyDeletenur sebut budu durian tu baru teringat gambar budu durian lupa letak... terus akak edit balik n3 boh gambar budu sama... :)
simple tp sungguh menyelerakan!!! yummy!!
ReplyDeleteAin....
ReplyDeleteAlhamdulillah syukur.... :))
wah goreng pun sodap..kak Alhamdulillah anie dh selamat pindah umah, cuma skrg ni byk lg brg2 berlonggok kat stor, brg2 yg x pakai lum dikemas lg...keje2 mengemas akan disambung next week...akk anie nk ucapkan selamat hari raya Aidiladha...byk ke buat persiapan raya, ani raya kat perantauan la raya haji ni..musim raya ni byk la daging boleh buat daging goreng buku mcm akak buat...sedapnyer hidangan mcm ni kan
ReplyDeleteKak Fzi.. sedappnye!!! memang kena la lauk lauk akak ni. Daging goreng buku pun memang sangat sedap goreng saiz besar2 gitu kan. mase kite kawin ritu, kite amik katering gulai daging buku.hehehe.. memang best. Ade pulak budu tue... nak makan nasikumah kak fzi laaaaa!!! :D
ReplyDeleteAnie...
ReplyDeleteSyukurlah dah selamat pindah tu...nak kemas balik sume tu pelan2 la ya anie...
Selamat hari raya AidilAdha buat anie juga...takpe raya kat sana, tak lama lagi dah nak balik berpantang kat kampung.... :)
betul tu.. musim raya banyak dapat daging, boley la wat daging goreng buku ni...hehe
Ijan...
ReplyDeleteKalu lauk camni memang kena dengan selera kita oghe kelate...hihi..
Akak biasa kalu tanya kengkawan kelate, "mmasok gappo aghi ni?" Selalu dapat jawapan, "nyayur jah, goreng daging, bakar ikke pah tu cicoh budu..." hehehe
Ijan..sedapnya, terliur ijan sebut gulai daging buku tuuuu... :)
Selamat hari Raya AidilAdha, buat kak fzi sekeluarga. balik kampung tahun ni? :)
ReplyDeleteNur...
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidil Adha juga buat nur sekeluarga...
Kami beraya kat rumah je, anak no.2 tengah SPM sekarang ni....
Hari ni Add Maths, petang nanti akak akan ke kuala kubu ambik kakak balik. Harap sudilah nur tolong doakan anak akak tu sama ya... thx :)
Kak, lamo doh x makan goreng buku..napok sedap jah..
ReplyDeleteteringat maso duk asrama dulu, kalu dgg goreng buku gak, keras dan liatnya mcm makan 'pok getah'..
Atsauri...
ReplyDeleteOhh daging goreng buku ni meme best in the world...hehe...ni kigho menu hok ado sokmo la drumoh kak...hehe
Meme la kalu duk asrama seghemo keghah kekkong... hehe
Nok wi pok daging ni keno rebbuh lammo sikit belum boh minyok tu... :)
Timokasih deh singgoh Menu kak... :D