Semasa ke NSK Rawang weekend lalu, nampak ubi stelor(keledek) cantik2 belaka, terus terbayang nak buat Rojak Mee. Dah lama tak buat.... dah lama tak makan.... timing pun rasanya sedang elok je, anak2 semua ada kat rumah weekend lepas. Boleh lah mama masak special sikit buat minum petang....lagi pun kebelakangan ini hujan tiap-tiap petang, jadi kenyang la semua bila pekena rojak mee time time ujan tu.... :)
Tapi buat rojak mee versi kelantan lah, tu sebab siap2 tulis tajuk posting ni Rojak Mee Kelate. Ada beza sikit rasanya dari lain-lain rojak mee yang biasa saya makan kat mana2 restoran atau rumah kawan2. Memang ada iras2 tapi rasa2nya macam tak sama rasa.... :)
Masa kecik2 dulu, rojak mee ni adalah antara faveret menu saya setiap petang. Kalau kat gerai Mokcik Yoh Pok Ya yang jjua kat gerai bawah pohon celagi tu habis, terus pusing basikal chopper saya pegi cari kat gerai kak Melah Gemok pula.
Sedap.... tak dapat cerita camane kesedapannya secara detail...hehe...bagi yang tau dan pernah rasa...gerenti dapat bayangkan.... :)
Resepi Rojak Mee Kelate
Bahan Kuah Rojak Mee:
- keledek 4 - 5 ketul
- manisan siam *kecil* 4 keret(kalau guna manisan kampung yang lebih besar kurangkan sukatan)
- sedikit garam *secukup rasa*
- cili kering dimesin
- air asam jawa
- Ubi keledek 4 - 5 ketul direbus kemudian ambil 3 ketul untuk buat kuah *asingkan selebihnya untuk bahan hiasan rojak*. Tumbuk lumat2/mesin dalam food processor. Ikut cara asal mok, campurkan dengan air masak sebelum ditapis pati keledek. Tapi saya pakai mesin je (keledek yang direbus + air) dalam blender.
- Masak tanpa minyak cili kering yang ditumbuk dan kemudiannya air asam jawa.
- Masukkan air dari keledek yang ditapis diikuti dengan manisan dan garam.
- Masaklah sampai kuah rojak cair-cair likat.
Cara sediakan bahan hiasan atas Rojak Mee:
- Mee kuning - dicelur sekejap
- kacang cambah *taugeh* - dicelur
- timun batang - dihiris halus
- pati kacang *tauhu keping* - digoreng kemudian dipotong dadu
- cucur udang keras - Satukan tepung beras + isi udang dicelur sekejap lalu dipotong dadu + daun kucai + bawang merah yang dimayang + garam + air masak. Bancuh hinggga tiada bahagian yang keras tinggal. Semasa hendak digoreng letakkan seekor udang fresh diatas cucur. Goreng sebagaimana goreng cucur/cekodok.
- ubi kentang - direbus, dikupas kulit kemudian dipotong dadu
- keledek - direbus, dikupas kulit kemudian dipotong dadu
- telor - direbus kemudian dihiris 4 atau 6
- cili hidup - dimayang halus
- bawang goreng
- Semua bahan hiasan yang dipotong dadu dan dihiris tadi disusun dalam pinggan besar. Susunkan sebelah menyebelah secara berkelompok.
- Hidangkan mee kuning yang dah siap dicelur dan ditoskan dalam pinggan besar.
- Hidangkan kuah rojak mee dalam satu mangkuk besar.
- Dah siap.... bolehlah menjamu selera sekarang... :)
**nota: ....maaf kerana tidak sertakan kadar sukatan bahan yang tepat sebab saya selalu main agak2 je bahannya banyak mana...ikut kesesuaian rasa...
Salam kak Fizi,
ReplyDeleteTelan air liur nih. dolu2 mama saya penah wat meniaga mee rojak ni. tingin nak semangkuk..hihi
sedapnyer rojak mee...mcm dh terasa2 kt tekak..tp kat umah jun ni org lain x suka makan, susah skaetlah nk masak..x worth langsung penat2 masak tuk sorang..hehe
ReplyDeletesalam akak...wah rojak mee kelate...pulok.ini pun fav ima tau...mmm sedapnya!!!dah lama tak merasa..bila balik kglah baru dpt merasa..tu pun kena cari kat pasarlah...
ReplyDeleteamboiii kakkkk!!!! boleh tak hantar semangkuk ke umah saya!!! tak masak lunch ni.hehe
ReplyDeleteakak fzi,
ReplyDeleteNie kuah dia yang rasa manis-manis tu ke?..Kalu yang tu, memang marvellous.. kena ngan seleranya.. tapi dah lama tak makan. Last makan bulan puasa tahun lepas. Lama betul tak merasa..Sodapnyer!!!..
Wsalam Nur...
ReplyDeleteOhh mama nur dulu rajing meniaga rojak mee ni ya... oh dah tentulah nur pun dah expert masak rojak ni... hehe
Nak semangkuk jom umah akak... :)
Jun...
ReplyDeletebese la tu jun budak2 kadang susah juga nak teka selera diaorang... :)
Ohh jun pun suka rojak mee ya... jom buat sama...simple jeh bahan2nya tapi ambik masa sikit dalam bab nak siapkan bahan yang tabur atas mee tuh...hehe
Wsalam ima....
ReplyDeleteOhh paberet ima jugak ya...heheh
Buat je ima, tak yah tunggu nak makan time balik kampung tu... tapi memang kalu balik sana, semua rasa nak beli kat atas pasar tu...semua rasa nak makan....hehehe
Ain...
ReplyDeleteboleh sangat nak antar tapi pos laju terima ke ni...hehe...joking je...
Sebut pasal pos laju, akak belum balas apa2 lagi pemberian ain ari tu... InsyaAllah nnt akan menyusul ya...tungguuuu.... :)
Zalieda...
ReplyDeleteya...betul la tu...kuah dia memang rasa manis2 gitu... ohh zalieda pun suka ya...akak pun sukaaa sangat...suka rojak mee lagi kalu nak banding dengan rojak jawa...
Terai la buat k...bahan2 dia senang je....leceh sikit bab nak buatnya je ...sikit jerr... hehe
kak melah gemok?hihi..alamak meleleh air liur cm baca n3 fzi kali ni,dah lama sungguh tak makan rojak kelate ni..jumaat ni nak balik kg ,nak kena cari kedai bawah pohon celagi tu kihkih
ReplyDeleteUh uh memang power rojak mee kelate yg mama buat ni. Rakan2 blogger dapatlah mencubanya pula. Semoga tergolong dlm ilmu yg bermanafaat. Next boleh lah buat rojak jawa pulak ye.
ReplyDeleteKakCM,
ReplyDeletehahah...citer pasal kecik2 tu kira menggamit nostalgia lah kakmanggis...hehe
Tapi sekarang kak melah gemok pergi dah kak...dah meninggal dunia....Mokcik Yoh bawah pohon celagi pulak tak tau citer camane sekarang..wallahu'alam...kalu ada lagi mungkin dah uzur...wallahu'alam
Ohh kakmanggis nak balik kelate...best tuh...mesti tak lepaskan peluang naik pasar Siti Khadijah kaler ijau... :)
Pa thanx....
ReplyDeleteSuka hati mama nampak sume suka makan rojak mee hari tu...rite... nanti mama buat rojak jawa pulak k...tungguuuuuu... :)
sedapnya, banyak pulak tu. Tak nak ajak kak gerau ke?
ReplyDeletekak Gerau...
ReplyDeleterojak mee ni memang sedap...tak caya tanya kawan2 kak gerau yang asal kelate... mesti sume kata sedappp...hehe
Jemput mai umah, nnt boleh masak lagi... :)
Bestnye rojak mee ni...lama tak makan nie.. :)
ReplyDeleteIjan...
ReplyDeleteBoleh buat tu...ijan boleh tukar mee kuning tu guna spaggeti.... tentu maveles jadinya! hehe
Kak Fzi, kito napok gamba ambong dale blog ni.. sdap nyo.. buleh dok kak bui resepi??
ReplyDeleteWsalam ct arfah...
ReplyDeleteOhh ambong tu senne jah... kak wat guna resepi nok wat woh ulu jah...macce woh ulu kita bakar, kalu ambong ni kukuh jah la... tq singgah :)