Semasa ke pasar Sabtu lalu, tiba-tiba ternampak olehku cili hijau yang boleh tahan besarnya... "Aha... boley buat solok ni", idea spontan muncul....;p
Dah lama tak buat solok. Kalau nak tunggu ada 'lada solok' (cili hijau dari Kelantan yang memang diberi gelaran lada solok), baru nak buat solok alamatnya kempunan la suami dan anak2ku nak makan solok lada....hahaha
So, hari tu terhidanglah Solok Lada sebagai salah-satu lauk dalam menu makan tengahari... mmmm....
Bahan2nya:
- 6 cili hijau/lada solok
- secawan kelapa parut muda
- 1 ekor ikan kembong/2 ekor ikan sardin
- 4 ulas bawang merah/1 labu bawang merah India
- 1 ulas bawang putih
- setengah inci halia
- lada hitam 7 - 8 biji
- Cili di belah tengah, buang biji lada kat urat tengahnya. Kemudian rendam seketika dalam air cuka.
- Kupas isi ikan mentah2.*tak payah direbus/panggang ikan, nanti hilang rasa manisnya *
- Tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia.
- Campurkan kelapa dan isi ikan. Tumbuk lagi.
- Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
- Sumbatkan bahan2 yang dah siap ditumbuk ke dalam cili. Tekan2kan biar padat.
- Bila dah siap semua, susunkan dalam periuk. Masukkan sedikit santan pekat untuk tujuan merebus.
- Masak dengan menggunakan api yang sederhana pada mulanya dan kemudian kecilkan api bila solok lada dah hampir2 'sekhing'(masak sepenuhnya).
- Sedia untuk dihidangkan....
~~~~~~~~~~~~~~
Ini rupa Solok Lada pakai Lada Solok... Link nya di sini
Sebelum dimasak |
Sedia terhidang di meja makan |