Bahan-bahannya:
- 1/3 kampit bihun cap bintang
- 1 keping isi ayam dipotong kiub
- 2 keping isi ayam *tambahan*(yg lebih buat sup/ayam bakar pun boleh)
- kobis dan sawi
- 4 ulas bawang putih diketuk
- 1 inci halia diketuk
- lada hitam/sulah 8 - 10 biji ditumbuk
- bawang goreng
- garam
- gula
- kicap + sambal belacan(digaul mesra)
- hirisan limau nipis
- Bihun direndam kemudian dicelur dalam air panas. Tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak, tumis lada hitam diikuti bawang putih dan halia.
- Masukkan ayam kiub dan isi ayam tambahan yang tidak dihiris. Biarkan ayam kecut dan masak. Masukkan air secukupnya sesuai dengan kuantiti bihun. Biarkan masak dengan api yang sederhana.
- Masukkan sayur-sayuran.
- Tambahkan garam dan secubit gula.
- Masukkan bihun di dalam mangkuk.
- Tambahkan kuah yang telah dimasak tadi.
- Taburkan isi ayam *tambahan* yang telah disiat-siatkan
- Taburkan bawang goreng
- Perahkan asam limau nipis.
- Makan lah dengan kicap pedas mengikut citarasa sendiri.
salam...
ReplyDeletehehe baru sudoh makan bihun rebus..
sedap2!!tq yer