Wednesday

Gulai ayam


Kalau dekat Kelantan, biasanya kami tak panggil kari ayam sebaliknya gulai ayam. Kalau macam ikan tu adalah sebut kari ikan tapi bagi ayam dan daging biasanya semua panggil Gulai Ayam/Daging.

Teringat seorang kawan yang datang ke rumah satu ketika. Waktu itu saya sedang "bergulai". Jadi kerja dah jadi 2 in one lah, sambil layan kawan saya tu mata duk jeling2 sama dekat gulai atas dapur....hahaha.. Dah habih macam2 topic yang kami bualkan hinggakan kawan saya tadi tertanya2 langsung terus komen, "Hai lamanya kari tak masak2 lagi!" Hehe..... "Ohh memang nak masak ni makan masa sikit...", jawab saya sambil tergelak.

Bila gulai dah siap, terus saya cedukkan masuk dalam mangkuk nak bagi kawan tu rasa. Hidang dengan roti keping Gardenia yang baru dibeli malam sebelumnya. "Ohh...nyum nyum nyum sedap nya gulai orang kelantan ni....hehe".

Nak try buat? Ok , jom tengok resipinya, mana tau ada kawan2 yang dari luar Kelantan ingin cuba "bergulai".... :D

Bahan-bahannya:
  • Ayam setengah ekor dipotong dan dibersihkan
  • santan RM0.50 sen *memang nampak sikit santannya tapi kuahnya nanti akan cantik sebab masak guna api kecil*
  • rempah kari ayam 1 paket(kalau paket biasa brand Adabi) *macam saya, guna rempah kari dari Kelantan....tapi takpe, boleh je guna apa2 brand sekalipun....saya kalau terputus bekalan pun guna je rempah kari mana2*
  • ubi kentang 4 biji
  • # bawang merah besar(bawang India) 3 labu
  • # halia 1 setengah inci
  • # bawang putih 1 atau 2 ulas
  • # cili kering 5 tangkai direndam, dibersihkan
  • rempah 4 sekawan(kulit kayu manis +++)
  • 2 asam keping
  • garam secukup rasa
  • manisan/gula melaka secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
  1. Mesin bahan yang bertanda # kemudian tumiskan kesemuanya. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Dikacau-kacau sebentar sebelum diikuti dengan rempah kari yang telah dijadikan pes(campur sedikit air masak)
  2. Biarkan rempah betul2 masak.
  3. Kemudian masukkan ayam, balik2kan biar bersalut dengan rempah di dalam periuk. Masak guna api kecil kalau tidak dikhuatiri hangit pula jadinya.
  4. Biarkan ayam kecut dan masak sebati...*langkah ini orang Kelantan bagi gelaran "Matti Hawas .... ;p
  5. Masukkan asam keping.
  6. Ok, sampai time masukkan santan dan 'air masak'. Curahkan perlahan2 'air masak' di sekeliling bahan dalam periuk*bukan bump di tengah2*
    diikuti santan. Godek2kan santan dan air biar bercampur. Bahan2 ditengah biarkan saja tenggelam perlahan2, jangan dikacau*
  7. Bila santan dah mula menggelegak, masukkan kentang. Biarkan masak dengan menggunakan api kecil. Gulai bolehlah di kacau sekali-sekali.
  8. Bila kentang dah empuk, bolehlah dimasukkan garam dan manisan.
  9. Gulai dah sedia untuk dihidangkan. Gulai yang dimasak tengahari akan lebih terasa sedapnya bila nak makan untuk time dinner. Orang kata dah "berpalut"rasanya, berbeza dengan rasa baru2 masak...... hehe

Selamat bergulai.... :)

14 comments:

  1. kecur liur dibuatnya...tiba2 jer perut rase lapar..he3.nak balik..lunch.

    ReplyDelete
  2. ...hehehe... k selamat balik menjamu selera...

    Thanx cikgu sempat jengok sini... ;p

    ReplyDelete
  3. akak ni pandai masak la, nyum..nyum..nur ain pun suka masakan lemak2 ni, sy pun nk masak gulai kari la kak, rempah dari kelantan tu dh habis...nak kena minta mak pos la nie..heheeh

    ReplyDelete
  4. ehh... takde la pandai sangat Anie... masak mana yang tau je... hehe

    Ohh elok le tu Anie import rempah dari mak di kelate, akak pun rasa payah kalu habis bekalan kat umah... tu yang sekali beli banyak terus...

    Thanx k Anie sudi singgah Menu...;p

    ReplyDelete
  5. salam puan umah..jun dh try resepi gulai ni cuma tukar k daging.kebetulan ade rempah gulai dr terengganu...mmg sedap..minta izin copy resepi letak kt blog ye..amponnnn, dh letak pon, hehe. nnti nak cilok resepi lagi ye..hehehe.

    ReplyDelete
  6. Wsalam Jun...
    Tq sudi try cara akak bergulai...hehe
    Ohh jun buat gulai daging ya, ok jugak tuh...mesti sedap!
    Akak kalu kebetulan beli daging suka masak gulai stail 'gulai darat'. Nnt akak postkan cara bergulai darat pulak ya jun... :)

    ReplyDelete
  7. salam ramadhan kak
    chemp maghi ambik resepi guali ayam nieh..nak wat buko pose..banyok ko wat sekut kak?

    ReplyDelete
  8. Wsalam Chemp...
    Salam Ramadhan...
    Selekey la ambik deh chemp...hepi bukok poso deh... sedap tuh bukok poso ado gulai ayam... :)

    ReplyDelete
  9. cucurhang0s20:25

    salam, yeay2! rsipi gulai ayam jd! tenQ, akak. 1st time jenguk blog akak, sgt truje ngn byknye rsipi dr klate neh. hehehee..mohon dmanfaatkn,yea:D

    ReplyDelete
  10. Salam kak...ziarah & follow..memandangkan suami org kelantan, so ptt jgk mencuba resepi ori dr kelantan ni..lg pun baru ni dia tanya 'knp xmsk gulai ayam mcm ni???' (mmg org kelantan yg wat). rasa pun da len ckit dr kari ayam biasa..apa yg beza nye? Rempah spesel dr kelantan tu ea..?? Akak ipar ada sebut gak pasal rempah tu...TQ!

    ReplyDelete
  11. nak mencuba resepi ni sok..sedapnyerrrr........hehe..jom mkn sini :)

    ReplyDelete
  12. cucurhangOs..
    Wsalam. Maaf lambt reply. Tkasih jenguk sini. jemput dimanfaatkan memana resepi yang berkenan.. :)
    TQ

    ReplyDelete
  13. Wsalam Nadiah..
    Tkasih, nnt akak ziarah ke sana n follow skali. oh hsbd org kelantan ya, mesti nak kena kena masak stail kelantan tu nadiah.. he he
    Time balik sana, nadiah boleh beli rempah atas pasar besar Siti khadijah.. macam2 jenis rempah ada..
    Tapi kalu takde rempah sana pun, InsyaAllah jadi juga gulai ni.. akak pun kalu terputus bekalan, pakai rempah memana je..

    ReplyDelete
  14. ibubahia..
    jemput terai bergulai stail kelate.. :) Thx

    ReplyDelete