Saturday

Ikan Cencaru Sumbat

Bila sebut ikan cencaru sumbat, terbayang 2 cara untuk memasaknya samada nak bakar ataupun goreng. Saya selalu memilih untuk menggorengnya saja, nak cepat siap lah katakan.... hehe

Orang Kelantan panggil ikan cencaru ni 'ikan Keronge'.... biasalah gelaran dan pelat daerah masing-masing. Apa2 pun ikan cencaru sumbat ini memang membangkitkan selera lebih2 lagi jika digabungkan dengan lauk2 lain dalam hidangan seperti sayur masak lemak dan sotong garam kunyit. Lebih umph lagi jika ada budu durian dan ulam-ulaman. Mmmm...Sedapnyer....


Bahan-bahannya:
  • 2 ekor ikan cencaru disiang dan boleh dibuang kulit belakang/sebaliknya
  • 6 tangkai cili kering direndam, dibasuh bersih
  • 1 labu bawang merah besar(bawang India)
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil(penuh) asam jawa dibuang biji
  • garam
  • gula
Cara membuatnya:
  1. Ikan cencaru dibelah belakang dua-dua side. Kemudian lumurkan garam pada luaran ikan. Ketepikan.
  2. Tumbuk cili kering yang sudah dibersihkan. Apabila sudah lumat, masukkan bawang putih diikuti dengan bawang merah. Bawang tidak begitu lumat pun tidak mengapa.
  3. Campurkan asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  4. Mulai menggoreng atau membakar.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment