Dah selalu sangat buat pengat2 atau bubur jadi beralih makan pulut pagi la pulak petang semalam. Bila dah lama tak makan, sesekali bila buat balik tu rasa tak berkecukupan pulak.... :)
Senang je buat pulut pagi ni, dulu pernah cerita kat SINI...
Nak citer, masa ke pasar weekend lalu saya ada dapat bekalan beras pulut Siam. Sukeee sangat...... Cantik pulutnya, putik melepak *oghe kelate kato 'putih seppo'..hehe... *lain sangat dari beras pulut yang macam beli kat supermarket/kedai2 runcit dekat2 sini tuh. Itu yang saya beli 2 kilo terus, senang... Sambil2 tu beli sekali manisan Siam yang dah hampir kehabisan stok kat rumah. Senang sekarang ni saya nak cari barang2 makan yang dibawa khas dari sana tu. Sebabnya baru perasan ada seorang brader yang bukak gerai kat depan pasar, ada bekalkan barang2 tu sume. Tapi bukanlah ada hari2, hari minggu je nampak ON gerainya....
Masa mata duk melilau cari apa lagi yang nak beli kat gerai brader tu, terperasan akan sesuatu yang dah lama tak makan....mmmm ....jeruk kelubi laaa.... ohh dah lama tak merasa.... huh! apa lagi terus ambik sebungkus buat rasa......
TAPI.....balik2 rumah bila sume pakat rasa, aduss.... masamnyerr....nasib baik le tergerak hati ambik sebungkus je......kalu la tamak time tu, tak pasal2 membazir je :D
______________
RESEPI PULUT PAGI
Bahan-bahannya:
- beras pulut 1 setengah cawan *rendam 2 - 3 jam*
- manisan kampung 2 @ 3 keret*bergantung pada tahap nak manis masing2*
- daun pandan disimpul
Cara buat pulut pagi:
- Beras pulut ditoskan air lalu dikukus hingga masak.
- Dalam pada itu masak manisan dengan sedikit air sampai agak cair2 likat.
- Keluarkan pulut, arungkan dengan air manisan.
- Kukus lagi sehinggalah masak sepenuhnya
- Sedia untuk dihidangkan dengan kelapa parut yang dah siap dibubuh garam.... mmm best! :)
kecur liur tgk jeruk kelubi...chedap!
ReplyDeleteSalam tuan rumah,
ReplyDeleteterliurnya tengok pulut pagi tu, belum sarapan lagi ni. Tu memang favorit kita, nak buat lak malas, tunggu masa balik kg jelah dapat merasa.....
E-na...
ReplyDeleteDulu tu selalu akak dapat yang masam2 manis...tapi kali ni...ouhh masam gler....hehe
Wsalam ima...
ReplyDeleteima sekejap je siap wat pulut pagi ni...janji ada pulut dan manisan...jadik... :)
jeruk kelubi kat sini pun masyam kak, sy pun suke pulut dr sana,kalaupergi Pdg Besar sll borong 5 kg terus hihihi
ReplyDeletesalam, pulut pagi tu memnag peberet saya tuh...kena cuba buat ni..hihi
ReplyDeletekak fzi...jeruk klubi tu jeruk apa kak???hehe
ReplyDeleteChik Mi...
ReplyDeleteJeruk kelubi yang saya makan dulu2 memang best...yang beli kali ni terkena masam pulak...hehe
Pulut tu memang cantik kan Chik Mi, memang rasa nak borong sume...hihi
Wsalam Ummufarhan...
ReplyDeletePulut pagi memang best...sedap lagi mengenyangkan...ummufarhan pun suka ek? Sila lah buat dengan kadar segera...heheh...
Ain...
ReplyDeleteAsalnya buah kelubi lah yang kemudiannya dijeruk...akak pun tak penah tengok camane ghupenya buah kelubi yang belum dijeruk...yang akak kenal 'jeruk kelubi' tu je lah..hihi
cesap tu jeruk kelubi... lama nya tk makan :) kak fzi, nk pulut pagi tp nk mkn malam buleh?hheheh
ReplyDeleteSalam kak fzi,
ReplyDeleteAduh, pulut manis tu...
kalu lepas gi pasar hujung minggu, saya slalu ajak hubby gi Restoran kat Bkt Sentosa. Amik pulut ni sepinggan ngan laksam semangkuk. huhu, tapi My Hubby kurang suka sarapan kat citu. katanya kurang pedas.... Katanya lauk tengahari, ok...huhu. kempunan seh...
terliur pulut tu...yummm...
ReplyDeletesabor jelah dah nakbalik ni...mcm benda nak makan hihihi...
Ijan...
ReplyDeleteJeruk kelubi tu kalu manis...gerenti licin sume makan...memang best...
Pulut pagi tu akak buat utk minum petang, leh jugak tu wat dinner...insyaAllah kenyang ijan...hihi
Wsalam nur..
ReplyDeleteOhh restoren Sempurna kan nur yang dekat bukit sentosa tu...mmm...betul tu...banyak masakan kelate kat sana....kalu time bulan posa, sume kueh kelate ada...heheh
Suzi...
ReplyDeleteWaaa...suzi dah nak balik dah...pasni InsyaAllah boley makan sume yang dah lama teringin nak makan tu...
Home sweet home suzi... :)
lamo doh nok makan pulut nih...leceh nak buat sebab nak kena cari kepala parut...dapat pulut ike kering pon ok gak ni...paling dok pun makan pulut ngan pengat pise...
ReplyDeletecikgu...
ReplyDeleteAkak selalu nya masa gi pasar beli siap2 kelapa parut putih stand-by untuk kueh. Kelapa parut biasa pun beli stand-by untuk wat solok/kerisik. Kelapa tu tahan lama kalu kita letak tempat frozen. Keluarkan sejam awal dari peti sebelum nak guna atau kalu last minute keluar masukkan je dalam mikrowave terus boleh guna.
ha ahh laa..bila akak nak buat solok plak....nak resepi niii
ReplyDeletecikgu...
ReplyDeleteboley klik resipi Solok Lada & Solok Ikan dekat label sebelah -> di "MENU SEHINGGA KINI"
Thx :)