Monday

Koleh Ubi Kayu

Assalamualaikum.
Baru lepas balik dari hantar anak bujang ke bus-stop tadi. Abang hari ni baru balik Mahallah sebab karang kelas kul 3. Jadi takde lah macam selalu, hari Ahad dah rushing nak balik sana. Lega hati masa lepaskan abang naik bas tadi, sebab dah siapkan heavy breakfast buat anak bujang saya tu, berupa nasi goreng beserta side-kick karipap dan donat. Alhamdulilllah, InsyaAllah kenyang anakku.... :)) Ok kita tengok menu minggu lepas. Buat Koleh Ubi Kayu yang sume pakat2 suka. Satu loyang tu boleh habis dalam satu hari jeh...hehe


Info yang mungkin berguna buat kengkawan: Masa duk pilih2 ubi, ada sorang akak tu tiba2 bagitau yang ubi yang sedang saya pilih tu jenis kuning. Yang kuning ni kalu direbus agak kurang empok la, jadi tak brape mabeles kalu nak makan cecah2 ngan kelapa gitu je. Yang eloknya ubi yang kulit dalam dia tu kaler merah. Bila dengar kata2 akak tu, keinginan nak terus pilih ubi tu hampir terbantut. Tapi pk-pk, tuan gerai maybe dah terperasan kot saya duk pilih2 ubi tu... jadi takkan nak letak balik. Jadi teruskan memilih dengan bantuan akak tadi yang sama2 tolong pilihkan untuk saya. Dah berkira2, takpe lah.. kansel lah nak makan ubi kayu rebus, kita wat kueh2 je pakai ubi kayu tu. Hasilnya alhamdulillah, papa dan shilah asyik duk ulang makan 'kolleh' sampai habis.... :) 

 RESEPI KOLEH UBI KAYU 
Bahan2nya:
  • 2 ketul ubi kayu sederhana besar
  • 3 cawan santan
  • 1 cawan gula
  • 2 karet nise siam
  • daun pandan 3 - 4 helai
  • secubit dua garam
Cara:
  1. Ubi kayu direbus dengan secubit dua garam biar betul2 empuk lalu ditumbuk lumat *saya masukkan dalam fp je, senang keje*
  2. Campurkan kesemua bahan dalam satu kuali besar. Kacau sampai seghing/agak kering *masa kacau koleh tu terkenang time kacau lempok dulu, dua tiga hari tak ilang lagi sakit bahu...hehe*
  3. Bila dah seghing molek, boleh lah dituang ke dalam loyang. Tunggu betul2 sejuk dan keras baru boleh dipotong-potong, makan.
*** lagi info pasal caner nak pilih ubi kayu yang cantik... sila klik di SINI

19 comments:

  1. zalieda13:30

    salam kak fzi,

    choopss... nak angkat tangan dulu... hehehe.. nie first time tgk koleh ubi kayu.. nampak cam sedap... ianya lembik mcm lempok ke kak?...

    ReplyDelete
  2. Wsalam zalieda...
    hehe... rite akak nampak..zalieda yang mula2 angkat tangan.. :)

    .. ohh zalieda lom penah rasa ek kolleh tu.. memang best tak ley bla rasa dia.. hehe
    ..kolleh tu akceli tak pejal benar lagi, akak dah potong..tu yang nampak terserlah kelembikan nyer.. hehe.. finishing cam dodol sikit zalieda, kental2 gitu..oghe kelate kata 'nyunyuk'... :))

    ReplyDelete
  3. Aduh,tergugat imanku..dahla pose ni..akak ni gi tunjuk makanan hok sedap pulok doh..heheh..lapar nak makan kuih2 manis untuk berbuka nanti..sdapnye kkoleh tuuuu =)

    ReplyDelete
  4. salam fzi...

    mesti sedap ni.. tp belum penah mkn kolleh ubi kayu.. selalu dok mkn kolleh ubi stelo/keledek aje.. mmg best!

    ReplyDelete
  5. Ryna...
    Ohh poso Ryna ari ni... takpe takpe nanti pegi pasar besok2 ley beli ubi kayu.. InsyaAllah sapaa ajat makke kkoleh tu..hehe

    Selamat bbukok poso pete ni deh.. :)

    ReplyDelete
  6. Wsalam MaDiHaA...
    Ooo madihaa lom penah rasa lagi koleh tu ek.. memang best, percaya lah kata2 kekanda madihaa..hehe
    Pasni kalu jumpa ubi kayu, leh la try buat.. InsyaAllah gerenti suka.. :)

    ReplyDelete
  7. Assalam..sedapnya!..salam ziarah saya follow yer:)

    ReplyDelete
  8. Wsalam Nieza...
    Timakasih... salam ukhwah yang berpanjangan buat nieza.. nanti akak ke sana follow balas.. :D

    ReplyDelete
  9. muna b14:55

    Nampak macam sdp aje. Tapi tak pernah rasa. Mak kite biasa buat ubi direbus kemudian dibubuh gula merah. Tapi kan ubi direbus kemudian digoreng lagi sdp. Kite suka buat macam tu sebab ubi tu lembut bila digoreng.Dah lama juga kite tak makan ubi ni....

    ReplyDelete
  10. Koleh....kena sebut ada sabdu...ko'leh.....orang luar kelantan mungkin dia eja terus....Macam nama dearah kg Gaal..dan dia eja terus Kg Gaaaaa...
    hee...heeee sajo puah dok sajo...maaf deh...tapi koleh ubi tu..tengok meme teliur laaa...

    ReplyDelete
  11. Mona...
    Betul tuh, kita pun suka ubi rebus yang digoreng.. Tapai ubi goreng penah makan tak? Yang tu lagi la mabeles...hehe
    Terai le buat koleh tu kalu nak tau rasa dia camne ek.. :)

    ReplyDelete
  12. en zul...
    Tersengeh saya masa baca komen en zul tu...hehe.. betul tu kena boh sabdu baru betul sebutan.. :)
    Koleh ubi kayu meme best dan bermutu.. Selekey la buat :)

    ReplyDelete
  13. Salam Fzi...saya pernah sekolah dikelantan beberapa tahun....dan memang memahami budaya atau pun cara hidup orang kelantan....

    Yak kelih bok tan....gi pecoh rhasio...tapi..siak gege deh........ko,leh ubi tu kalu belajar raso2 oghe tino kito buleh buat....

    ReplyDelete
  14. Anonymous16:48

    ok! akan dicuba. Pagi tadi pegi pasar nampak ubi.....tapi tak taulah ubi tu elok tau tak...

    ReplyDelete
  15. Wsalam en zul..

    Ooo rajing duk kelate rupanya.. pade la gheti kecek kelate..
    Sene bedo'oh nok buat kolleh tu en zul.. InsyaAllah takde masalah wife en zul nok teraa buat.. kacha supo kacha sugho gittuh...hehe

    ReplyDelete
  16. Cik anon,

    Orite, dah ada ubi tuh jemput terai buat... :)

    ReplyDelete
  17. Salam Fzi..

    Waah.. fzi, dah byak resepi baru,ada kkoleh ubi kayu lagi tuu, best...!

    Frankly speaking, sejak tgahari tadi k su dok membelek2 menu Fzi ni.. adehh.. mggoda sgguh. K su dah c&p mana2 yg k su terliur, kot ada masa bleh k su semak utk masak :) Halalkan ye Fzi.. Tq for sharing. Wsslm.

    ReplyDelete
  18. Wsalam k sue...
    hehe... selekey la k sue nok kopipes hok mano2 pong... resepi hok siar tu seghemo untuk dikongsi terai buat ghama-ghama... hehe
    Kolleh ubi tu meme best k su, teraa la... ni nok kena gi cari lagi ubi nih sebab ada permintaan dari 'bos besar' suh buat lagi kolleh... :)

    ReplyDelete
  19. Dh try..sedap...tq resepi😋

    ReplyDelete