Sempena musim raya ni, nak kongsi resepi satay yang dah beberapa kali kami cuba buat sendiri. Alhamdulillah boleh tahan juga la sedap. Asalnya berguru dengan jiran di kelate yang memang pakar dalam buat satay nih.... Kak Moh dengan Cikgu Nor... TQVM....
Raya kali ini belom sempat buat lagi, tapi InsyaAllah plan tu ada. Tunggu kaki bakar kami balik dari PJ...hehe... sekarang member tengah demam periksa. Sama la dengan kakak dan Shilah, sume tengah demam periksa....mama doakan mudah segalanya anak2ku.... aminn
Gambar anaknda masa bakar satay hari tu.....
RESEPI SATAY
(maaf, sukatan saya cekegho2 je chemok2 mana)
Bahan2nya:
- 1 1/2 kg daging lembu atau isi dari 2 ekor ayam
- 5 batang serai
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 3 labu bawang merah besar
- 3 ulas bawang puteh
- 1 sudu besar jintan manis **
- 2 sudu besar jintan puteh (kena gandakan 2x dari jintan manis) **
- 4 sudu besar ketumbar (gandakan 2x dari jintan puteh) **
- Garam 1 sudu besar(jangan terlebih)
- Gula 2 1/2 cawan(kalau ayam kurangkan)
Cara membuatnya:
- Bahan bertanda ** disangai terlebih dulu sebelum dimesin kering
- Blend bahan2 lainnya.
- potong daging/ayam secara kiub kecil
- perapkan bersama bahan2 blend 1 dan 2
- perisakan garam dan banyakkan sukatan gula (kata kak moh, jika sekilo daging, sukatan gula dalam 3 cawan, tapi saya selalunya kurangkan sikit...selalu hanya dalam 2 cawan lebih gitu..
- Selepas perap satay dalam 3jam, boleh lah mula cucuk satay. Cucuk sekali satu bahagian kulit ayam di antara isi2 ayam.
- bila sampai time membakar satay, renjiskan minyak yang diambil dari kuah satay. Gunakan lebihan batang serai yang dah diguna untuk merenjis minyak semasa membakar.
RESEPI KUAH SATAY boleh tengok di SINI
Selamat mencuba, nanti kalu jadi kami buat dalam masa terdekat ini, InsyaAllah akan segera di up-date kan citer masuk blog... :))
wahh buat sendiri,seronoknya
ReplyDeletemesti puas hati,lagi sedap :)
salam akak sedapnya satay. blh tra buat etek tu. tok abih lagi ko msk2 tu. pokok kat laman dah layu. bila nok update blog laman tu? hehehe jage maroh deh.
ReplyDeleteselamat hari raya kak
ReplyDeletebila nak wat open house? kita nak datang makan satay..hihi
kak, kita copy resepi satay ni ye...mana tau kot kot kita teghajin nok wat jugok :D
Salam Kak Fzi,
ReplyDeleteSelamat hari raya... buat satay sendiri best kan boleh buat saiz besar2 . kat kedai kecik2 je pastu mahal plak.
Pia..
ReplyDeleteItu ler... puas hati wat sendirik... makan pun boleh ngulang2... :)
Wsalam melor...
ReplyDeletehehe...memang sedap melor, jom pakat buat sama...
Haha... pokok2 tu sume alhamdulillah buat hal sendiri melor, ada gak yang masih kuar bunga walaupun tuan dia tak berapa rajin siram dalam 2 bulan ni...hehe
zarin...
ReplyDeleteSalam Aidilfitri...
Open house InsyaAllah nx week, tapi tak buat satay kot untuk open house tu zarin...hehe... InsyaAllah wat nasik dagang nnt...selekey la mari zarin, ley kenal2.. :)
Wsalam ijan....
ReplyDeleteSalam Aidil fitri..
Betul tu ijan, wat sendiri boleh le wat saiz XL... makan 3 cucuk dah kenyang...hihi
Kat kelantan sekarang pun satay dah 50 sen secucuk, saiz takdela besar sangat...sekali tarik, tak rasa apa2...huhu
hensem anak akak...hehehee....terima kasihlah rajin boh resipi dlm menu ni...mmg bnyk berjasa ke saya & family..yelah..org mudo2 ni mane tau resipi2 asli mcm ni...tq kak
ReplyDeletekhami..
ReplyDeleteSama2.. kongsi memana menu yang tau je.. yang senang2 sangat pun letak, khusus untuk rujukan anak2.. thx khami sudi ke sini :)